Apl barangan runcit cuba menjatuhkan reputasi ‘crackhouse’ hab penghantaran NYC

Apl penghantaran barangan runcit sedang mencari untuk memuaskan hati jiran yang marah dan ahli majlis New York City dengan menjenamakan semula barebones dan hab penghantaran yang berpotensi menyalahi undang-undang sebagai lokasi runcit berteknologi tinggi yang terbuka kepada orang ramai.

Memandangkan legiun apl — termasuk Gopuff, Getir, Gorillas dan Jokr — telah dilancarkan di lima daerah sepanjang tahun lalu, mereka telah menghabiskan ruang untuk kedai gelap yang sebelum ini diduduki oleh kedai makan dan butik, mengubah ruang menjadi “gelap. kedai” yang menempatkan barangan runcit dan ditutup kepada orang ramai.

Beberapa ahli politik tempatan mempunyai menuduh apl itu melanggar undang-undang pengezonan dengan menjalankan gudang keluar dari hartanah yang dizonkan untuk runcit, manakala penduduk tempatan telah merungut tentang trafik E-basikal yang berterusan, serta pekerja yang berlegar-legar dan merokok di luar hab penghantaran sepanjang masa sepanjang hari.

“Syarikat penghantaran barangan runcit yang cepat telah menyedari bahawa kedai gelap tidak lebih daripada versi moden rumah retak,” Brittain Ladd, seorang perunding runcit yang bekerja dengan syarikat penghantaran pesat, memberitahu The Post. “Mereka mempunyai penutup hodoh di atas tingkap, orang tidak boleh masuk ke dalam jika mereka tidak bekerja di sana. Ia menarik minat orang ramai yang akan melepak dan terdapat beberapa aduan mengenai bunyi bising dan lalu lintas.”

Dalam sesetengah keadaan, The Post memerhatikan lantai hab penghantaran yang bersepah dengan sampah. Di tempat lain, pekerja penghantaran dilihat menunggang E-basikal dan skuter pada kelajuan sepantas kilat di kaki lima bandar. Malah hab yang paling bersih dan tersusun dengan baik nampaknya menampilkan pencahayaan pendarfluor dan hiasan yang tidak terurus.

“Syarikat penghantaran barangan runcit yang cepat telah menyedari bahawa kedai gelap adalah tidak lebih daripada versi moden crackhouse,” kata perunding runcit Brittain Ladd kepada The Post.
William Farrington
Gorila Brooklyn
Kedai gelap seperti lokasi Gorillas di Brooklyn ini kini dibuka untuk membeli-belah secara bersemuka.
Gabriella Bass

Tetapi kini, dalam usaha nyata untuk memenuhi kedua-dua undang-undang pengezonan dan jiran yang marah, banyak aplikasi penghantaran, termasuk Getir, Gopuff dan Gorillas, telah mula membuka kedai mereka kepada pelanggan yang datang.

Hab penghantaran Getir di seluruh bandar menambah papan tanda “Alu-alukan datang” ke etalase mereka pada bulan Mac. Hab Gorila juga mengeluarkan filem dari tingkap mereka dan menambah “pengambilan di kedai!” tanda ke kedai mereka pada bulan Mac, sebagai pertama kali dilaporkan oleh The Post. GoPuff memberitahu The Post kedainya sentiasa mengalu-alukan pelanggan yang masuk, tetapi beberapa kedainya tidak menyiarkan jam “berjalan masuk” sehingga baru-baru ini. Jokr tidak menjawab permintaan untuk mengulas sama ada ia menerima walk-in atau merancang untuk menambah mereka.

Pengkritik membantah bahawa tanda-tanda pikap dalam kedai syarikat pemula adalah lebih sedikit daripada percubaan untuk menarik perhatian ahli majlis bandar yang prihatin seperti Gale Brewer dan Christopher Marte, yang mempunyai kedua-duanya. menggesa agensi bandar untuk menyiasat sama ada apl itu melanggar undang-undang pengezonan.

1650228358 716 Apl barangan runcit cuba menjatuhkan reputasi crackhouse hab penghantaran NYC
Malah hab penghantaran yang paling bersih menampilkan pencahayaan berpendar dan hiasan barebones.
Gabriella Bass

Idea itu disokong oleh fakta bahawa aplikasi Getir, Gorillas dan GoPuff nampaknya tidak memberi pengguna pilihan untuk memilih pengambilan di kedai, sebaliknya menawarkan penghantaran sahaja.

“Walaupun pada masa ini pelanggan boleh masuk dan membuat pesanan untuk pengambilan di kedai, kami menyedari bahawa proses itu tidak selaras seperti yang kami mahukan,” kata pengasas Getir, Nazim Salur kepada The Post. “Kami sentiasa berusaha untuk menambah baik operasi kedai kami, termasuk meningkatkan pengalaman dalam kedai. Kami menjangkakan perubahan ini akan diselesaikan dalam masa terdekat.”

“Kami berada di sini untuk jangka panjang dan berharap dapat bekerjasama dengan pegawai bandar dan pemimpin masyarakat, sambil kami mencipta pekerjaan yang baik di seluruh New York City dan menyediakan perkhidmatan penjimatan masa yang telah mula diterima oleh warga New York,” tambah Salur.

Gorila enggan mengulas. Jokr tidak menjawab permintaan untuk komen.

Kebanyakan kedai yang dibuka kepada orang ramai juga melanggar peraturan bandar yang memerlukan kedai menerima wang tunai dan memasukkan harga yang dilabel dengan jelas pada semua item, antara peraturan lain, menurut ahli majlis Brewer.

“Anda perlu mempunyai label pada bijirin itu,” kata Brewer kepada The Post. “Itu undang-undang.”

1650228359 531 Apl barangan runcit cuba menjatuhkan reputasi crackhouse hab penghantaran NYC
Gopuff juga telah membuka beberapa lokasi untuk membeli-belah secara bersemuka dalam perkara yang dikatakan pengkritik sebagai usaha untuk mengelak undang-undang pengezonan bandar.
William Farrington
Kedai gelap
Jiran telah mengadu tentang trafik E-basikal.
Gabriella Bass

Ladd, perunding runcit, berkata bahawa aplikasi penghantaran mesti berfungsi untuk menjadikan kedai mereka “seboleh-bolehnya menarik” dalam usaha untuk menenangkan majlis bandaran dan memuaskan hati jiran, yang kemudiannya mungkin mula melihat kedai sebagai pertubuhan kejiranan dan bukannya suram. pedih mata.

“Apa yang saya beritahu Getir dan apa yang saya beritahu Gorillas ialah anda perlu mengubah persepsi penghantaran barangan runcit yang cepat daripada sesuatu yang misteri kepada sesuatu yang menarik,” kata Ladd.

Tetapi Ladd menambah bahawa banyak syarikat permulaan enggan membenarkan orang luar masuk ke kedai mereka kerana mereka “salah percaya bahawa mereka perlu merahsiakan apa yang mereka lakukan di kedai itu.”

“Saya telah memberitahu mereka semua: tiada seorang pun daripada anda mempunyai kelebihan daya saing dalam hal ini,” katanya. “Kamu semua melakukan perkara yang sama.”

Peti ais Tiada Lagi dan Buyk, dua lagi penghantaran pantas syarikat permulaan yang dilipat pada bulan Macsebagai secara eksklusif dilaporkan oleh The Post, tidak mempunyai papan tanda mengalu-alukan pelanggan masuk ke kedai mereka.

We would love to give thanks to the writer of this post for this remarkable material

Apl barangan runcit cuba menjatuhkan reputasi ‘crackhouse’ hab penghantaran NYC


Visit our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/