Asia akan menjadi yang paling rugi jika ekonomi global berpecah, IMF memberi amaran

Asia-Pasifik mempunyai lebih banyak kerugian berbanding rantau lain jika sistem perdagangan global berpecah ekoran ketegangan geopolitik, Tabung Kewangan Antarabangsa memberi amaran.

Negara-negara Asia dan Pasifik boleh kehilangan lebih 3% dalam keluaran dalam negara kasar jika perdagangan terputus dalam sektor yang dilanda sekatan cip AS baru-baru ini ke atas China dan jika halangan bukan tarif di kawasan lain dinaikkan kepada “tahap era Perang Dingin,” IMF berkata dalam penyelidikan yang dikeluarkan pada hari Jumaat.

Itu dua kali ganda jumlah kerugian tahunan global yang diunjurkan.

Sektor-sektor di negara Asia terpaksa menguncup kerana pengurangan perdagangan boleh mengalami kehilangan pekerjaan purata setinggi 7%, tambah IMF.

“Apabila kita bercakap tentang perkembangan daripada peningkatan ketidaktentuan perdagangan dan langkah yang lebih ketat, [it] akhirnya akan meningkat menjadi perpecahan di mana dunia berpecah,” Krishna Srinivasan, pengarah Jabatan Asia dan Pasifik di IMF, berkata pada sidang akhbar di Singapura pada hari Jumaat.

Asia mempunyai lebih banyak kerugian berbanding rantau lain jika sistem perdagangan global berpecah, Tabung Kewangan Antarabangsa memberi amaran.

Olivier Douliery | Afp | Imej Getty

“Asia berisiko kehilangan banyak kerana ia adalah pemain utama dalam rantaian bekalan global dan dalam dunia yang berpecah-belah, ia berisiko kehilangan lebih banyak daripada orang lain.”

Ketegangan perdagangan AS-China

Tanda-tanda pemecahan global muncul semasa perang perdagangan antara AS dan China pada 2018. Tetapi lebih banyak tanda yang membimbangkan, seperti perang Rusia-Ukraine, telah muncul sejak itu. Sekatan ke atas Rusia telah menambahkan lagi ketidaktentuan dalam hubungan perdagangan, kata IMF.

Ketidakpastian dasar sekitar perdagangan, bukan sahaja sekatan itu sendiri, boleh menghalang aktiviti ekonomi apabila firma menghentikan pengambilan pekerja dan pelaburan serta firma baharu menangguhkan kemasukan ke pasaran, kata IMF.

Sebagai contoh, IMF mendapati bahawa Ketegangan perdagangan AS-China 2018 mengurangkan pelaburan sebanyak kira-kira 3.5% selepas dua tahun.

Kesan pemecahan perdagangan adalah lebih besar untuk pasaran baru muncul di Asia dan untuk firma yang mempunyai hutang yang tinggi.

IMF berkata walaupun penyelidikannya tertumpu kepada kesan pemecahan terhadap perdagangan, mungkin terdapat kelemahan lain yang lebih mendalam, seperti “terurainya hubungan kewangan.”

“Pemecahan kewangan mungkin membawa kepada kos jangka pendek daripada pelonggaran kedudukan kewangan yang cepat, dan kos jangka panjang daripada kepelbagaian yang lebih rendah dan pertumbuhan produktiviti yang lebih perlahan kerana pelaburan langsung asing yang berkurangan,” kata IMF.

Badan antarabangsa itu menggesa negara untuk membatalkan sekatan perdagangan yang merosakkan dan mengurangkan ketidakpastian melalui komunikasi objektif dasar yang lebih jelas.

“Penekanan yang lebih besar boleh diberikan pada pendigitalan, pelaburan dalam pendidikan… tetapi yang paling penting, kerjasama antarabangsa, kerana kami mahu mengelakkan risiko perpecahan… adalah penting untuk kita semua bertindak sekarang, bertindak bersama-sama,” kata Srinivasan.

Aliran modal

Terdapat kebimbangan mengenai aliran modal keluar dari Asia kerana kadar faedah di rantau itu ketinggalan berbanding Amerika Syarikat. Tetapi setakat ini, mereka masih “boleh diurus,” kata Srinivasan.

Keadaan di Asia bercampur-campur, tambah Srinivasan.

“Sebagai contoh, kami melihat banyak aliran modal untuk India, kami melihat aliran modal untuk Taiwan, China, dan aliran sederhana dari Indonesia, aliran sederhana untuk Malaysia, tetapi kami melihat beberapa aliran masuk bersih ke Thailand. Dan baru-baru ini, kami melihat aliran kembali ke India. Jadi gambarnya agak bercampur-campur,” katanya.

We want to give thanks to the author of this write-up for this outstanding material

Asia akan menjadi yang paling rugi jika ekonomi global berpecah, IMF memberi amaran


We have our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/