AS mengharamkan penjualan e-rokok Juul, syarikat untuk mengekalkan penguatkuasaan

23 Jun (Reuters) – Penjualan e-rokok Juul telah disekat oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS pada Khamis, sebagai tamparan hebat kepada firma yang dahulunya terkenal yang produknya telah terikat dengan lonjakan dalam vape remaja.

Agensi itu berkata aplikasi “kekurangan bukti yang mencukupi” untuk menunjukkan bahawa penjualan produk itu sesuai untuk kesihatan awam, berikutan semakan hampir dua tahun terhadap data yang disediakan oleh syarikat itu.

Beberapa penemuan menimbulkan kebimbangan kerana data yang tidak mencukupi dan bercanggah, termasuk sama ada bahan kimia yang berpotensi berbahaya boleh larut keluar daripada pod Juul, kata FDA.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

“Kami dengan hormatnya tidak bersetuju dengan penemuan FDA … berhasrat untuk mendapatkan penginapan dan meneroka semua pilihan kami di bawah peraturan dan undang-undang FDA, termasuk merayu keputusan dan melibatkan diri dengan pengawal selia kami,” kata Joe Murillo, ketua pegawai kawal selia di Juul.

Syarikat itu berkata ia telah mencirikan profil toksikologi produknya dengan sewajarnya dan data itu memenuhi piawaian berkanun sebagai “sesuai untuk perlindungan kesihatan awam”.

Juul dan jenama e-rokok lain, termasuk British American Tobacco’s (BATS.L) Jenama Vuse dan Imperial’ (IMB.L) Blu, terpaksa memenuhi tarikh akhir September 2020 untuk memfailkan permohonan kepada FDA yang menunjukkan produk tersebut memberikan manfaat bersih kepada kesihatan awam.

Pengawal selia kesihatan perlu menilai sama ada setiap produk berkesan untuk membuat perokok berhenti dan, jika ya, sama ada faedah kepada perokok mengatasi potensi kerosakan kesihatan kepada pengguna e-rokok baharu, termasuk remaja, yang tidak pernah merokok.

Vuse Solo BAT ialah e-rokok pertama yang mendapat kelulusan agensi itu pada Oktober. baca lagi

“Agensi itu telah mendedikasikan sumber penting untuk menyemak produk daripada syarikat yang menyumbang sebahagian besar pasaran AS. Kami menyedari… ramai yang telah memainkan peranan yang tidak seimbang dalam peningkatan vape belia,” kata Pesuruhjaya FDA Robert Califf dalam satu kenyataan.

Penggunaan e-rokok remaja meningkat dengan peningkatan populariti Juul pada 2017 dan 2018. Penggunaannya dalam kalangan pelajar sekolah menengah meningkat kepada 27.5% pada 2019 daripada 11.7% pada 2017, tetapi jatuh kepada 11.3% pada 2021, satu tinjauan persekutuan menunjukkan.

Juul tidak memberikan bukti untuk menunjukkan produk itu mengikut piawaiannya dan itu menimbulkan “soalan penting”, kata FDA, tetapi menambah ia setakat ini tidak menerima maklumat klinikal untuk mencadangkan bahaya segera yang terikat pada peranti atau pod.

“Tanpa data yang diperlukan untuk menentukan risiko kesihatan yang berkaitan, FDA mengeluarkan perintah penafian pemasaran ini,” kata Michele Mital, pemangku pengarah Pusat Produk Tembakau FDA.

Saham gergasi tembakau Altria Group Inc (MO.N)yang sebahagiannya memiliki Juul, telah kehilangan kira-kira 7%, atau hampir $6 bilion dalam nilai pasaran, sejak Rabu apabila Wall Street Journal pertama kali melaporkan FDA sedang bersedia untuk memesan e-rokok Juul dari pasaran.

‘HAWKISH FDA’

Juul telah meminta kelulusan untuk peranti vape dan buah tembakau dan perisa mentol yang mempunyai kandungan nikotin sebanyak 5% dan 3%.

Pembuat e-rokok telah menjual produk di Amerika Syarikat selama bertahun-tahun tanpa diberi kebenaran secara rasmi oleh FDA, kerana pengawal selia berulang kali menangguhkan tarikh akhir untuk syarikat mematuhi garis panduan persekutuan.

Keputusan Khamis itu disambut baik oleh kumpulan kesihatan awam, yang telah lama memberi amaran bahawa e-rokok semakin menarik generasi baru remaja dengan nikotin selepas langkah besar dalam mengurangkan penggunaan rokok belia.

Pada tahun 2020, FDA melarang semua perisa kecuali tembakau dan mentol untuk e-rokok berasaskan kartrij seperti Juul. Syarikat itu menarik semua perisa lain termasuk pudina dan mangga pada akhir 2019.

Pentadbiran Biden telah melihat cara lain untuk membantu orang ramai berhenti merokok dalam usaha mengurangkan kematian akibat kanser yang boleh dicegah. Ia berkata minggu ini ia merancang untuk mencadangkan peraturan mewujudkan tahap nikotin maksimum dalam rokok dan produk tembakau siap lain untuk menjadikannya kurang ketagihan. baca lagi

Keputusan mengejut itu merupakan petunjuk FDA yang lebih hawkish, kata beberapa penganalisis, kerana dijangka beberapa produk Juul akan diluluskan, berikutan pelepasan agensi beberapa produk e-rokok lain.

BAT mengatasi Juul sebagai peneraju pasaran vaping AS pada April, menurut data yang diberikan Nielsen kepada pembrokeran JP Morgan. Juul menerajui pasaran pada 2021, dengan bahagian 38% daripada pasaran jualan runcit $11 bilion.

“Satu-satunya peluang untuk Juul mencipta nilai mungkin berada di pasaran antarabangsa, tetapi kami menjangkakan pengawal selia lain mengambil pendirian yang sama dengan FDA dalam mengehadkan pemasaran e-rokok kepada golongan bawah umur,” kata penganalisis Morningstar, Philip Gorham.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Chris Kirkham dan Aishwarya Venugopal; Laporan tambahan oleh Praveen Paramasivam, Ananya Mariam Rajesh dan Uday Sampath di Bengaluru; Penyuntingan oleh Bill Berkrot, Sriraj Kalluvila dan Shounak Dasgupta

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to thank the author of this short article for this incredible material

AS mengharamkan penjualan e-rokok Juul, syarikat untuk mengekalkan penguatkuasaan


We have our social media pages here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/