AS mengharamkan Juul tetapi vaper muda sudah beralih kepada produk yang lebih baharu

Minggu ini, AS berkesan mengharamkan Juul selepas Pentadbiran Makanan dan Dadah mengarahkan pembuat e-rokok itu mengeluarkan produk popularnya daripada pasaran.

Pakar telah memuji langkah itu sebagai penting. Tetapi mereka juga bimbang bahawa usaha sedemikian gagal untuk bersaing dengan industri vape yang bergerak pantas – yang mana golongan muda melompat dengan cepat dari satu produk ke produk yang lain.

Larangan FDA menutup kontroversi selama bertahun-tahun untuk Juul, yang vape bijaksananya telah dituduh membantu mengaitkan seluruh generasi baharu pada nikotin. Pada tahun 2020, FDA telah memesan pod e-rokok berperisa pudina dan jus dari rak, memukul banyak produk Juul. Peningkatan minggu ini berlaku kerana pengawal selia berkata Juul gagal memberikan bukti yang mencukupi untuk menilai ketoksikan dan bahaya tembakau dan e-rokok berperisa mentol mereka, menyebabkan FDA tidak dapat “menilai potensi risiko toksikologi menggunakan produk Juul”.

Sementara itu, Juul berhujah bahawa vape membantu perokok tetap berhenti rokok, dan berkata ia akan melawan. Pada hari Jumaat, mahkamah rayuan buat sementara waktu menangguhkan larangan itu manakala Juul merayu.

Larangan itu masih penting, kata Lauren Czaplicki, seorang penyelidik di Sekolah Kesihatan Awam Johns Hopkins Bloomberg, kerana ia merupakan salah satu penafian pemasaran pertama untuk jenama yang mempunyai bahagian pasaran yang besar di AS dan untuk produk berperisa mentol. Dia menunjukkan bahawa jenama lain seperti Vuse, Logic dan NJOY telah menerima kebenaran pasaran untuk pelbagai produk dan sistem e-rokok berperisa tembakau, tetapi Juul telah dinafikan.

Penyelidikan menunjukkan bahawa pengharaman rokok berperisa membawa perubahan – kajian 2020 oleh Universiti George Mason menganalisis larangan rokok berperisa FDA 2009, dan mendapati ia mengurangkan merokok oleh remaja bawah umur dengan 43% dan dewasa muda sebanyak 27%.

“Kemungkinan penafian pemasaran FDA akan memberi kesan,” kata Czaplicki. “Juul masih seorang produk popular dalam kalangan golongan muda yang memang menggunakan e-rokok, dan Juul mempunyai tahap tertentu pengiktirafan jenama dan simpanan budaya di kalangan belia yang mungkin terdedah kepada penggunaan nikotin.”

Tetapi sementara Juul masih menguasai bahagian dominan pasaran AS, popularitinya di kalangan orang muda telah merosot sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kata Dr Devika Rao, pakar pulmonologi kanak-kanak di UT Southwestern. A tinjauan persekutuan baru-baru ini mendapati Juul hanyalah produk keempat paling popular dalam kalangan pelajar sekolah menengah dan menengah: Puff Bar e-rokok pakai buang berada di tempat pertama, dengan Vuse dan Smok yang kedua dan ketiga paling popular.

“Kami tahu daripada data bahawa Juul bukanlah yang paling biasa digunakan,” kata Rao. “Remaja hari ini lebih menggemari vape pakai buang, peranti yang boleh anda beli dalam talian atau di kedai.” Mereka berharga serendah $10 setiap satu untuk peranti sekali guna dan tidak termasuk di bawah larangan perisa 2020, walaupun mereka menggunakan teknologi yang sama seperti Juul.

