Apakah langkah seterusnya untuk vaksin Moderna dan Pfizer untuk kanak-kanak yang masih kecil?

kredit…Stefani Reynolds untuk The New York Times

WASHINGTON — Mungkin ia hanya menunggu masa.

Dr Anthony S. Faucipenasihat perubatan tertinggi Presiden Biden untuk pandemik coronavirus, telah diuji positif untuk virus itu dan mengalami “gejala ringan,” kata Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan pada hari Rabu.

Dr. Fauci, pengarah institut itu, positif pada ujian antigen pantas, agensi itu berkata dalam satu kenyataan. Ia menambah bahawa dia telah diberi vaksin sepenuhnya terhadap virus itu dan telah dikuatkan dua kali. Dia mengambil Paxlovid, terapi antivirus Pfizer yang dibenarkan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah untuk rawatan Covid-19, kata seorang jurucakap agensi.

Berita bahawa Dr. Fauci, salah seorang pakar penyakit berjangkit terulung di dunia dan nama keluarga terima kasih kepada wabak itu, telah menjadi mangsa coronavirus bergema di seluruh Washington dan negara. Ujian positif itu adalah yang pertama untuk Dr. Fauci, yang berusia 81 tahun.

Tetapi dengan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit menganggarkan bahawa lebih separuh rakyat Amerika telah dijangkiti Covid-19, dia bukanlah satu-satunya penghidap nama besar. Xavier Becerra, setiausaha kesihatan dan perkhidmatan manusia, diuji positif pada hari Isnin untuk kali kedua dalam tempoh kurang sebulan. Wakil Maxine Waters, Demokrat California, yang berusia 83 tahun, mengumumkan pada hari Selasa bahawa dia telah diuji positif; dia juga telah berbuat demikian pada bulan April.

Dr. Fauci tidak berhubung rapat dengan Encik Biden atau pegawai kanan kerajaan yang lain baru-baru ini dan akan “mengasingkan dan terus bekerja dari rumahnya,” kata kenyataan dari institutnya. Dia akan kembali ke pejabatnya sebaik sahaja dia negatif.

Tetapi dia telah membuat penampilan awam. Kumpulan Percubaan Klinikal AIDS – rangkaian ratusan penyelidik yang menjalankan kajian untuk meningkatkan rawatan HIV dan jangkitan berkaitan – sedang bermesyuarat di Washington minggu ini, dan Dr. Fauci, yang kerja makmalnya telah tertumpu pada HIV/AIDS, menangani kumpulan itu dalam orang pada hari Selasa.

Bersama pegawai kesihatan persekutuan tertinggi yang lain, Dr. Fauci dijangka memberi keterangan pada hari Khamis di hadapan jawatankuasa kesihatan Senat mengenai keadaan wabak itu. Seorang pegawai berkata bahawa institut Dr. Fauci sedang bekerjasama dengan kakitangan jawatankuasa untuk mengatur penampilan jauh.

Walaupun kebanyakan negara nampaknya cuba untuk meneruskan, coronavirus kekal sebagai ancaman yang meluas. mengikut pangkalan data New York Times, lebih 100,000 kes baharu masih dikenal pasti setiap hari di Amerika Syarikat — angka yang kekal rata sepanjang bulan Jun. Ramai pakar percaya nombor itu kurang dikira kerana begitu ramai orang mengambil ujian di rumah yang keputusannya tidak direkodkan dengan pihak berkuasa kesihatan awam.

Walaupun kes menurun di Timur Laut dan Barat Tengah, kes dan kemasukan ke hospital meningkat di Barat dan Selatan. Laporan kematian, bagaimanapun, masih rendah. Kurang daripada 350 kematian dilaporkan setiap hari, pangkalan data The Times menunjukkan, turun daripada lebih 2,600 sehari pada kemuncak lonjakan Omicron.

Dr. Fauci telah menghabiskan setengah abad dalam kerajaan dan telah menasihati tujuh presiden, bermula dengan Ronald Reagan, mengenai ancaman wabak dan wabak.

Tetapi wabak coronavirus mengubahnya menjadi penangkal petir politik. Desakan orang ramai tentang langkah berjaga-jaga kesihatan seperti memakai topeng dan penjarakan sosial menjadikannya sasaran kerap pengkritik yang mempersoalkan atau menentang langkah sedemikian.

Mungkin lebih daripada sesiapa pun, dia tahu betapa menularnya coronavirus. Musim bunga ini, beliau memutuskan untuk tidak menghadiri Majlis Makan Malam Wartawan Rumah Putih — perhimpunan tokoh media politik dan berita terkemuka yang menampilkan penampilan presiden — “kerana penilaian individu saya terhadap risiko peribadi saya,” katanya kemudian. Pada masa itu, Dr. Fauci sedang bersedia untuk penglibatan awam yang lain, termasuk ucapan permulaan di Princeton dan Universiti Michigan.

Makan malam wartawan, yang menarik lebih 2,000 tetamu ke bilik tarian hotel yang penuh sesak, berakhir menyebarkan virus antara ramai wartawan dan hadirin lain.

“Ia hanya menunggu masa sebelum kita semua dijangkiti, secara jujur; virus ini telah menjadi sangat mudah berjangkit,” kata Dr. Carlos del Rio, pakar penyakit berjangkit di Universiti Emory, pada hari Rabu. “Apa yang saya beritahu orang ramai ialah pada satu ketika nanti anda akan menghadapi virus ini, kerana kami melakukan lebih banyak perkara dan berkumpul. Dan jika anda akan menghadapi virus itu, lebih baik anda diberi vaksin dan diberi dorongan.”

We would love to say thanks to the writer of this short article for this amazing web content

Apakah langkah seterusnya untuk vaksin Moderna dan Pfizer untuk kanak-kanak yang masih kecil?


You can view our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/