Arm menyaman Qualcomm, bertujuan untuk melepaskan Qualcomm $1.4 bln pembelian Nuvia

Logo Qualcomm semasa Pameran Auto Munich, IAA Mobility 2021 di Munich, Jerman, 8 September 2021. REUTERS/Wolfgang Rattay

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

SAN FRANCISCO, 31 Ogos (Reuters) – Firma teknologi cip Arm Ltd, yang dimiliki oleh Softbank Group Corp (9984.T)pada hari Rabu berkata ia telah menyaman Qualcomm Inc (QCOM.O) dan firma reka bentuk cip Qualcomm baru-baru ini Nuvia Inc kerana melanggar perjanjian lesen dan pelanggaran tanda dagangan.

Arm sedang mendapatkan injunksi yang memerlukan Qualcomm untuk memusnahkan reka bentuk yang dibangunkan di bawah perjanjian lesen Nuvia dengan Arm. Armalleged kelulusannya diperlukan sebelum ini boleh dipindahkan ke Qualcomm.

Qualcomm, yang memperoleh Nuvia untuk $1.4 bilion tahun lepas, berkata Arm tidak mempunyai hak untuk mengganggu inovasi Qualcomm atau NUVIA. “Aduan Arm tidak mengendahkan hakikat bahawa Qualcomm mempunyai hak lesen yang luas dan mantap meliputi CPU rekaan tersuainya, dan kami yakin hak tersebut akan disahkan,” kata Ann Chaplin, Penasihat Am Qualcomm dalam satu kenyataan.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Sekiranya usaha Arm berjaya, ia pada dasarnya akan melepaskan salah satu pemerolehan strategik terbesar Qualcomm dalam beberapa tahun kebelakangan ini. baca lagi

Tuntutan itu mewakili perpecahan besar antara Qualcomm dan Arm, salah satu rakan kongsi teknologi terpenting Qualcomm. Qualcomm telah bergantung pada Arm sejak ia berhenti mereka bentuk teras pengkomputeran tersuainya sendiri. Tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, syarikat-syarikat telah berselisih.

Beberapa orang di dalam Qualcomm telah secara peribadi mengadu bahawa kadar inovasi Arm semakin berkurangan, menyebabkan cip Qualcomm ketinggalan di belakang pemproses Apple dalam prestasi.

Qualcomm membeli Nuvia, yang diasaskan oleh bekas arkitek cip Apple, untuk but semula usahanya untuk membuat teras pengkomputeran tersuai yang berbeza daripada reka bentuk Arm standard yang digunakan oleh pesaing seperti pereka cip Taiwan MediaTek Inc. (2454.TW).

Salah satu matlamat pertama Qualcomm dengan teknologi Nuvia adalah untuk mencabar Intel Corp (INTC.O)dan Advanced Micro Devices Inc (AMD.O). dalam pasaran PC dan komputer riba yang kini mereka kuasai. Qualcomm memperoleh Nuvia sejurus selepas Apple meninggalkan Intel untuk mula menggunakan cipnya sendiri, yang juga berasaskan teknologi Arm, dalam komputer riba Macnya.

Langkah Apple menyegarkan semula jualan Mac, dan Ketua Pegawai Eksekutif Qualcomm, Cristiano Amon memberitahu Reuters dia mahu menggunakan reka bentuk berasaskan Lengan Nuvia untuk melakukan perkara yang sama untuk pasaran komputer riba berasaskan Windows. Arm masih akan membuat lebih banyak wang kerana Qualcomm membayarnya royalti pada setiap cip yang dijualnya yang menggunakan teknologinya. Tetapi ada kemungkinan kadar royalti boleh lebih rendah di bawah perjanjian Nuvia dengan Arm.

Susunan itu menyerlahkan betapa kedua-dua syarikat bergantung antara satu sama lain, kata Bob O’Donnell dari TECHnalysis Research

“Peluang Qualcomm untuk bergerak ke hadapan dengan perniagaan PC (dan berpotensi pelayan) bergantung sepenuhnya pada reka bentuk Nuvia, dan Nuvia ialah cara utama Arm boleh masuk ke PC Windows. Oleh itu, syarikat benar-benar perlu bekerjasama dengan baik jika mereka ingin mempunyai kesan bermakna ke atas pasaran PC,” katanya.

Perjanjian itu dilihat sebagai cara untuk Qualcomm mengurangkan pergantungannya pada Arm. Pada masa lalu, kebanyakan cip Qualcomm telah menggunakan teras pengkomputeran yang dilesenkan terus daripada Arm, manakala teras Nuvia menggunakan seni bina asas Arm tetapi merupakan reka bentuk tersuai.

Bagi Qualcomm, menggunakan lebih banyak reka bentuk teras tersuai – satu langkah yang juga telah dilakukan oleh Apple – boleh menurunkan beberapa kos pelesenan kepada Arm dalam jangka pendek dan memudahkan untuk beralih kepada seni bina saingan dalam jangka panjang.

Sumber yang rapat dengan Arm berkata bahawa lesennya dengan Qualcomm tidak dipertikaikan dan hanya teknologi yang dibangunkan di bawah lesen Nuvia yang dipertandingkan dalam tuntutan mahkamah.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan Oleh Jane Lanhee Lee dan Stephen Ellis; Penyuntingan oleh Nick Zieminski dan David Gregorio

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We want to thank the writer of this article for this remarkable web content

Arm menyaman Qualcomm, bertujuan untuk melepaskan Qualcomm $1.4 bln pembelian Nuvia


Check out our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/