Badan pemantau kewangan UK mengeluarkan amaran terhadap pertukaran kripto FTX

Pengawal selia kewangan UK telah memberi amaran kepada pengguna agar tidak berurusan dengan FTX, pertukaran mata wang kripto yang dikendalikan oleh jutawan Sam Bankman-Fried, dalam pertembungan terbaharu antara pihak berkuasa Britain dan syarikat aset digital luar pesisir.

Pihak Berkuasa Kelakuan Kewangan berkata bursa yang berpangkalan di Bahamas kelihatan menawarkan produk dan perkhidmatan di UK tanpa kebenarannya, menurut satu kenyataan di laman web pengawal selia.

“Firma ini tidak dibenarkan oleh kami dan menyasarkan orang di UK,” kata kenyataan itu.

Langkah menentang FTX, salah satu pertukaran aset digital terbesar, datang selepas pertempuran yang teruk antara FCA dan Binance ketika UK meningkatkan usaha untuk mengawal dunia yang sering tidak dikawal selia. mata wang kripto.

FCA campur tangan terhadap Binance tahun lepas, mengatakan “produk kewangan yang kompleks dan berisiko tinggi” menimbulkan “risiko yang besar kepada pengguna” dan bahawa bursa crypto terbesar di dunia telah “gagal” untuk menjawab beberapa pertanyaan asasnya, menjadikannya mustahil untuk mengawasi kumpulan yang luas itu.

Binance, salah satu pesaing utama FTX, telah berjanji untuk mematuhi sepenuhnya peraturan dan memohon semula untuk penyeliaan di UK.

Jurucakap FTX berkata mereka percaya pengawal selia bertujuan untuk memberi amaran kepada pengguna tentang penipuan yang menyamar sebagai pertukaran kerana beberapa nombor telefon yang disenaraikan oleh pengawal selia telah dilaporkan dikaitkan dengan penipuan.

Bagaimanapun, jurucakap itu mengakui bahawa laman web yang dikenal pasti oleh FCA — ftx.com — ialah laman web sebenar syarikat. “Kami sedang menelitinya dan berkomunikasi dengan pengawal selia,” kata FTX. FCA berkata sebagai tindak balas: “Adalah penting kami mengeluarkan amaran secepat mungkin dan [we] akan mengeluarkan kemas kini jika maklumat lanjut diketahui.”

Pembekal pertukaran kripto dan dompet perlu mendaftar dengan FCA untuk penyeliaan anti-pengubahan wang haram jika aktiviti aset digital mereka “dijalankan melalui perniagaan di UK”, menurut panduan FCA.

FCA dan pengawal selia kewangan lain di seluruh dunia telah menghadapi cabaran cuba melindungi pengguna dan mengenakan piawaian dalam pasaran crypto, di mana kebanyakan kumpulan terbesar berpangkalan di bidang kuasa luar pesisir. Kedua-dua FTX dan Binance yang berdaftar di Pulau Cayman telah menubuhkan sekutu Amerika untuk menenangkan pihak berkuasa AS tetapi mereka menawarkan perkhidmatan di negara lain dari pangkalan antarabangsa mereka.

Bahagian Eropah FTX bulan ini mengumumkan bahawa pengawal selia kewangan Cyprus telah memberikannya lesen firma pelaburan, ketika firma crypto itu berusaha untuk berkembang di seluruh benua. Bankman-Fried, ketua eksekutif FTX, berkata pada masa itu: “Mengamankan lesen ini di Kesatuan Eropah adalah langkah penting dalam mencapai matlamat kami untuk menjadi salah satu bursa paling terkawal di dunia.”

FCA berkata pelanggan UK yang berurusan dengan FTX tidak akan mempunyai akses kepada perlindungan pengguna UK seperti Ombudsman Kewangan atau Skim Pampasan Perkhidmatan Kewangan dan “tidak mungkin mendapat [their] wang dikembalikan jika berlaku masalah”.

We wish to thank the writer of this post for this outstanding content

Badan pemantau kewangan UK mengeluarkan amaran terhadap pertukaran kripto FTX


We have our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/