AS meneroka sama ada ia mempunyai kuasa untuk menyemak perjanjian Twitter Musk

Komen

Pelabur asing yang besar akan mempunyai akses kepada maklumat sulit tentang kewangan Twitter — dan berpotensi penggunanya — di bawah syarat perjanjian Elon Musk untuk memperoleh laman media sosial itu, orang yang biasa dengan perkara itu memberitahu The Washington Post.

Pendedahan itu datang ketika pegawai Jabatan Perbendaharaan mula melihat sama ada mereka mempunyai kuasa undang-undang untuk memulakan siasatan ke atas pembelian itu kerana hubungan Musk dengan kerajaan dan pelabur asing, kata orang yang biasa dengan perbincangan tersebut.

Tidak jelas dengan segera sama ada pegawai Perbendaharaan mengetahui syarat pemberian hak maklumat kepada pelabur besar. Penerokaan sama ada semakan wajar dilakukan adalah rutin, dan peperiksaan awal seperti itu selalunya tidak berakhir dengan penyiasatan penuh.

Pegawai Rumah Putih juga sebelum ini membincangkan kemungkinan semakan keselamatan negara terhadap pengambilalihan itu, menurut orang lain. Selain itu, pegawai di FBI meneliti potensi risiko perisikan balas yang ditimbulkan oleh perjanjian itu pada musim bunga lalu, menurut dua orang yang biasa dengan siasatan itu – walaupun tidak jelas sama ada perkara itu telah dikaji oleh pegawai kanan di biro atau jika perbincangan tersebut masih aktif. Semua orang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan untuk membincangkan perkara yang mereka tidak dibenarkan untuk mendedahkan secara terbuka.

Syarikat induk putera Arab Saudi dan anak syarikat dana kekayaan negara Qatar adalah antara pelabur yang menyokong pembelian Twitter Musk, begitu juga Binance, pertukaran mata wang kripto yang diasaskan di China tetapi telah memindahkan operasinya ke tempat lain. Tesla, di mana Musk berkhidmat sebagai ketua eksekutif, mempunyai hubungan yang luas dengan China, juga.

Musk dan peguamnya, Alex Spiro, tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Percubaan awal kerajaan AS untuk meneliti perjanjian Twitter datang ketika jutawan itu memperkenalkan perubahan baharu pada struktur satu platform komunikasi paling berkuasa di dunia.

Twitter akan mengenakan bayaran $8 sebulan untuk pengesahan. Apa yang anda perlu tahu.

Kakitangan Perbendaharaan di Jawatankuasa Pelaburan Asing di Amerika Syarikat (CFIUS) belum lagi menentukan sama ada pembelian platform media sosial oleh Musk boleh mencetuskan semakan keselamatan negara, menurut seorang yang biasa dengan perkara itu. Musk ialah warganegara AS, dan ulasan CFIUS biasanya digunakan untuk menyiasat pelaburan oleh warga asing. Jadi tidak jelas sama ada mereka boleh memulakan semakan sebegitu, dan pakar dasar berbelah bagi sama ada sesuatu itu wajar. Kakitangan Perbendaharaan secara rutin memeriksa sama ada pembelian memerlukan penyiasatan yang lebih mendalam, selalunya tanpa meneruskan ulasan penuh.

Kemas kini perundangan 2018 kepada peraturan CFIUS mengatakan badan itu boleh menyiasat bukan sahaja pemilikan asing, tetapi kepentingan minoriti dalam bidang kritikal, termasuk data peribadi sensitif yang dipegang oleh perniagaan.

Kerja awal mengenai siasatan yang berpotensi belum sampai kepada pengetua dalam jawatankuasa CFIUS — yang ahlinya termasuk Setiausaha Perbendaharaan Janet L. Yellen, Peguam Negara Merrick Garland dan Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin — dan kini dalam tempoh permulaannya. Orang yang biasa dengan perkara itu menegaskan bahawa masih mungkin CFIUS menyimpulkan ia tidak mempunyai kuasa walaupun untuk memulakan penyiasatan dan siasatan berakhir di situ.

