Bagaimana Amerika bertukar menjadi negara pemakan makanan ringan

Tabiat pemakanan Amerika sentiasa berubah mengikut peredaran zaman. Revolusi Perindustrian membawa templat tiga hidangan sehari. Inovasi pembungkusan pada awal abad ke-20 memperkenalkan makanan ringan kepada arus perdana. Pasar raya besar-besaran memberikan pengguna pelbagai jenis barangan yang terang dan berkilat untuk dipilih.

Dan semasa pandemik, perubahan besar dalam cara berjuta-juta rakyat Amerika bekerja membuka kategori snek baharu — itu berita baik untuk penjual makanan ringan, tetapi bukan untuk kesihatan kita.

Pasaran snek AS meningkat daripada kira-kira $116.6 bilion pada 2017 kepada anggaran $150.6 bilion pada 2022, dan diramalkan meningkat kepada $169.6 bilion pada 2027, menurut Euromonitor International, yang merangkumi snek buah-buahan, ais krim, biskut, bar snek, gula-gula dan makanan ringan yang lazat dalam kategori.

“Snek hari ini, ia meluas,” kata Sally Lyons Watt, naib presiden eksekutif di syarikat penyelidikan pasaran IRI. “Ia adalah gaya hidup.”

Tidak sehingga baru-baru ini, walaupun.

Dari tiga hidangan persegi hingga snek pada bila-bila masa

Ia mungkin menjadi kebiasaan hari ini, tetapi mengikut sejarah, makan tiga kali sehari adalah “sudah tentu tidak standard, ” kata Ashley Rose Young, ahli sejarah makanan di Muzium Sejarah Amerika Smithsonian. Amalan ini menjadi popular di Amerika Syarikat berkat Revolusi Perindustrian, apabila jadual kilang menentukan corak pemakanan pekerja.

“Anda ingin makan sebelum pergi ke tempat kerja untuk mengisi tenaga anda sepanjang hari,” kata Young. Kemudian “akan ada rehat tengah hari, untuk mengisi minyak tenaga anda … dan kemudian makan selepas kerja.”

Apabila makanan semakin diseragamkan di Amerika Syarikat, peraturan baharu mengenai makan muncul — dan dengannya, sikap baharu terhadap snek.

Kedai kacang di West 42nd Street di New York City, sekitar tahun 1905.

Pada abad ke-19, makanan ringan seperti kacang telah dijual oleh penjual jalanan, dan mendapat stigma kerana dikaitkan dengan kelas pekerja dan miskin, Abigail Carroll menjelaskan dalam “Three Squares,” bukunya pada 2013 tentang snek Amerika dan tabiat makan. “Apabila makanan – terutamanya makan malam – menjadi lebih sosial, lebih sopan, dan lebih tegas, snek menjadi melampau,” tulisnya.

Tetapi penjual makanan melihat peluang perniagaan dalam makanan ringan — jika mereka dapat memikirkan cara untuk membawa mereka keluar dari jalan dan masuk ke rumah. Untuk melakukan itu, mereka memerlukan pembungkusan yang lebih baik, sesuatu yang akan mengelak item dan memastikan ia segar.

Akhirnya, satu set usahawan memecahkan kod itu, membuka pintu untuk seluruh industri. Produk mereka? Keropok Jack.

Makanan ringan melanda arus perdana

Frederick dan Louis Rueckheim, saudara-saudara Jerman yang tinggal di Chicago, menghasilkan popcorn manis dan snek kacang. Pada tahun 1896, mereka mengembara dengannya dari bandar ke bandar berkongsi sampel dan menyebarkan berita tentang produk itu, Carroll menceritakan. Untuk memastikan Cracker Jack segar lebih lama, mereka bekerja dengan seorang lelaki bernama Henry Eckstein, yang membangunkan lapisan lilin khas untuk beg yang dijual. Pada tahun-tahun berikutnya, syarikat seperti Nabisco dan Kellogg membina teknologi itu atau menyesuaikannya untuk barangan mereka sendiri , menendang pintu terbuka untuk orang lain.

Pembungkusan inovatif Cracker Jack membantu menyambut era baharu untuk makanan ringan.

Selama bertahun-tahun, peralihan lain dalam budaya dan teknologi Amerika menjadikan snek semasa dalam perjalanan lebih menarik, kata Young, ahli sejarah makanan.

Ketuhar gelombang mikro, pertama kali diperkenalkan pada tahun 1955, dibenarkan untuk jenis makanan berbungkus yang baharu. Dan selepas Perang Dunia II, lebih ramai orang mula membeli barangan runcit mereka daripada peruncit besar-besaran, berbanding kedai runcit hijau kejiranan mereka. “Anda mempunyai pasar raya besar ini dengan rak dan rak yang penuh dengan snek kotak,” kata Young, yang menyumbang kepada budaya makanan ringan di negara ini.

