AS terguncang akibat kekurangan tampon apabila harga produk haid meningkat

AS mengalami kekurangan tampon, menyebabkan pengguna mempunyai lebih sedikit pilihan produk haid bekalan semakin berkurangan di seluruh negara, pengguna dan peguam bela berkata.

Kekurangan ini ditetapkan pada masa yang tidak menentu, datang kerana harga produk haid baru-baru ini melonjak, kata peguam bela.

“Saya boleh berkongsi bahawa organisasi kami telah mengedarkan lebih daripada 2 juta produk penjagaan tempoh sepanjang 2021 dan akses kepada produk semakin memburuk sepanjang tahun lalu,” Laurie Rovin, Ketua Pegawai Eksekutif sementara bagi Projek Tempoh, sebuah organisasi yang menyediakan produk haid kepada orang yang memerlukan, berkata dalam e-mel. “Kami menghadapi cabaran untuk memesan secara pukal, dan apabila kami cuba memesan runcit, hadnya ialah lima kotak setiap pesanan.”

Pada Ogos 2021, apabila Rovin menjadi peneraju sementara The Period Project, kos setiap “pek tempoh” organisasi ialah $5.86. Pek itu, yang termasuk tampon, pad, pelapik dan kain lap, kini menelan kos organisasi $10 dan “meningkat dengan cepat”, kata Rovin.

Kekurangan tampon menandakan kali kedua dalam beberapa bulan di mana ramai wanita dan orang lain yang mempunyai rahim tidak dapat mencari keperluan asas lain di rak kedai: terdapat juga kekurangan formula bayi.

Selain itu, kekurangan tampon sedang berlaku kerana ramai di negara ini bersedia untuk had akses kepada pengguguran dan beberapa perkhidmatan kesihatan reproduktif, sekiranya mahkamah agung AS terbalik Roe lwn Wade musim panas ini seperti yang dijangkakan.

Tidak jelas bagaimana kekurangan itu menjejaskan peruncit yang lebih kecil dan bebas. Jurucakap Persatuan Ahli Farmasi Komuniti Kebangsaan berkata bahawa beberapa ahli farmasi tidak mengalami masalah bekalan dan tidak mempunyai masalah dengan pengedar mereka.

Tetapi Rovin bukan satu-satunya peguam bela yang telah melihat bekalan semakin berkurangan.

“Kami pasti telah melihat penurunan dalam jumlah derma tampon sejak beberapa bulan lalu,” Lysne Tait, pengarah eksekutif bukan keuntungan Membantu Wanita Haid, yang menyediakan produk haid tanpa kos kepada mereka yang memerlukan, kata dalam e-mel. “Saya telah mendengar daripada orang yang kami edarkan bahawa mereka menghadapi kesukaran mencari jenama tertentu yang biasa mereka gunakan. Terutamanya tampon bukan aplikator seperti ob”

Elise Joy, pengarah eksekutif dan pengasas bersama Gadis Membantu Gadis. Tempoh.sebuah organisasi yang mengedarkan produk haid kepada organisasi masyarakat seperti pantri makanan, juga telah menyaksikan kekurangan itu berlaku.

“Buat pertama kali, saya mempunyai beberapa organisasi yang melakukan perkara yang saya lakukan untuk menghubungi saya untuk melihat sama ada saya boleh membantu mereka melindungi pelanggan mereka, dan saya juga mempunyai agensi baharu menghubungi saya untuk meminta bantuan kerana sumber bahawa mereka telah kering,” kata Joy. “Bukan sesuatu yang luar biasa bagi saya untuk mempunyai agensi baharu yang menjangkau, dan tidak jarang bagi organisasi lain yang melakukan apa yang saya lakukan untuk menghubungi sekali-sekala, tetapi ia sangat konsisten [now].

“Berbilang kali seminggu, kami menerima panggilan untuk membantu – yang lebih daripada biasa.”

CVS dan Walgreens, dua rangkaian farmasi utama AS, mengesahkan bahawa beberapa tampon telah kehabisan stok di beberapa kedai. Kedua-duanya berkata mereka bekerjasama dengan pembekal untuk memastikan stok yang mencukupi.

“Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, terdapat keadaan apabila pembekal tidak dapat memenuhi kuantiti penuh pesanan yang dibuat,” kata kenyataan daripada CVS. “Jika kedai tempatan kehabisan produk tertentu buat sementara waktu, kami berusaha untuk mengisi semula item tersebut secepat mungkin.”

Kenyataan daripada Walgreens mengatakan bahawa “sama seperti peruncit lain, kami mengalami beberapa kekurangan tampon khusus jenama sementara di geografi tertentu”.

Kenyataan itu menambah: “Walaupun kami akan terus mempunyai produk di rak dan dalam talian, ia mungkin hanya dalam jenama tertentu semasa kami menavigasi gangguan bekalan.”

Edgewell, pengeluar kebersihan peribadi utama, berkata cabaran kakitangan berkaitan Covid pada akhir 2021 dan awal 2022 menyumbang kepada isu bekalan. Tetapi syarikat itu juga berkata ia sedang mengambil langkah “untuk membina semula inventori”.

“Untuk memenuhi permintaan yang wujud sepanjang pandemik, kami telah terus mengendalikan kemudahan pengeluaran di mana produk penjagaan kewanitaan kami, termasuk Playtex dan tampon ob serta pelapik dan pad Carefree dan Stayfree, dikeluarkan,” kata kenyataan Edgewell. “Pengeluaran, dan oleh itu inventori, produk ini adalah [affected] disebabkan oleh kekurangan tenaga kerja yang meluas disebabkan oleh dua lonjakan Omicron yang berasingan.

“Kami telah mengendalikan kemudahan pembuatan kami sepanjang masa untuk membina semula inventori dan menjangkakan kembali ke paras normal dalam beberapa minggu akan datang.”

We would love to give thanks to the author of this write-up for this awesome content

AS terguncang akibat kekurangan tampon apabila harga produk haid meningkat


Explore our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/