“CFIUS komited untuk mengambil semua tindakan yang perlu dalam kuasanya untuk melindungi keselamatan negara AS,” kata jurucakap Perbendaharaan. “Selaras dengan undang-undang dan amalan, CFIUS tidak mengulas secara terbuka mengenai transaksi yang mungkin disemak atau tidak.”

Jurucakap FBI enggan mengulas. Jurucakap Rumah Putih menunjuk kepada Setiausaha Akhbar Karine Jean-Pierre komen minggu lepas bahawa dia tidak mengetahui sebarang perbincangan tentang semakan keselamatan negara bagi perjanjian itu.

Perkara itu boleh menjadi masalah bagi pentadbiran Biden. Pembantu Biden telah cuba menentang pengaruh China tetapi tidak mahu dituduh mempersenjatai proses keselamatan negara untuk menyerang Musk, yang mengatakan dia mengundi Biden pada 2020 tetapi kebelakangan ini menjadi musuh politik.

Ketika Elon Musk meluaskan jangkauannya, Washington bimbang

Musk mempunyai hubungan yang luas dengan China melalui Tesla, syarikat kenderaan elektrik yang didagangkan secara terbuka. “Gigafactory” Tesla di Shanghai telah menjadi kilang pengeluarannya yang paling sibuk dan berfungsi sebagai hab eksport yang penting. Tesla juga bergantung kepada China untuk keperluan pengeluaran — negara itu mengawal bekalan litium global, komponen utama dalam bateri kenderaan elektrik — melalui peralatan pemprosesan dan penapisan yang luas.

Binance juga mempunyai kepentingan dalam Twitter baharu melalui pelaburan ekuiti $500 juta. Semasa ia berpindah dari rumah asalnya di China, syarikat itu telah bekerjasama dengan firma milik kerajaan China atas inisiatif blockchain. Jurucakap Binance sebelum ini memberitahu The Post bahawa usaha itu tidak berfungsi, ia tidak mempunyai kehadiran di China dan ia tidak pernah mengambil sebarang pelaburan daripada entiti yang dikawal kerajaan China.

Satu lagi kuasa global, Arab Saudi, adalah antara pelabur swasta terbesar dalam Twitter baharu, selepas Musk. Negara itu mencurahkan kira-kira $2 bilion ke dalam pengambilalihan itu, melancarkan pegangan sebelumnya dalam saham Twitter ke dalam syarikat yang baru diswastakan itu. Hubungan AS dengan kerajaan itu telah retak di bawah Biden, dengan kumpulan negara pengeluar minyak yang diketuai Saudi yang dikenali sebagai OPEC baru-baru ini mengumumkan pemotongan pengeluaran dalam teguran langsung kepada Rumah Putih. Anak syarikat dana kekayaan negara Qatar juga menyokong pembelian itu.

Pelabur besar dalam perjanjian itu telah mencapai perjanjian sulit yang dengan jelas menyatakan potensi peranan mereka dan akses kepada maklumat, dengan keutamaan diberikan kepada mereka yang melabur pada $250 juta atau lebih tinggi, menurut orang yang biasa dengan pengaturan yang bercakap dengan The Post. Ambang itu akan memberi Binance, serta dana Saudi dan Qatar, akses kepada maklumat melebihi apa yang akan diterima oleh pelabur peringkat rendah. Itu melainkan terdapat pengecualian dalam syarat mereka yang secara jelas melarang perkongsian maklumat dengan mereka, sesuatu yang CFIUS ingin siasat — dan memerlukan jika dianggap perlu untuk keselamatan negara.

Kerajaan AS sebelum ini telah menyatakan bahawa Pegawai Saudi mencari maklumat tentang pengguna Twitter, dan bekas pengurus untuk platform itu ialah disabitkan pada bulan Ogos menyembunyikan pembayaran daripada ejen Saudi sebagai pertukaran untuk mengakses data pengguna sulit.

