Aptos NFT Akan Datang—Dan Boleh Menguji Tuntutan Kebolehskalaan Rangkaian – Nyahsulit

Secara ringkas

  • Aptos, blok blok lapisan-1 baharu, sudah pun mempunyai pemandangan NFT yang semakin berkembang hanya beberapa hari selepas pelancaran utamanya.
  • Pelancaran NFT yang popular boleh menguji rangkaian baharu di tengah-tengah kebimbangan terhadap kebolehskalaannya.

Kripto terbaharu di blok, Aptosdilancarkan mainnetnya minggu ini kepada buzz yang cukup besar tentang airdrop tokennya kepada pengguna awal, tetapi juga persoalan sama ada rangkaian itu—yang telah mengumpulkan $350 juta dalam pembiayaan VC—boleh hidup sehingga gembar-gembur tentang teknologinya.

Ujian sebenar pertama blockchain mungkin datang tidak lama lagi, bagaimanapun, sebagai tergesa-gesa NFT projek bersedia untuk dilancarkan pada rangkaian. Dagangan NFT telah pada masa lalu meletakkan Ethereum dan Solana rangkaian di bawah tekanan yang besar, jadi bagaimanakah Aptos akan bertahan jika permintaan untuk NFTnya sepadan dengan buzz?

Pelancaran Aptos datang dengan jangkaan yang besar, sebahagiannya disebabkan oleh pembiayaan VC yang mencukupi dan juga asal-usulnya daripada Inisiatif Diem yang dibatalkan oleh Facebook. Tetapi beberapa buzz juga datang daripada dakwaan bahawa Aptos boleh berskala untuk mengendalikan lebih banyak transaksi secara dramatik daripada mana-mana rantaian blok lapisan-1 semasa—lebih 160,000 transaksi sesaat (TPS).

Tetapi jika Aptos benar-benar boleh menangani permintaan teknikal yang begitu besar, kami belum melihat bukti mengenainya lagi mainnet. Apabila ia dilancarkan pada hari Isnin, Aptos hanya memproses beberapa transaksi sesaat. Sehingga hari ini, angka itu berlegar sekitar 10 TPS.

Antara major kontrak pintar platform yang menjalankan kod autonomi untuk berkuasa aplikasi terdesentralisasi, Ethereum mengendalikan kira-kira 30 TPS pada mainnetnya, dengan Solana pada sekitar 3,000 TPS. Tetapi testnet tuntutan tidak selalunya sepadan dengan keadaan dunia sebenar pada mainnet awam akhirnya—Solana, sebagai contoh, menuntut ratusan ribu TPS pada testnetnya beberapa tahun lalu.

Pengasas bersama Aptos Mo Shaikh tweet pada hari Selasa bahawa “TPS semasa tidak mewakili kapasiti rangkaian—ini adalah rangkaian melahu sebelum projek datang dalam talian. Jumlah ini dijangka meningkat dengan lebih banyak aktiviti.” Dalam erti kata lain: belum banyak perkara yang berlaku di Aptos, tetapi ia akan bersedia untuk bertindak.

Peningkatan aktiviti itu mungkin tidak lama lagi apabila pengguna Aptos bersiap sedia untuk menghasilkan NFT pertama mereka, dengan pasaran Aptos yang berdedikasi sudah pun hidup dengan segelintir koleksi. Beberapa koleksi tambahan dijangka dilancarkan minggu ini dan seterusnya selepas mengumpul daya tarikan media sosial yang ketara.

Sudah, adegan NFT di Aptos semakin berkembang. gasingsalah satu pasaran yang sudah memudahkan dagangan untuk segelintir koleksi—seperti CryptoPunks tiruan Aptos Punk—tweet pagi Khamis bahawa ia telah memproses kira-kira 12,000 APT (lebih $87,000) nilai dagangan, dengan kira-kira 3,700 NFT disenaraikan pada platformnya.

NFT ialah blockchain token yang boleh berfungsi sebagai surat ikatan pemilikan untuk item, dan ia boleh digunakan untuk pelbagai jenis kes penggunaan—termasuk dengan karya seni digital, pakaian fizikal dan item lain, dan banyak lagi. Walau bagaimanapun, ia adalah aplikasi seperti gambar profil (PFP) dan item permainan video interaktif yang biasanya mendorong permintaan yang boleh mencabar kestabilan rangkaian.

Ethereum telah menghadapi cabaran penskalaan yang ketara dengan NFT sejak tahun 2017 CryptoKittiesyang terkenal menyumbat rangkaian dan menyukarkan untuk memproses transaksi lain. Baru-baru ini, di tengah-tengah Ledakan pasaran NFT lewat 2021 dan awal 2022, pudina dalam permintaan menyebabkan Ethereum gas yuran (yuran transaksi yang dibayar kepada rangkaian) meningkat hingga ratusan atau bahkan ribuan dolar pada masa-masa tertentu.

