AS melihat untuk menyaingi Eropah dan Asia dengan pelan angin luar pesisir terapung besar-besaran

Ladang Angin Block Island, yang difoto pada tahun 2016, terletak di perairan di luar pantai timur Amerika Syarikat.

JANGAN EMMERT | AFP | Imej Getty

Rumah Putih berkata Khamis ia menyasarkan 15 gigawatt kapasiti angin luar pesisir terapung menjelang tahun 2035, memandangkan ia kelihatan bersaing dengan Eropah dan Asia dalam sektor yang baru muncul.

“Pentadbiran Biden-Harris sedang melancarkan tindakan yang diselaraskan untuk membangunkan platform angin luar pesisir terapung baharu, teknologi tenaga bersih yang baru muncul yang akan membantu Amerika Syarikat menerajui angin luar pesisir,” satu kenyataan, yang turut diterbitkan oleh Jabatan Dalam Negeri AS, berkata .

Pengumuman itu berkata matlamat 15 GW akan menyediakan tenaga bersih yang mencukupi untuk menggerakkan lebih daripada 5 juta rumah. Ia dibina berdasarkan matlamat pentadbiran untuk mencapai kapasiti angin luar pesisir 30 GW menjelang 2030, cita-cita sedia ada yang kebanyakannya akan dipenuhi oleh pemasangan bawah tetap.

Di samping cita-cita 15 GW, “Tembakan Angin Luar Pesisir Terapung” akan “bertujuan untuk mengurangkan kos teknologi terapung lebih daripada 70% menjelang 2035, kepada $45 setiap megawatt-jam,” tambah kenyataan itu.

“Membawa teknologi angin luar pesisir terapung mengikut skala akan membuka peluang baharu untuk kuasa angin luar pesisir di luar pantai California dan Oregon, di Teluk Maine, dan seterusnya,” katanya.

Baca lebih lanjut mengenai tenaga daripada CNBC Pro

Turbin angin luar pesisir terapung adalah berbeza dengan turbin angin luar pesisir dasar tetap, yang berakar ke dasar laut. Satu kelebihan turbin terapung ialah ia boleh dipasang di perairan yang jauh lebih dalam berbanding dengan turbin tetap.

Dalam lembaran fakta yang menggariskan rancangannya, Jabatan Tenaga AS berkata sekitar dua pertiga daripada potensi angin luar pesisir Amerika wujud “di atas badan air yang terlalu dalam untuk asas turbin angin ‘bawah tetap’ yang diamankan ke dasar laut.”

“Memanfaatkan kuasa ke atas perairan sedalam ratusan hingga ribuan kaki memerlukan teknologi angin luar pesisir terapung – turbin dipasang pada asas terapung atau platform yang berlabuh di dasar laut dengan garisan tambatan,” katanya. “Pemasangan ini adalah antara mesin berputar terbesar yang pernah dibina.”

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, beberapa syarikat besar telah memainkan peranan dalam sektor angin luar pesisir terapung.

Kembali pada 2017, firma tenaga Norway Equinor — pemain utama dalam minyak dan gas — membuka Hywind Scotland, kemudahan lima turbin, 30 megawatt yang digelar sebagai “ladang angin terapung pertama di dunia.”

Tahun lepas juga menyaksikan beberapa perkembangan utama dalam industri baru muncul.

Pada Ogos 2021, RWE Renewable dan Kansai Electric Power menandatangani perjanjian itu akan menyaksikan kedua-dua perniagaan itu “mengkaji bersama kemungkinan projek angin luar pesisir terapung berskala besar” di perairan luar pantai Jepun.

Syarikat Norway Statkraft juga mengumumkan bahawa perjanjian pembelian jangka panjang berkaitan dengan ladang angin luar pesisir terapung yang besar di luar pantai Aberdeen, Scotland, telah bermula. Dan beberapa bulan kemudian, pada Dis. 2021, merancang untuk tiga pembangunan angin luar pesisir utama di Australia — dua daripadanya dijadualkan untuk menggabungkan teknologi angin terapung — diumumkan.

Apabila bercakap mengenai angin luar pesisir secara lebih meluas, AS mempunyai perjalanan yang jauh untuk mengejar Eropah.

Kemudahan angin luar pesisir pertama negara, Ladang Angin Pulau Blok 30 MW, hanya memulakan operasi komersial pada akhir 2016.

Dalam perbandingan, Eropah memasang 17.4 GW kapasiti kuasa angin pada 2021menurut angka dari badan industri WindEurope.

Walau bagaimanapun, perubahan akan datang dan pada November 2021 tanah telah pecah pada projek yang digelar ladang angin luar pesisir skala komersial pertama Amerika Syarikat.

We wish to give thanks to the author of this write-up for this amazing web content

AS melihat untuk menyaingi Eropah dan Asia dengan pelan angin luar pesisir terapung besar-besaran


We have our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/