Remaja sering bertukar dari produk ke produk, mewujudkan strategi pencegahan Whac-a-Mole, kata Monica M Zorilla, seorang penyelidik di Stanford. Apabila FDA mengutamakan penguatkuasaan terhadap peranti e-rokok berperisa seperti Juul pada 2020, ia mengecualikan e-rokok pakai buang dan produk e-rokok berperisa mentol, kata Zorilla. Kajian Stanford mendapati bahawa remaja kemudian berpindah ke e-rokok yang dikecualikan. “Belia bermula dari berasaskan pod [like Juul] kepada barang pakai buang seperti Puff Bar,” kata Zorilla. “Seperti kata seorang belia kepada saya, ‘apa-apa sahaja yang berbuah’ adalah popular di kalangan rakan sebaya mereka. Ini sebahagiannya disebabkan oleh penguatkuasaan dan sebahagiannya kerana bahan pakai buang terus mempunyai banyak perisa.”

Rao menegaskan bahawa pemasaran media sosial adalah bijak – dan berbahaya – cukup supaya remaja akan menukar produk vape sebelum orang dewasa menyedarinya. Beliau menegaskan bahawa trend terbaru adalah apa yang dipanggil vape kesihatan yang tidak dipasarkan sebagai e-rokok. “Anda boleh menggunakan vape seperti melatonin atau vitamin untuk berasa lebih baik dan tertidur dengan lebih cepat,” katanya. Ini adalah peranti vape yang menyamar, dan syarikat tidak perlu menyatakan kepekatan atau kandungan dalam produk ini. “Produk yang lebih baharu memberikan tahap risiko yang baharu.”

Produk e-rokok vape pakai buang Flum Float berperisa vape dipamerkan di kedai serbaneka di El Segundo, California Gambar: Patrick T Fallon/AFP/Getty Images

Lebih banyak tindakan diperlukan, kata Czaplicki. Beliau berkata FDA harus segera mengeluarkan perintah untuk mengeluarkan semua produk vape yang dijual tanpa kebenaran pasaran, daripada rak runcit dan dalam talian. Ini akan termasuk Puff Bar. “Mengurangkan bilangan dan jenis peranti e-rokok berperisa untuk dijual di AS berkemungkinan besar akan memberi kesan yang besar dalam mengurangkan vape belia,” katanya. “Pada masa yang sama, ia tidak mungkin mengurangkan kegunaan e-rokok berperisa tembakau daripada membantu perokok dewasa berhenti merokok sepenuhnya.”

Vaping mendedahkan generasi baharu kepada ketagihan nikotin, kata Rao – dan penyelidik masih memikirkan cara untuk merawat ketagihan nikotin pada kanak-kanak berbanding orang dewasa.

Produk ini sering dianggap kurang berbahaya daripada merokok, tetapi ia masih membawa risiko kerana remaja disambungkan untuk menjadi ketagih kepada bahan. Rao, yang menjaga pesakit di pusat perubatan Kanak-kanak di Dallas, menjelaskan bahawa Juul telah memikirkan cara untuk menjadikan nikotin lebih mujarab untuk memberikan kesan yang lebih kuat kepada otak – membolehkan rasa seronok yang lebih besar daripada menggunakan vape.

“Ia mungkin memerlukan beberapa pukulan vape sebelum mereka ketagih, dan ia menjejaskan perkara seperti prestasi sekolah, prestasi olahraga dan boleh membawa kepada akibat yang teruk seperti kecederaan paru-paru,” kata Rao. Kajian juga menunjukkan bahawa vape membawa kepada peningkatan kadar jantung dan tekanan darah.

Dia mengatakan bahawa kadar vape menurun selama dua tahun semasa pandemik, tetapi doktor kini bimbang bahawa mewujudkan semula rangkaian sosial dan melonggarkan sekatan bermakna bahawa kadar itu boleh meningkat semula.

“Apabila saya bercakap dengan pesakit saya, mereka sama ada vape atau semua rakan mereka sedang vape dan mereka mungkin merasakan tekanan untuk mula menggunakan produk ini,” kata Rao. “Ibu bapa dan pendidik perlu mengadakan perbualan ini tentang bahaya yang boleh mereka alami.”

We wish to thank the writer of this post for this awesome web content

AS mengharamkan Juul tetapi vaper muda sudah beralih kepada produk yang lebih baharu


You can find our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/