AS Hanya Ada 25 Hari Bekalan Diesel; Kekurangan Boleh Melumpuhkan Ekonomi

Amerika Syarikat turun kepada 25 hari diesel bekalan sebagai pegawai tertinggi Rumah Putih mengisytiharkan paras simpanan sebagai “tidak boleh diterima rendah.”

Data yang disediakan oleh Pentadbiran Maklumat Tenaga (EIA) menunjukkan bahawa simpanan diesel berada pada paras terendahnya untuk Oktober dalam rekod yang bermula sejak 1993, menurut analisis Bloomberg News. data EIA tunjuk bahawa Amerika Syarikat, pada 14 Oktober, mempunyai 25.4 hari bekalan—turun daripada 34.2 hari bekalan empat minggu sebelumnya.

Pengarah Majlis Ekonomi Negara Brian Deese, penasihat tertinggi kepada Presiden Joe Bidenmemberitahu Bloomberg News minggu lalu bahawa paras diesel semasa adalah “tidak boleh diterima” rendah dan bahawa “semua pilihan ada di atas meja” untuk meningkatkan bekalan.

Masalah diesel berlaku lebih dua minggu sebelum pilihan raya pertengahan penggal November 2022 dan berkemungkinan akan menaikkan harga lebih tinggi lagi. Diesel adalah bahan api yang digunakan oleh kereta api barang dan biasanya digunakan oleh pemandu lori jarak jauh untuk mengangkut barang dan makanan.

“Kebanyakan produk yang kami gunakan diangkut dengan trak dan kereta api dengan enjin diesel, dan kebanyakan kenderaan serta peralatan pembinaan, pertanian dan tentera juga mempunyai enjin diesel,” kata laman web EIA. “Sebagai bahan api pengangkutan, bahan api diesel menawarkan pelbagai ciri prestasi, kecekapan dan keselamatan. Bahan api diesel juga mempunyai ketumpatan tenaga yang lebih besar daripada bahan api cecair lain, jadi ia memberikan lebih banyak tenaga berguna bagi setiap unit isipadu.”

Harga, sementara itu, kekal tinggi, Menurut kepada data AAA. Harga purata untuk satu gelen diesel berada pada sekitar $5.33 di seluruh negara, atau naik hampir $2 sejak masa yang sama pada 2021, data menunjukkan.

Harga diesel borong di pasaran spot New York melonjak minggu lepas kepada lebih daripada $200 setong.

Ia datang ketika pentadbiran Biden baru-baru ini mengumumkan akan mengeluarkan 15 juta tong minyak lagi daripada Rizab Petroleum Strategik AS, sebahagian daripada 180 juta Biden yang diberi kuasa pada Mac, yang dikatakan oleh Republikan sebagai usaha untuk memastikan Demokrat terus bertahan dari segi politik menjelang pertengahan penggal. Tetapi Biden dan sekutunya mengatakan bahawa ia bukan taktik politik, dan pentadbiran berkata ia akan mengisi semula rizab apabila harga turun kepada $67–$72 setong.

“Kerajaan Amerika Syarikat akan membeli minyak untuk mengisi semula Rizab Petroleum Strategik apabila harga jatuh kepada $70 setong,” kata Biden pada 19 Okt. “Dan ini bermakna syarikat minyak boleh melabur untuk meningkatkan pengeluaran sekarang, dengan keyakinan mereka’ akan dapat menjual minyak mereka kepada kami pada harga itu pada masa hadapan: $70.”

Langkah itu dibuat selepas Pertubuhan Antarabangsa Negara Pengeksport Petroleum Plus (OPEC+) mengumumkan bahawa ia akan mengurangkan pengeluaran minyak.

“Kini, selepas menghabiskan rizab kecemasan kami ke paras terendah 40 tahun, Demokrat mahu berbilion-bilion lagi dolar pembayar cukai untuk mengisi semula [Strategic Petroleum Reserve] pada harga lebih daripada dua kali ganda,” Senator John Barrasso (R-Wyo.) memberitahu The New York Post minggu lepas. “Ini adalah serangan langsung ke atas setiap orang Amerika yang bergelut untuk mengisi tangki mereka dan memanaskan rumah mereka.”

Ikut

Jack Phillips ialah seorang wartawan berita di The Epoch Times yang berpangkalan di New York.

We would love to say thanks to the writer of this post for this remarkable material

AS Hanya Ada 25 Hari Bekalan Diesel; Kekurangan Boleh Melumpuhkan Ekonomi


Explore our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/