Apple, Facebook jatuh untuk penipuan dan memberikan data pengguna kepada penggodam: laporan

Apple Inc. dan syarikat induk Facebook jatuh untuk penipuan e-mel dan menukar beberapa data pengguna kepada pegawai penguatkuasa undang-undang palsu, kata laporan baharu yang hebat.

Penjenayah siber yang menggunakan domain yang digodam milik beberapa agensi penguatkuasaan undang-undang membuat “permintaan kecemasan” palsu untuk maklumat pengguna tertentu, Bloomberg News melaporkan pada hari Rabu.

Syarikat-syarikat itu menyerahkan data asas seperti nombor telefon, alamat rumah dan alamat IP, menurut Bloomberg, yang memetik sumber.

Data itu kemudiannya boleh digunakan oleh penggodam untuk melancarkan kempen gangguan atau cuba melancarkan skim penipuan kewangan, kata Bloomberg.

Permintaan kecemasan boleh dibuat tanpa perintah mahkamah atau sepina. Permintaan kecemasan boleh dibuat dalam kes ancaman “dekat” di mana nyawa atau keselamatan seseorang mungkin terancam.

Permintaan palsu itu dikatakan datang pada tahun 2021 daripada domain sebenar agensi penguatkuasaan undang-undang di berbilang negara, dengan jumlah pengguna yang tidak terhitung terjejas. Snap Inc. dan Discord juga disasarkan, walaupun Snap tidak mengesahkan sama ada ia menyerahkan maklumat dalam sebarang permintaan palsu, kata Bloomberg.

Apple dan Meta memberikan data dalam talian peribadi kepada penggodam yang menyamar sebagai ejen penguatkuasa undang-undang, menurut laporan Bloomberg.
REUTERS/Brendan McDermid/Fail

Kanak-kanak di bawah umur di AS dan UK dipercayai berada di belakang sekurang-kurangnya beberapa permintaan, yang dibuat untuk kelihatan seperti mereka dari sumber yang sah, malah kadangkala menggunakan tandatangan pegawai penguatkuasa undang-undang yang sebenar, kata sumber kepada Bloomberg.

Penyelidik berpendapat orang lain yang terlibat termasuk ahli kumpulan penggodam Pasukan Recursion dan orang di belakang kumpulan Lapsus$, yang didakwa menggodam Microsoft Corp. dan lain-lain, menurut laporan itu.

Jurucakap dari Apple dan Meta tidak segera membalas e-mel daripada The Post pada hari Khamis.

Tanda logo Meta Facebook dilihat di ibu pejabat syarikat di Menlo Park, Calif., pada, 28 Okt. 2021.
Pihak berkuasa kini sedang menyiasat bilangan pengguna yang terjejas oleh Apple dan Meta yang memberikan maklumat peribadi.
Foto AP/Tony Avelar, Fail

Tetapi jurucakap Meta Andy Stone memberitahu Bloomberg bahawa syarikat itu menyemak setiap permintaan data “untuk kecukupan undang-undang” dan mengesahkan permintaan untuk mengesan penyalahgunaan.

“Kami menyekat akaun yang diketahui terjejas daripada membuat permintaan dan bekerjasama dengan penguatkuasa undang-undang untuk bertindak balas terhadap insiden yang melibatkan permintaan penipuan yang disyaki, seperti yang telah kami lakukan dalam kes ini,” kata Stone dalam satu kenyataan.

Apple tidak menangani data yang terjejas tetapi merujuk Bloomberg kepada dasarnya yang menyatakan syarikat itu boleh menghubungi kerajaan atau penyelia penguatkuasa undang-undang untuk mengesahkan sebarang permintaan adalah sah.

Untuk menggodam.
Penggodam itu didakwa berada di AS dan UK, lapor Bloomberg.
Imej Getty

Kedua-dua syarikat menggariskan jumlah permintaan kecemasan yang mereka terima dan penuhi.

Laman web Apple berkata gergasi teknologi itu menerima 283 permintaan di AS dan 1,162 di seluruh dunia antara Julai dan Disember 2020. Apple mematuhi 93 peratus permintaan, kata laman webnya.

Laman web Meta berkata syarikat itu menerima 211,000 permintaan dari Januari hingga Jun 2021, dan memberikan sekurang-kurangnya beberapa maklumat dalam hampir 71 peratus permintaan.

We wish to thank the writer of this short article for this amazing content

Apple, Facebook jatuh untuk penipuan dan memberikan data pengguna kepada penggodam: laporan


Find here our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/