Avatar penyelidik telah diserang secara seksual pada platform metaverse yang dimiliki oleh Meta, menjadikannya mangsa penderaan seksual terkini di platform Meta, kata badan pemerhati

  • Kumpulan advokasi bukan untung mengatakan avatar penyelidik telah dirogol dalam metaverse.
  • Pengguna Meta lain juga telah mengatakan bahawa mereka telah diganggu secara seksual atau didera dalam metaverse.
  • Pelabur meta mahukan laporan tentang bahaya yang dihadapi pengguna metaverse, tetapi pemegang saham menolak idea itu.

Seorang penyelidik memasuki metaverse yang ingin mengkaji tingkah laku pengguna pada platform rangkaian sosial Meta Horizon World. Tetapi dalam masa sejam selepas dia memakai alat dengar realiti maya Oculus, dia berkata, avatarnya telah dirogol di ruang maya.

Metaverse: satu lagi kumbahan kandungan toksik,” laporan baharu yang diterbitkan oleh kumpulan advokasi bukan untung SumOfUs pada hari Selasa, memperincikan pertemuan ganas penyelidik di Meta’s Horizon World.

Menurut akaun SumOfUs, pengguna menjemput penyelidik ke pesta peribadi di Horizon World awal bulan ini. Pengguna di dalam bilik yang sama kemudian memintanya untuk melumpuhkan a tetapan yang menghalang orang lain daripada berada dalam jarak 4 kaki darinya.

Laporan itu dikaitkan dengan a video yang dikatakan kumpulan itu menunjukkan apa yang berlaku kepada avatar penyelidik dari perspektifnya. Dalam video itu, seorang avatar lelaki dilihat semakin hampir dengannya, manakala seorang lagi avatar lelaki berdiri berdekatan, menonton. Sebotol yang kelihatan seperti alkohol kemudian disalurkan di antara dua avatar, setiap video berdurasi 28 saat. Dua suara lelaki kedengaran membuat komen jelik dalam video tersebut.

Dalam sebahagian daripada video SumOfUs memilih untuk tidak berkongsi tetapi menerangkan, penyelidik “dibawa masuk ke dalam bilik persendirian di pesta di mana dia telah dirogol oleh seorang pengguna yang terus memberitahunya untuk berpusing supaya dia boleh melakukannya dari belakang semasa pengguna berada di luar. tingkap itu boleh melihat — sementara pengguna lain di dalam bilik itu memerhati dan membelek botol vodka,” menurut laporan itu.

Walaupun ia berlaku dalam realiti maya, kejadian itu menyebabkan penyelidik “terkeliru,” katanya dalam laporan itu. Penyelidik mendapati pengawalnya bergetar apabila avatar lelaki menyentuhnya, mengakibatkan sensasi fizikal yang disebabkan oleh apa yang dia alami dalam talian.

“Satu bahagian otak saya seperti WTF sedang berlaku, bahagian lain seperti ini bukan badan sebenar, dan bahagian lain seperti, ini adalah penyelidikan penting,” katanya dalam laporan itu.

Penyelidik SumOfUs juga melaporkan mengalami penghinaan homofobik dan perkauman di Horizon World dan berkata mereka menyaksikan keganasan senjata api di platform.

Meta dilancarkan Horizon Worlds pada bulan Disember kepada pengguna 18 dan ke atas di AS dan Kanada. Menjelang Februari, terdapat sekurang-kurangnya 300,000 pengguna di platform, Menurut ke The Verge.

Empat pengguna lain juga baru-baru ini berkata avatar mereka telah diserang atau diganggu secara seksual di Horizon World dan platform Meta VR yang lain, menurut laporan SumOfUs.

Pada bulan November, penguji beta melaporkan bahawa dia avatar telah diraba dalam Horizon Worlds.

