Aptos Memikat Pedagang dan Pencipta Solana NFT—Adakah Ia Berkekalan? – Nyahsulit

Secara ringkas

  • Pasaran Aptos NFT telah berkembang sejak pelancaran mainnet minggu lepas.
  • Dagangan Solana NFT menurun baru-baru ini di tengah-tengah langkah pasaran untuk tidak lagi menguatkuasakan royalti pencipta.

Semangat sekitar Solana Pasaran NFT telah kekurangan bekalan akhir-akhir ini di Crypto Twitter sebagai pasaran menolak untuk menghormati royalti pencipta. Jumlah dagangan semakin menurun, dan ia mungkin bukan sahaja disebabkan oleh getaran pasaran beruang yang buruk: rangkaian rantaian blok saingan Aptos juga nampaknya sedang mencuri perhatiandan danadaripada beberapa peniaga Solana NFT.

Aptosapa yang dipanggil “pembunuh Solana” yang disokong oleh dana VC $350 juta, melancarkan mainnetnya minggu lepas ke azab dan kesuraman daripada pemerhati cryptoWHO mengkritik pembekalan dan pengedaran token APT dan mendakwa bahawa blockchain secara teknikalnya tidak memberangsangkan.

Tetapi di sebalik semua itu, NFT pada Aptos terjual, dengan projek teratasnya pada masa iniMonyet Aptos—mengungguli semua koleksi NFT lain merentas Solana dan Ethereum dari segi volum dagangan 24 jam.

Pasaran Aptos NFT Topaz telah mengumpul $5.46 juta setakat ini dalam dagangan NFT sejak dilancarkan pada 18 Oktober, berdasarkan harga semasa APT, pengasas nama samaran Topaz 0xclickbait memberitahu Nyahsulit. Sejak dilancarkan pada petang Selasa, Aptos Monkeys sahaja telah menjana lebih daripada $2.3 juta dalam volum dagangan (253,000 APT), menurut data pada Topaz. Sebaliknya, koleksi terlaris di OpenSea sekarang ialah CryptoPunks, menjana 559 ETH sepanjang hari terakhir, atau kira-kira $800,000.

Jumlah dagangan pada Topaz adalah “pada asasnya dua kali ganda setiap hari,” 0xclickbait memberitahu Nyahsulit.

Aptos belum lagi mempunyai platform analitik data NFT yang mengagregatkan data blockchain awam, tetapi angka yang diberikan oleh Topaz sejajar dengan banjir urus niaga yang dilihat di pasaran setakat ini.

Jumlah dagangan Topaz yang dilaporkan hampir sepadan dengan pasaran Solana NFT Magic Eden sepanjang hari terakhir. Magic Eden melaporkan dagangan NFT bernilai 58,100 SOL sepanjang 24 jam yang lalu, yang menghasilkan nilai $1.8 juta—berbanding $1.71 juta untuk Topaz dalam tempoh yang sama.

Data lain yang dikumpul oleh platform analitik bukit pasir mencadangkan aliran volum dagangan yang kebanyakannya menurun untuk Magic Eden sejak beberapa hari lalu—daripada kira-kira 100,700 SOL pada hari Jumaat menurun secara beransur-ansur kepada 58,400 SOL pada hari Isnin, walaupun pasaran menyaksikan pop sehingga hampir 79,400 SOL pada hari Selasa.

Platform analitik data di seluruh pasaran Nansen melaporkan bahawa volum dagangan Solana NFT telah menurun 33% dalam tempoh 30 hari yang lalu berbanding dengan jangka masa sebelumnya—2.08 juta SOL, turun daripada 3.08 juta SOL—dengan disyaki dagangan cucian memanipulasi pasaran dialih keluar daripada data. EthereumPasaran NFT, sementara itu, meningkat hampir 6% dalam tempoh yang sama.

Crypto Twitter penuh dengan contoh pedagang Solana berbual tentang melompat ke ruang Aptos, yang sesetengah orang mengatakan mengingatkan mereka pada hari-hari awal Solana NFT. Peralihan itu boleh menjelaskan perubahan dalam mudah tunai dalam kedua-dua pasaran.

Monyet Aptos telah membuat percikan terbesar pada blockchain yang baru lahir, tetapi seni piksel, bertemakan flamingo Aptomingos juga telah memindahkan jumlah yang besar, mengumpul kira-kira 100,000 APT ($882,000) dalam jumlah dagangan sehingga kini. Aptomingos NFT yang tersedia paling murah kini disenaraikan pada 78.5 APT (hampir $700).

Sepanjang 24 jam yang lalu, Aptos Monkeys telah menghasilkan lebih banyak volum dagangan pada Topaz daripada projek Solana NFT teratas—Spinoff DeGods y00ts—telah menjana pada Magic Eden (5,700 SOL, atau $177,000).

Momentum peralihan juga mendorong beberapa bakal pencipta daripada Solana, dengan projek NFT—seperti Dunia Zodiak, Mogu Dragonzdan Jerung Teratas Aptos—mengumumkan bahawa mereka “berpindah ke Aptos” untuk mengambil kesempatan daripada gembar-gembur. Sementara itu, projek sedia ada Okay Bulls berkata hari ini bahawa ia akan peralihan kepada Aptosmembenarkan pemegang NFT bertukar untuk versi Aptos.

Trend itu telah menyebabkan rungutan di kalangan beberapa Solana yang mati-matian di Crypto Twitter, kerana ada yang mengingati apa yang berlaku Berhampiran Protokolplatform yang menggunakan bahasa pengaturcaraan Rust yang sama seperti Solana.

Seperti Aptos, terdapat gembar-gembur awal di sekitar NFT di Near, dan ramai peniaga Solana bergegas ke angkasa untuk mencuba dan merebut peluang itu—tetapi ia tidak bertahan lama. Pasaran Berdekatan Teratas Paras mempunyai volum dagangan di bawah $5,000 sepanjang hari terakhir, setiap DappRadar.

Sama ada Aptos mengulangi kitaran boom-and-bust yang pantas itu atau bertukar menjadi Solana seterusnya masih belum dapat dilihat, tetapi momentum awal semakin meningkat. Dengan Beruang Bruh dan pudina lain yang dijangkakan masih berada di kaki langit, peniaga sudah pasti akan memerhati dengan teliti sama ada Aptos boleh memberikan cabaran yang berterusan—terutamanya jika Solana NFT bangkit semula.

Ikuti perkembangan berita crypto, dapatkan kemas kini harian dalam peti masuk anda.We would love to say thanks to the writer of this short article for this awesome web content

Aptos Memikat Pedagang dan Pencipta Solana NFT—Adakah Ia Berkekalan? – Nyahsulit


Explore our social media accounts and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/