MAGA lucah, benci kepada Trump: Akaun berpangkalan di China mencetuskan perpecahan

Semakin ramai sekutu Biden sejak kebelakangan ini mendesak CFIUS menyiasat bagaimana negara-negara ini boleh mempengaruhi Musk. Pada hari Isnin, Senator Chris Murphy (D-Conn.) berkata di Twitter bahawa kerajaan persekutuan harus menyiasat kebimbangan keselamatan negara yang berkaitan dengan pelaburan entiti Arab Saudi dalam platform media sosial. Minggu lalu, Projek Kebebasan Ekonomi Amerika, sebuah kumpulan berhaluan kiri, juga berkata dalam satu kenyataan bahawa kedua-dua CFIUS dan Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan harus menyiasat pengambilalihan Twitter oleh Musk memandangkan “berpotensi bergantung kepada kerajaan China.”

“Kita harus bimbang bahawa Saudi, yang mempunyai minat yang jelas dalam menindas ucapan politik dan memberi kesan kepada politik AS, kini merupakan pemilik kedua terbesar platform media sosial utama,” Murphy berkata di Twitter.

Berita Bloomberg pertama kali dilaporkan bulan lepas bahawa pegawai pentadbiran Biden sedang menimbang sama ada Amerika Syarikat boleh menjalankan semakan keselamatan negara terhadap usaha Musk di Twitter dan rangkaian satelit Starlink SpaceX.

Andrew Grotto, bekas pengarah kanan untuk dasar keselamatan siber di bawah pentadbiran Obama dan Trump, yang telah memberi tumpuan kepada CFIUS, berkata akses kepada maklumat boleh membuktikan kebimbangan keselamatan yang penting.

“Itu adalah kawasan di mana saya fikir CFIUS mempunyai kuasa yang cukup kuat untuk memastikan data peribadi rakyat Amerika tidak dieksploitasi secara jahat oleh kerajaan asing,” katanya. “Itu terlintas di fikiran saya sekurang-kurangnya sebagai satu vektor utama untuk CFIUS meneruskan siasatan.”

Penyembuhan CFIUS tidak semestinya menghalang pemerolehan Twitter Musk, kata Grotto, tetapi kerajaan boleh mengenakan sekatan ke atas jenis hak maklumat yang diberikan kepada pihak asing atau berusaha mengehadkan kuasa yang mungkin mereka miliki ke atas syarikat baharu itu.

“CFIUS akan mempunyai kuasa untuk menuntut mitigasi termasuk mungkin memaksa pihak untuk menulis semula itu,” katanya, sambil menambah bahawa jawatankuasa itu “boleh memaksa pengubahsuaian.”

Di samping itu, “apabila seorang senator menghantar surat kepada CFIUS meminta semakan, jawatankuasa itu akan meninjau sedikit,” kata Sarah Bauerle Danzman, profesor bersekutu di Universiti Indiana dan bekas kakitangan CFIUS melalui Jabatan Negara.

Untuk mencetuskan semakan, pelaburan Arab Saudi perlu mempunyai keistimewaan istimewa – seperti kerusi lembaga sebagai pemerhati, atau akses kepada maklumat syarikat – melebihi yang diberikan kepada pelabur kecil biasa dalam syarikat awam. “Jika Saudi diberi beberapa hak tambahan yang melampaui apa yang biasanya dijangka, seperti kerusi lembaga sebagai pemerhati atau akses kepada maklumat bukan awam,” itu akan memberikan bidang kuasa CFIUS, katanya. Syarat perjanjian seperti yang diterangkan kepada The Post akan melakukannya. Namun begitu, semakan semula tidak mungkin membawa kepada pengambilalihan diterbalikkan, kata Bauerle Danzman.

Dua bekas penasihat CFIUS berkata pelaburan Arab Saudi lebih berkemungkinan meletakkan alasan untuk semakan daripada sebarang sambungan ke China, walaupun China mungkin mempunyai lebih banyak leverage ke atas Musk melalui pegangan Teslanya. “Saya fikir mereka mempunyai kaitan jika mereka mahu mengambil tindakan ini,” kata seorang bekas penasihat, bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan untuk membincangkan isu sensitif politik.We wish to say thanks to the writer of this write-up for this incredible material

AS meneroka sama ada ia mempunyai kuasa untuk menyemak perjanjian Twitter Musk


Check out our social media accounts along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/