Pada masa itu, wakil Meta, Kristina Milian, memberitahu Kajian Teknologi MIT bahawa pengguna harus mempunyai “pengalaman positif dengan alat keselamatan yang mudah dicari — dan tidak menjadi kesalahan pengguna jika mereka tidak menggunakan semua ciri yang kami tawarkan.” Dia menyambung: “Kami akan terus menambah baik UI kami dan untuk lebih memahami cara orang menggunakan alatan kami supaya pengguna dapat melaporkan perkara dengan mudah dan boleh dipercayai. Matlamat kami adalah untuk menjadikan Horizon Worlds selamat, dan kami komited untuk melakukan kerja itu. “

Tetapi pada bulan berikutnya, seorang penyelidik metaverse bernama Nina Jane Patel berkata dalam siaran di Medium bahawa dalam masa 60 saat selepas dia menyertai Horizon Worlds, tiga hingga empat avatar yang kelihatan lelaki telah merogol avatarnya secara beramai-ramai.

Pada bulan yang sama, The New York Times dilaporkan bahawa avatar pemain wanita telah diraba pada permainan penembak milik Meta. Secara berasingan, pemain dalam permainan sukan Echo VR berkata seorang pemain lelaki memberitahunya bahawa dia telah merakam suaranya supaya dia boleh “terkejut” dengan kutuknya.

SumOfUs dan Meta tidak segera menjawab permintaan Insider untuk komen. Sebagai tindak balas kepada laporan SumOfUs, wakil Meta memberitahu Daily Mail ia tidak mengesyorkan “mematikan ciri keselamatan dengan orang yang anda tidak kenali.”

Sekurang-kurangnya 2 pelabur metaverse utama menyatakan kebimbangan mengenai butiran gangguan dan penyalahgunaan yang muncul pada platform metaversenya

Metaverse

Metaverse

Thinkhubstudio


Meta telah mempertaruhkan masa depannya untuk membina realiti maya metaverse yang mengasyikkan. Ia membajak $10 bilion untuk mereka bentuk metaverse. Ketua Pegawai Eksekutif Mark Zuckerberg sedang bermain lama dengan pelaburannya, baru-baru ini berkata projek itu boleh terus kehilangan wang selama tiga hingga lima tahun, Insider dilaporkan.

Sekurang-kurangnya dua pelabur Meta utama, bagaimanapun, bimbang dengan butiran gangguan dan penyalahgunaan yang muncul pada platform metaversenya.

Pada bulan Disember, pelabur Arjuna Capital dan Storebrand Asset Management, bersama SumOfUs dan beberapa organisasi advokasi lain, memfailkan bersama gerakan menuntut Meta menerbitkan laporan yang mengkaji sebarang bahaya yang boleh dihadapi oleh pengguna pada platform metaversenya, mereka berkata dalam kenyataan akhbar.

“Pelabur perlu memahami skop potensi bahaya ini, dan mempertimbangkan sama ada ini idea yang baik atau tidak sebelum kita membuang wang yang baik demi keburukan,” kata rakan kongsi pengurusan Arjuna Capital Natasha Lamb dalam kenyataan itu.

Pada hari Rabu Meta pemegang saham mesyuarat, cadangan telah diperkenalkan untuk melengkapkan penilaian pihak ketiga mengenai “potensi bahaya psikologi dan sivil dan hak asasi manusia kepada pengguna yang mungkin disebabkan oleh penggunaan dan penyalahgunaan platform” dan “sama ada bahaya boleh dikurangkan atau dielakkan, atau risiko yang tidak dapat dielakkan yang wujud dalam teknologi.”

Bagaimanapun, cadangan itu telah diundi.

Awal bulan ini, Nick Clegg, presiden untuk hal ehwal global di Meta Platforms, berkata dalam a catatan blog bahawa “peraturan dan ciri keselamatan metaverse – tanpa mengira lantai – tidak akan sama dengan yang sedia ada untuk media sosial” dan “tidak sepatutnya.”

Tetapi, dia meneruskan: “Dalam dunia fizikal, serta internet, orang menjerit dan menyumpah serta melakukan semua jenis perkara yang tidak menyenangkan yang tidak dilarang oleh undang-undang, dan mereka mengganggu dan menyerang orang dengan cara yang begitu. Metaverse akan tidak berbeza. Orang yang ingin menyalahgunakan teknologi akan sentiasa mencari jalan untuk melakukannya.”

We want to say thanks to the author of this article for this remarkable material

Avatar penyelidik telah diserang secara seksual pada platform metaverse yang dimiliki oleh Meta, menjadikannya mangsa penderaan seksual terkini di platform Meta, kata badan pemerhati


Find here our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/