Axie Infinity mengumpul $150J untuk membantu membayar balik dana pengguna yang digodam

Besarkan / Dana baharu untuk menggantikan dana Sky Mavis yang digodam adalah… dalam kad.

Sky Mavis, pembangun permainan berasaskan token yang tidak boleh digunakan Axie Infiniti, diumumkan Rabu bahawa ia telah mengumpulkan tambahan $150 juta dalam pembiayaan usaha niaga. Syarikat itu berkata wang itu “akan digunakan untuk membayar balik dana pengguna yang terjejas oleh Ronin Validator Hack,” yang membersihkan lebih daripada $625 juta nilai kripto daripada Axie Infiniti ekosistem bulan lepas.

Pusingan pendanaan baharu ini diketuai oleh pertukaran kripto utama Binance, yang turut mengambil bahagian untuk menyediakan pengeluaran dan deposit Ethereum kepada Axie Infiniti pemain buat masa ini. “Jambatan” antara Axie InfinitiRantai sampingan Ronin dan rantaian blok Ethereum terdesentralisasi kekal ditutup, bagaimanapun, menunggu “peningkatan keselamatan dan beberapa audit, yang boleh mengambil masa beberapa minggu,” tulis Sky Mavis.

Di luar kemasukan tunai $150 juta, Sky Mavis berkata ia akan menggunakan “dana kunci kira-kira Sky Mavis dan Axie [to] memastikan bahawa semua pengguna dibayar balik.” Baki $475 juta yang diperlukan untuk menjadikan keseluruhan pasaran boleh menjadi hambatan yang ketara untuk Sky Mavis, yang mengumpul $152 juta pada Oktober lalu dalam perjanjian yang menilai syarikat itu hampir $3 bilion.

manakala ekosistem Ronin yang lebih luas mempunyai jumlah topi pasaran hampir $5 bilion, kebanyakan aset crypto tersebut tersebar di seluruh aset milik pemain. Dana Sky Mavis sendiri datang terutamanya daripada yuran 4.25 peratus yang dikenakan bagi setiap transaksi untuk NFT “Axie” permainan.

Imej Sky Mavis menonjolkan syarikat yang terlibat dalam pusingan pembiayaan terbaru ini.
Besarkan / Imej Sky Mavis menonjolkan syarikat yang terlibat dalam pusingan pembiayaan terbaru ini.

Sky Mavis tidak berputus asa sepenuhnya untuk bekerjasama dengan penguatkuasa undang-undang untuk mendapatkan semula dana yang dicuri, dan juga tidak menghentikan “penyiasatan menyeluruh” terhadap penggodaman itu. The Axie DAOyang kehilangan 56,000 ETH (kira-kira $180 juta) daripada perbendaharaannya dalam penggodaman itu, berkata ia akan menunggu dua tahun penuh untuk potensi pemulihan sebelum ia mengundi tentang apa yang perlu dilakukan mengenai kekurangan yang tidak disandarkan.

Keselamatan yang dirombak

Langit Mavis telah menentukan bahawa penggodaman itu adalah “pelanggaran luaran” dan serangan “kejuruteraan sosial” pada rangkaian pengesah untuk rantai sisi Roninnya. Sky Mavis mengakui bahawa “punca pelanggaran adalah set pengesah kecil yang menjadikannya lebih mudah untuk menjejaskan rangkaian.” Empat daripada sembilan pengesah yang terjejas untuk rangkaian berada di bawah kawalan Sky Mavis, manakala yang kelima, yang memberikan majoriti, dikawal oleh Axie DAO dan diakses melalui pintu belakang yang tidak tertutup.

Untuk mengelakkan serangan serupa pada masa hadapan, Sky Mavis berkata ia telah pun menggantikan bekas pengesahnya dan akan mengembangkan rangkaian daripada sembilan kepada 21 nod pengesah yang berbeza dalam tempoh tiga bulan akan datang. Kawalan terhadap pengesah tersebut “akan… berpecah antara pelbagai pihak berkepentingan, termasuk rakan kongsi, ahli komuniti dan sekutu jangka panjang,” kata Sky Mavis.

“Semasa berlumba untuk menerima pakai arus perdana, kami membuat beberapa pertukaran yang akhirnya menyebabkan kami terdedah kepada serangan seperti ini,” Sky Mavis menulis. “Ia adalah satu pengajaran yang kami telah pelajari dengan cara yang sukar. Satu pengajaran yang akan membimbing bagaimana kami membina Ronin untuk bergerak ke hadapan. Kami yakin bahawa kami akan tampil lebih kuat dan lebih bijak daripada ini.”

We would like to say thanks to the author of this short article for this remarkable content

Axie Infinity mengumpul $150J untuk membantu membayar balik dana pengguna yang digodam


Our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/