Dan apabila milenial mula membeli-belah untuk diri mereka sendiri, trend itu semakin meningkat.

Snek hari ini

Boomers dan Gen Xers cenderung untuk menikmati snek pada sebelah petang atau malam, kata Watt IRI, yang telah menjejaki trend snek selama beberapa dekad. Milenial, bagaimanapun, juga snek pada waktu pagi.

“Golongan milenial benar-benar mula mengubah caranya [people] makan,” kata Watt. “Anda pasti mula melihat makanan dan atau snek yang lebih kecil … dimakan sepanjang hari,” katanya.

Kemudian wabak melanda, dan satu lagi perubahan berlaku, Watt menyatakan: Orang ramai mula makan lebih banyak makanan ringan lewat malam.

Itu sebahagiannya kerana cara orang menghabiskan hari-hari mereka semasa wabak. Dengan anak-anak terperangkap di rumah semasa waktu kerja tradisional, sesetengah ibu bapa menggunakan lebih banyak waktu kerja pada waktu malam dan mendapatkan makanan ringan untuk mengisi minyak. Yang lain membangunkan rutin baharu yang termasuk berjaga kemudian.

Pilihan untuk menjamu selera larut malam tanpa perlu meninggalkan rumah anda menjadi baru tersedia terima kasih kepada percambahan mendadak perkhidmatan penghantaran selama 15 minityang menggalakkan orang ramai memesan satu atau dua item apabila mereka mengidam secara tiba-tiba.

Kini, apabila orang ramai kembali ke pejabat dan jadual kerja yang lebih teratur, mereka mungkin kurang berminat dengan snek lewat malam. Tetapi penjual makanan mungkin akan terus mencuba memasarkan makanan untuk jangka masa tersebut. “Saya tidak fikir mereka akan jatuh dan tidak relevan,” kata Watt.

Tidak semua makanan ringan adalah sama

Jadi apakah semua snek ini bermakna untuk kesihatan kita? Ia bergantung pada apa yang anda anggap sebagai snek.

“Mereka yang memilih buah-buahan, sayur-sayuran, produk tenusu rendah lemak, sumber protein tanpa lemak, atau menyedari saiz bahagian snek mereka – kadangkala boleh membantu mereka memenuhi cadangan dan garis panduan tertentu,” kata Jessica Bihuniak, pakar diet berdaftar dan penolong profesor pemakanan klinikal di Sekolah Kebudayaan, Pendidikan dan Pembangunan Manusia NYU Steinhardt.

Tetapi barangan lain, seperti gula-gula, soda atau kerepek, dengan lemak tepu, paras natrium yang tinggi dan gula tambahan, boleh mewujudkan tabiat yang tidak sihat. “Pengambilan tetap” jenis barangan ini “boleh meningkatkan keutamaan untuk jenis makanan ini, yang membawa kepada perubahan dalam tingkah laku makan dan kualiti diet,” menurut Harvard School of Public Health’s Sumber Pemakananpanduan am sekolah untuk pemakanan sihat.
Melihat ramuan dan maklumat pemakanan boleh membantu pengguna memahami apa sebenarnya yang ada dalam makanan ringan mereka.

Penjual makanan ringan menawarkan pilihan yang dipanggil “lebih baik untuk anda”, yang mungkin mengandungi kurang gula atau datang dalam pek yang lebih kecil untuk kawalan bahagian. Bagi sesetengah orang, alternatif sedemikian boleh sangat membantu dalam pengurusan berat badan, kata Bihuniak, sambil menyatakan bahawa orang ramai harus mengambil berat tentang saiz hidangan kerana pakej yang lebih kecil mungkin masih mempunyai lebih daripada satu hidangan.

Apabila bercakap tentang barangan pembungkusan yang stabil di rak — malah barang yang mendakwa ia lebih baik untuk anda — pengguna harus membaca maklumat pemakanan pada bungkusan tersebut.

“Mereka melakukan sesuatu untuk menjadikannya stabil,” kata Bihuniak. “Bahagian penting di sana ialah melihat label makanan,” katanya, dan memerhatikan kandungan natrium, kandungan tambahan dan lemak tepu. Pilihan anda yang paling sihat, katanya, mungkin sesuatu yang tidak datang dalam pakej sama sekali, seperti sekeping buah atau sayur-sayuran yang rangup.

Ia juga perlu diperhatikan bahawa kajian baru-baru ini telah menemuinya semua makanan ultra-diproses dikaitkan kepada kanser dan kematian awal.

Ia kurang jelas sama ada bila atau berapa kerap anda makan penting. Bagi sesetengah orang, ia lebih mudah untuk snek daripada mengukir masa untuk makan duduk, kata Bihuniak. Tetapi selagi anda membuat pilihan makanan yang betul, “Saya fikir itu tidak mengapa.”

We want to give thanks to the writer of this short article for this remarkable material

Bagaimana Amerika bertukar menjadi negara pemakan makanan ringan


You can find our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/