AS menyiasat mesyuarat tengah hari Ketua Pegawai Eksekutif Activision Blizzard dengan peniaga sebelum perjanjian Microsoft

Pegawai AS sedang menyiasat pertemuan antara ketua eksekutif Activision Blizzard dan seseorang yang beberapa hari kemudian berdagang bagi pihak taikun media Barry Diller dan raja muzik David Geffen, ketika pihak berkuasa meneliti sama ada terdapat sebarang urusan orang dalam dalam syarikat perjudian itu, menurut orang. biasa dengan perkara itu.

Siasatan itu memfokuskan pada makan tengah hari yang Alexander von Furstenberg – anak kepada isteri Diller, pereka fesyen Diane von Furstenberg – dengan Ketua Pegawai Eksekutif Activision Bobby Kotick beberapa hari sebelum membeli pilihan dalam kumpulan yang kemudiannya bersetuju untuk diambil alih oleh Microsoft dalam blockbuster $75bn perjanjian.

Pegawai di Jabatan Kehakiman AS dan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa adalah cuba menentukan sama ada von Furstenberg menggunakan maklumat bukan awam tentang rancangan pengambilalihan Microsoft yang kemudiannya akan memberi manfaat kepadanya secara peribadi, serta Diller dan Geffen.

Ketiga-tiga orang itu membeli pilihan Activision dengan harga $40 sesaham pada 14 Januari dalam transaksi yang dilaksanakan oleh JPMorgan. Empat hari kemudian, Microsoft berkata ia akan memperoleh Activision dalam urus niaga semua tunai yang menilai Panggilan Tugas dan Dunia Warcraft pembuat pada $95 sesaham. Orang ramai telah membeli pilihan Activision bernilai kira-kira $108 juta, yang memperoleh keuntungan kertas kira-kira $60 juta.

“Encik Kotick mengadakan makan tengah hari sosial dengan rakan-rakannya di sebuah restoran popular. Dia, sudah tentu, tidak berkongsi sebarang maklumat dengan mereka mengenai kemungkinan transaksi dengan Microsoft,” kata wakil Kotick dalam satu kenyataan.

Diller berkata perdagangan itu adalah “kebetulan mudah” dan menjelaskan bahawa cadangan asal untuk melabur dalam Activision bukan datang dari von Furstenberg. Saham Activision telah jatuh hampir 30 peratus sejak pertengahan 2021 selepas tuntutan mahkamah yang telah gangguan seksual yang didakwa dan isu gaji jantina di syarikat.

“David Geffen memberitahu saya dia merasakan Activision dipandang rendah dan ia akan diambil secara peribadi atau dibeli. Saya memberitahu Alexander von Furstenberg, yang merupakan ketua pegawai pelaburan kami [at Arrow Capital], untuk membincangkannya dengan Encik Geffen. Mereka memutuskan pagi itu untuk membeli saham tersebut. Satu hari perniagaan kemudian pembelian Microsoft diumumkan,” kata Diller dalam satu kenyataan.

“Kami tidak mempunyai pengetahuan tentang transaksi itu dan ia mendustakan kepercayaan untuk berfikir bahawa jika kami melakukannya kami akan meneruskan,” katanya, sambil menambah: “Semua maklumat dan rekod yang kami berikan kepada penyiasat akan menyokongnya.”

SEC enggan mengulas. DoJ dan wakil untuk von Furstenberg tidak segera menjawab permintaan untuk komen. Siasatan ke dalam mesyuarat itu pertama kali dilaporkan oleh Wall Street Journal.

JPMorgan Chase melaporkan perdagangan itu kepada pihak berkuasa AS selepas perjanjian itu diumumkan, kata seseorang yang memberi taklimat mengenai perkara itu. Pengambilalihan Activision oleh Microsoft adalah pengambilalihan korporat terbesar yang dipersetujui tahun ini. Ia masih menunggu kelulusan daripada pengawal selia.

Diller, yang mengetuai IAC, sebuah syarikat induk yang telah menyokong banyak syarikat media dan internet termasuk Tinder dan Expedia, ialah rakan Kotick. Von Furstenberg, yang juga rapat dengan Kotick, kerap berdagang bagi pihak Diller melalui kenderaan pejabat keluarga.

Geffen ialah salah satu pengeluar muzik paling berjaya di dunia, bekerja dengan artis seperti Jackson Browne, Bob Dylan dan Guns N’ Roses. Dia adalah pelabur bersiri yang telah membuat berbilion-bilion pertaruhan pada syarikat seperti Apple.

We would like to say thanks to the writer of this short article for this incredible material

AS menyiasat mesyuarat tengah hari Ketua Pegawai Eksekutif Activision Blizzard dengan peniaga sebelum perjanjian Microsoft


We have our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/