Apakah yang seterusnya untuk Bitcoin dan pasaran kripto sekarang setelah Gabungan Ethereum telah tamat?

Gabungan Ethereum datang dan pergi, meninggalkan pelabur untuk memikirkan bagaimana perkembangan trend seterusnya dalam pasaran mungkin kelihatan seperti itu. Dalam Cointelegraph Twitter Space dengan pengasas Capriole Fund Charles Edwards, penganalisis itu menyebut bahawa keterujaan terhadap Gabungan Ethereum dan tindakan harga kenaikan harganya agak menaruh harapan di seluruh pasaran. Sekarang acara itu telah datang dan pergi, pasaran crypto telah dijual, dengan Bitcoin (BTC) perdagangan harga di bawah $20,000 dan Ether (ETH) di bawah $1,500.

Akhirnya, naratif baharu dan arah aliran pasaran akan muncul, dan jika asasnya betul, peniaga akan menggilirkan dana apabila pemimpin baharu ini muncul.

Mari kita lihat beberapa trend yang berpotensi.

Ke mana bekas pelombong ETH akan pergi?

Rangkaian Ethereum berjaya beralih kepada model bukti pegangan (PoS), bermakna pelombong kehabisan poket tetapi masih mungkin memiliki infrastruktur perlombongan GPU dan ASIC mereka. Ada kemungkinan bahawa sesetengah pelombong mungkin memilih untuk melombong pada rantaian yang berbeza dan bukannya menjual peralatan mereka.

Walaupun mereka belum menyelesaikan sebarang rangkaian tertentu, Ravencoin, Flux, Ethereum Classic dan Ergo nampaknya menjadi pendahulu. Memimpin ke Gabungan, setiap rangkaian menyaksikan kadar cincangnya meningkat kepada paras tertinggi baharu sepanjang masa, seperti yang ditunjukkan di bawah.

Hashrate DLL. Sumber: 2Miners
1663404957 823 Apakah yang seterusnya untuk Bitcoin dan pasaran kripto sekarang setelah
Hashrate ERG. Sumber: 2Miners
1663404958 768 Apakah yang seterusnya untuk Bitcoin dan pasaran kripto sekarang setelah
Hashrate RVN. Sumber: 2Miners
1663404958 57 Apakah yang seterusnya untuk Bitcoin dan pasaran kripto sekarang setelah
FLUX hashrate. Sumber: 2Miners

Harga setiap altcoin juga meningkat sepanjang bulan lalu, dengan RVN Ravencoin naik 169%, ERG Ergo menambah 132%, Flux memperoleh 156%, dan Ethereum Classic DAN LAIN-LAIN meningkat 135% dalam tempoh 90 hari yang lalu.

Menariknya, kadar cincang dan harga menurun secara mendadak pada 15 Sept, dan pada masa penulisan, hanya Flux dan RVN nampaknya sedang melantun. Sepanjang minggu dan bulan akan datang, adalah menarik untuk melihat pelombong rangkaian mana yang mungkin pilih sebagai rumah baharu mereka dan kesannya terhadap harga mata wang kripto.

Kosmos terus berkembang

Ekosistem Kosmos terus berkembangyang nampaknya menarik pembeli untuk ATOM. Sejak mencecah $5.50 pada 18 Jun, harga ATOM telah meningkat 137.5% dan, pada masa ini, didagangkan melebihi $16. Analisis mencadangkan bahawa pelabur melihat pertaruhan cecair yang akan dilancarkan tidak lama lagi, ATOM digunakan sebagai cagaran untuk penempaan stablecoin, pelancaran Cosmos Hub 2.0 dan akhirnya pemulihan kewangan terdesentralisasi secara umum sebagai faktor jangka panjang kenaikkan harga untuk harga ATOM.

Beli khabar angin dan jual berita, atau beli harga rendah?