Solana, platform lapisan-1 kedua terbesar untuk NFT, boleh mengendalikan lebih banyak urus niaga sesaat daripada Ethereum—tetapi ia juga menghadapi masalah di sekitar penurunan NFT. Pada bulan April, Solana rangkaian rosak (satu daripada tiga contoh sedemikian pada 2022) disebabkan oleh program bot automatik membanjiri rangkaian dengan transaksi untuk mencuba dan mengatasi dan melancarkan permainan NFT.

Setakat ini, Aptos mempunyai adegan NFT yang kecil berbanding saingan yang lebih lama, tetapi ia hanya beberapa hari setakat ini. pasaran NFT boleh cepat berkembang dan mendapatkan permintaan yang ketara, terutamanya apabila kegilaan spekulatif bermula. Pasaran NFT yang lebih luas telah sejuk kebelakangan initetapi peluang segar berpotensi membawa masuk banyak pedagang yang kelaparan.

Pengasas bersama pasaran Topaz, nama samaran 0xclickbait, memberitahu Nyahsulit bahawa minat awal dalam Aptos NFT telah mengejutkan mereka.

“Selama empat tahun saya berada dalam ruang crypto, saya tidak pernah melihat permintaan segera untuk NFT pada rantaian baharu,” jelas mereka. “Ada sesuatu tentang Aptos—teknologi, pasukan, [and] misi—iaitu menarik orang dan memberi nafas baharu ke musim sejuk crypto ini.”

Mereka menjangkakan peningkatan minat apabila ekosistem Aptos berkembang, pelancaran projek tambahan, dan pertukaran kripto terpusat mula menawarkan mata wang kripto APT. Setakat keupayaan teknikal, mereka berkata bahawa testnet Aptos mengendalikan antara 2,000 dan 4,000+ TPS menjelang pelancaran mainnet “tanpa mengeluarkan peluh,” dalam kata-kata mereka.

A laporan penyelidikan terkini daripada pertukaran kripto FTX menyokongnya, menyenaraikan 4,200 TPS untuk prestasi testnet. Itu masih jauh dari potensi puncak penggunaan teknologi yang didakwa Teknik perlaksanaan selari Aptostetapi sekurang-kurangnya ia akan berada dalam ballpark yang sama seperti Solana jika tahap TPS itu boleh dipadankan pada mainnet.

“Sesiapa yang telah mengikuti Aptos selama lebih daripada sebulan cukup yakin,” kata 0xclickbait tentang keupayaan rangkaian untuk memenuhi permintaan yang lebih besar.

Topaz dan pasaran saingan Soufl3 kini sedang menyusun satu siri titisan NFT akan datang daripada koleksi gambar profil (PFP) yang telah mengumpulkan pengikut media sosial yang terkenal dalam beberapa minggu dan bulan kebelakangan ini.

Beruang Bruhprojek dengan rupa berpiksel serupa dengan Perniagaan Monyet Solanaakan debut di Topaz pada tarikh yang tidak didedahkan, bersama dengan Monyet Aptos—yang Shaikh telah pun tampilkan melalui beliau sendiri avatar Twitter. Projek lain, Aptomingos, akan melancarkan pudina percuma pada hari Jumaat. Pelancaran Soufl3 akan datang termasuk Kelab Lelaki Retro dan juga Okay Bears-esque Anjing Rekt.

“Saya amat teruja untuk pembina komuniti organik, sebenar, akar umbi, serius, seperti Aptomingos dan Bruh Bears,” 0xclickbait memberitahu Nyahsulit. “Mereka berada di sini untuk jangka panjang, membina jenama dan komuniti yang akan berkembang dan bertahan.”

Apabila Topaz memulakan debut pad pelancar testnetnya untuk mencetak projek NFT baharu, 0xclickbait berkata bahawa pasaran menerima lebih daripada 1,000 aplikasi daripada pencipta. Mereka percaya bahawa bahasa pengaturcaraan blockchain Move yang digembar-gemburkan oleh Aptos akan menarik pembangun juga, dan permainan berasaskan NFT akan terbukti menjadi kes penggunaan yang menonjol pada rangkaian.

Memandangkan sedikit bukti setakat ini mengenai keupayaan mainnet Aptos untuk skala untuk mengendalikan permintaan yang besar, bolehkah teknologi itu mengendalikan potensi permintaan beribu-ribu peniaga yang semuanya bersaing untuk membeli bilangan NFT yang terhad sekaligus? Berdasarkan tanda-tanda awal, mungkin terdapat pasaran pengumpul yang bersemangat bersedia untuk mengujinya.

Ikuti perkembangan berita crypto, dapatkan kemas kini harian dalam peti masuk anda.We want to thank the writer of this write-up for this remarkable web content

Aptos NFT Akan Datang—Dan Boleh Menguji Tuntutan Kebolehskalaan Rangkaian – Nyahsulit


Take a look at our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/