Apabila Harga Petrol Meningkat, Kemusnahan Permintaan Merebak, dengan Implikasi Jangka Panjang

Tunggu… eksport petrol semakin meningkat.

Oleh Serigala Richter untuk JALAN SERIGALA.

Dengan purata harga petrol mencecah paras $5 pada hari Isnin, meningkat 63% daripada setahun yang lalu, menurut data EIA, dan setelah melepasi paras $4.20 buat kali pertama pada pertengahan bulan Mac, orang ramai sudah memandu. kurang, dan isi rumah mengutamakan kenderaan mereka yang paling jimat minyak. Corak pembelian sudah berubah memihak kepada kenderaan jimat bahan api, hibrid dan EV yang lebih kecil, kecuali ia telah habis dijual, manakala pikap dan SUV besar telah mula terkumpul di lot pengedar.

Kemusnahan permintaan petrol telah pun berlaku. Pada Oktober, November dan Disember tahun lepas, penggunaan petrol melebihi paras tempoh yang sama tiga tahun sebelumnya, pada 2018. Pada separuh pertama tahun ini, untuk setiap minggu, penggunaan telah lebih rendah berbanding separuh pertama 2019, tahun terakhir sebelum wabak itu mengubah segala-galanya.

EIA mengukur penggunaan petrol dari segi tong yang dibekalkan ke pasaran oleh penapis, pengisar, dsb., dan bukan dengan jualan runcit di stesen minyak.

Harga petrol mula meningkat pada 2020, mencecah paras tertinggi berbilang tahun pada Mei 2021, dan terus meningkat. Kemudian pada tahun 2022, harga mula melonjak…

1655426456 169 Apabila Harga Petrol Meningkat Kemusnahan Permintaan Merebak dengan Implikasi Jangka

…dan nampaknya mencapai angka ajaib di suatu tempat di sepanjang garis, dan tiba-tiba penggunaan petrol mula menurun jauh di bawah minggu yang sama pada 2019, pada asas purata bergerak empat minggu.

Musim pemanduan musim panas telah bermula di AS, dan penggunaan petrol tahun ini telah meningkat, tetapi lebih perlahan berbanding 2019.

Garis merah dalam carta di bawah menjangkau tempoh dari Jun 2021 hingga Jun 2022. Garis kelabu menjangkau minggu yang sama pada 2018 dan 2019. Perhatikan bagaimana pada bulan Jun hingga Disember 2021, penggunaan menjejaki penggunaan yang agak rapat dalam tempoh yang sama tiga tahun sebelumnya , pada tahun 2018.

Pada minggu berakhir 10 Jun, penggunaan berjumlah 9.02 juta tong sehari (purata pergerakan empat minggu), turun 5.4% daripada minggu yang sama pada 2019:

1655426456 523 Apabila Harga Petrol Meningkat Kemusnahan Permintaan Merebak dengan Implikasi Jangka

Apa yang semua orang mahu tahu sekarang ialah: Bilakah kemusnahan permintaan akan cukup besar untuk menyebabkan penurunan harga petrol?

Ia rumit oleh eksport petrol berskala besar oleh AS ke negara lain, pada masa ini berjalan pada lebih 900,000 tong sehari, yang berjumlah kira-kira 10% daripada penggunaan domestik AS.

Walaupun penggunaan di AS terus menurun berbanding 2019, permintaan asing – eksport yang lebih tinggi – boleh menggantikannya. Jadi kami tidak mahu menaruh harapan bahawa kemusnahan permintaan domestik oleh pemandu AS yang terkilan dan kecewa sahaja boleh menutup kenaikan harga.

Tetapi jika kemusnahan permintaan di AS cukup besar dan berterusan, dan disokong oleh kemusnahan permintaan di negara lain, akhirnya boleh ada kesan.

Eksport adalah sangat bermusim, biasanya memuncak pada musim sejuk apabila permintaan kurang di AS, dan kemudian menurun secara mendadak pada musim bunga dan musim panas apabila permintaan memuncak di AS. Tetapi pada tahun ini, dalam tempoh tiga bulan yang lalu, eksport telah meningkat 20% hingga 40% berbanding tempoh yang sama tahun lepas, tepat pada musim memandu:

1655426456 983 Apabila Harga Petrol Meningkat Kemusnahan Permintaan Merebak dengan Implikasi Jangka

Permintaan petrol jangka panjang di AS sudah pun menurun. Tetapi ia akan menjadi proses yang perlahan. Paras penggunaan semasa sebanyak 9.02 juta tong sehari mula-mula dilanda pada Julai 2000. Penggunaan petrol pada asas tahunan memuncak pada 2007, dan menurun selama bertahun-tahun, kemudian meningkat semula dan menyamai paras itu semula pada 2016, 2017, 2018 dan 2019.

Harga yang lebih tinggi dan peralihan oleh pengguna untuk membeli kenderaan yang lebih kecil, hibrid dan EV (termasuk EV besar, seperti pikap) kini dijalankan akan memastikan penggunaan petrol pada masa hadapan semakin menurun di AS.

Tetapi tunggu… industri sudah bersedia untuk itu. Sifat tiada pertumbuhan permintaan petrol di AS bukanlah perkara baharu. Pelaburan dalam kilang penapisan telah diletakkan di belakang, dan banyak eksekutif industri minyak telah menunjukkannya. Seluruh industri sedang berusaha untuk mengekalkan bekalan yang ketat untuk menguruskan penurunan penggunaan petrol selama beberapa dekad dan memaksimumkan keuntungan semasanya.

1655426456 692 Apabila Harga Petrol Meningkat Kemusnahan Permintaan Merebak dengan Implikasi Jangka

Suka membaca WOLF STREET dan mahu menyokongnya? Menggunakan penyekat iklan – saya benar-benar faham mengapa – tetapi mahu menyokong tapak tersebut? Anda boleh menderma. Saya amat menghargainya. Klik pada cawan bir dan teh ais untuk mengetahui caranya:

Mortgage Rates Are Rising Much Faster than Treasury Yields Whats

Adakah anda ingin dimaklumkan melalui e-mel apabila WOLF STREET menerbitkan artikel baharu? Daftar di sini.

1648166091 630 Mortgage Rates Are Rising Much Faster than Treasury Yields Whats

We would love to give thanks to the author of this post for this amazing content

Apabila Harga Petrol Meningkat, Kemusnahan Permintaan Merebak, dengan Implikasi Jangka Panjang


Take a look at our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/