Walaupun tindakan harga semasa ETH kurang menaik daripada yang diharap oleh penyokong Merge dan kenaikan harga ETH, peralihan sebenar kepada PoS nampaknya telah berjaya, dan mungkin dari semasa ke semasa, faedah PoS akan diterjemahkan kepada tindakan harga kenaikkan daripada ETH. Menurut pengasas bersama Jarvis Labs Ben Lilly, “Langkah Joe Cool” untuk pelabur ETH bukanlah untuk “terperangkap pada hari-hari yang akan datang. Pemain utama yang mungkin melakukan apa-apa jenis aktiviti gila ialah pelombong. Dan itu adalah acara sekali sahaja yang akan berlangsung sebentar.”

Lilly dijelaskan bahawa:

“Langkah Joe Cool ialah duduk di sana dan membeli apa-apa jenis pergerakan yang terlalu emosi. Kemudian duduk dan bertenang.”

Pada masa hadapan, Ether boleh mengalami kejutan bekalan dan mungkin menjadi deflasi. Staking seterusnya menjamin rangkaian sambil menyediakan pulangan terjamin ke atas aset yang didepositkan. Dalam pasaran yang terperangkap dalam aliran menurun, mendapatkan hasil yang selamat dan boleh diramal boleh menjadi lebih menarik.

Pada asasnya, Lilly mencadangkan bahawa ia akan mengambil masa untuk keghairahan yang mengelilingi Merge untuk diselesaikan dan untuk pelabur mula memanfaatkan faedah yang boleh ditawarkan oleh rangkaian PoS Ethereum.

Bagaimana dengan Bitcoin?

Dalam minggu ini Analisis Bitcoin Saya membincangkan betapa tidak banyak yang benar-benar berubah dengan harga Bitcoin. Harganya kekal dalam julat dalam julat $17,600–$24,400 selama tiga bulan yang lalu, dan semua rali daripada setiap julat tinggi sejak 29 Mac telah dihadkan oleh purata bergerak 200 hari dan garis arah aliran rintangan overhed yang menjangkau dari Bitcoin November 2021 tertinggi sepanjang masa pada $69,400.

1663404958 840 Apakah yang seterusnya untuk Bitcoin dan pasaran kripto sekarang setelah
Carta 1 hari BTC/USDT. Sumber: TradingView

Walaupun penyatuan berterusan dalam julat semasa boleh (dan biasanya) baik untuk altcoin, ketegangan makro mungkin terus mempengaruhi pasaran crypto dan ekuiti. Cetakan indeks harga pengguna yang hangat dari 12 September boleh membawa kepada kenaikan kadar yang lebih agresif daripada Rizab Persekutuan Amerika Syarikat, dan potensi kesan ke atas harga saham boleh mempunyai kesan limpahan yang lebih tajam pada harga crypto.

Atas sebab ini, pelabur sebahagian besarnya kekal mengelak risiko terhadap kebanyakan mata wang kripto, dan kemungkinan penolakan berulang pada garis arah aliran menurun jangka panjang dan ujian semula sokongan $19,000 akhirnya boleh mengakibatkan pecahan di bawah ayunan rendah tahunan.

Surat berita ini ditulis oleh Big Smokey, pengarang Substack Pontificator yang Rendah Hati dan pengarang surat berita pemastautin di Cointelegraph. Setiap hari Jumaat, Big Smokey akan menulis cerapan pasaran, cara-cara arah aliran, analisis dan penyelidikan awal mengenai potensi aliran muncul dalam pasaran kripto.

Penafian. Cointelegraph tidak mengendors sebarang kandungan produk pada halaman ini. Walaupun kami berhasrat untuk memberikan anda semua maklumat penting yang boleh kami perolehi, pembaca harus melakukan penyelidikan mereka sendiri sebelum mengambil sebarang tindakan yang berkaitan dengan syarikat dan bertanggungjawab sepenuhnya terhadap keputusan mereka, dan artikel ini tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan.