Apple dan syarikat lain yang berkenaan kerana India cuba untuk menolak sistem GPSnya sendiri

Sistem Penentududukan Global, atau GPS, adalah salah satu sistem navigasi berasaskan satelit yang paling popular di dunia. Walau bagaimanapun, terdapat teknologi lain yang menyediakan lokasi tepat melalui satelit – dan kini India cuba untuk menolak NavIC, sistem navigasinya sendiri. Walau bagaimanapun, Apple dan syarikat lain nampaknya bimbang tentang perkara ini.

Seperti yang dilaporkan oleh Reuters (melalui Tecnoblog), kerajaan India mahu mengurangkan pergantungan kepada sistem asing seperti GPS (yang dimiliki oleh AS) dengan mencipta teknologinya sendiri.

Salah satu teknologi ini ialah NavIC (Navigasi dengan Buruj India), yang berfungsi dengan cara yang hampir sama seperti GPS tetapi tertumpu pada penyediaan “navigasi domestik yang lebih tepat” untuk pengguna India. NavIC telah diluluskan pada 2006, tetapi ia hanya mula beroperasi sepenuhnya pada 2018 dengan lapan satelit meliputi seluruh wilayah India, serta beberapa wilayah lain di sekitar benua itu.

India mahu telefon pintar dengan NavIC

Walaupun kerajaan India mempunyai rancangan untuk mengembangkan liputan NavIC ke tempat lain di planet ini, India mahu syarikat teknologi menjadikan peranti mereka serasi dengan standard baharu sebelum itu. Walau bagaimanapun, beberapa vendor telefon pintar utama nampaknya tidak berpuas hati dengan berita tersebut.

Wakil daripada Apple, Xiaomi dan Samsung dilaporkan berkata dalam mesyuarat peribadi bahawa menjadikan peranti mereka serasi dengan NavIC akan meningkatkan kos pengeluaran dengan ketara. Syarikat-syarikat juga mendakwa bahawa melaksanakan teknologi sedemikian akan memerlukan “lebih banyak pelepasan ujian,” yang nampaknya tidak dapat dilaksanakan untuk penerimaan 2023.

Salah seorang eksekutif Samsung India memberitahu pegawai bahawa menyokong NavIC memerlukan set cip baharu dan perubahan perkakasan lain, dan kebanyakan syarikat “sudah bersedia untuk model yang akan dilancarkan pada 2024.” Eksekutif mencadangkan bahawa melaksanakan NavIC pada telefon pintar tidak akan dapat dilaksanakan sehingga 2025.

Satu lagi kebimbangan syarikat teknologi adalah berkaitan dengan kekerapan sistem NavIC beroperasi. Pada masa ini, kerajaan India bergantung pada frekuensi satelit L5, yang kurang biasa untuk telefon pintar (Apple kini menyokong L5 dengan iPhone 14 Pro dan Apple Watch Ultra). Syarikat itu cuba meyakinkan India untuk menggunakan frekuensi L1, sama seperti frekuensi GPS.

Penerimaan NavIC mungkin mengambil masa beberapa tahun

India boleh mendakwa bahawa negara itu tidak bersendirian dalam memiliki sistem navigasi sendiri. Sebagai contoh, iPhone sudah pun menyokong GLONASS Rusia, Galileo Kesatuan Eropah, QZSS Jepun dan BeiDou China. Sudah tentu, sistem ini telah dilancarkan lama sebelum NavIC, dan ia mengambil sedikit masa sebelum Apple dan syarikat lain melaksanakannya dalam peranti mereka.

Kerajaan India terkenal kerana mengenakan cukai tempatan yang tinggi ke atas produk yang tidak mempunyai pengeluaran tempatan – itulah sebabnya Apple kini memasang iPhone di India. Tidak jelas pada ketika ini sama ada kerajaan akan menggunakan pendekatan yang sama untuk memaksa penggunaan NavIC pada telefon pintar baharu.

FTC: Kami menggunakan pautan ahli gabungan automatik yang menjana pendapatan. Lagi.

Apple didakwa mengalih keluar tapak web yang berkongsi beta pembangun


Lihat 9to5Mac di YouTube untuk lebih banyak berita Apple:

https://www.youtube.com/watch?v=HvuVDebeKGE

We would like to thank the writer of this article for this incredible web content

Apple dan syarikat lain yang berkenaan kerana India cuba untuk menolak sistem GPSnya sendiri


Take a look at our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/