Bagaimana hubungan Sam Bankman-Fried dengan keluarga Clinton membantunya menipu pelabur

Sam Bankman-Fried memupuk hubungan dengan selebriti A-list, ahli politik dan pelabur – tetapi satu pasangan berkuasa khususnya adalah kunci untuk meningkatkan profilnya dalam kalangan yang berpengaruh dan berduit.

Bill Clinton dibayar utara $250,000 apabila dia bercakap pada Persidangan Crypto Bahamas Ketua Pegawai Eksekutif FTX yang memalukan pada bulan April, sumber memberitahu The Post. Di shindig tropika over-the-top, bekas presiden AS bersama bekas Perdana Menteri UK Tony Blair terkenal difoto di atas pentas di sebelah Bankman-Fried, yang kelihatan memakai seluar pendek dan kemeja-T.

Tidak lama selepas itu, Bill dan Hillary Clinton menjemput Bankman-Fried yang berusia 30 tahun — dikenali sebagai “SBF” dalam kalangan crypto — untuk berucap pada Inisiatif Global Clinton tahunan mereka di New York — sokongan berkesan bekas CEO FTX yang memainkan peranan penting. peranan penting dalam meningkatkan reputasinya di kalangan ahli politik dan pelabur yang mendalam, kata orang dalam kepada The Post.

Pada Laman web Yayasan Clinton, tangkapan kepala Bankman-Fried diletakkan bersama orang-orang seperti Matt Damon, Gavin Newson, Melinda French Gates dan Larry Fink sebagai penceramah di shindig September. Dia juga disebut sebagai penceramah dalam a kenyataan akhbar membawa kepada acara tersebut.

bil clinton
Bill Clinton menerima ratusan ribu dolar untuk bercakap di persidangan Sam Bankman-Fried.
Imej Getty

Diminta komen mengenai acara itu, jurucakap Clintons menjawab, “SBF tidak pernah di atas pentas di CGI,” enggan mengulas lanjut. Sepanjang tahun lalu, Bankman-Fried – yang tinggal sepenuh masa di Bahamas sebelum diekstradisi ke Amerika Syarikat pada bulan Disember – kebanyakannya bercakap di persidangan secara maya.

Orang yang rapat dengan Clintons berkata hubungan pasangan berkuasa itu dengan eksekutif cryptocurrency berusia 30 tahun yang bermasalah mengikut skrip yang biasa: pemimpin perniagaan yang sibuk mendapat kredibiliti dengan melekat pada Clintons — dan sebagai balasan, Clintons mendapat cek.

“Penglibatan Clintons memberi SBF sedikit perlindungan,” kata seorang bekas orang kepercayaan kepada The Post.

Clinton Global
Sam Bankman-Fried telah disenaraikan sebagai penceramah di Clinton Global Initiative pada bulan September.

Bagi mereka yang membeli ke dalam FTX, ia telah menjadi perjalanan yang menyakitkan, dengan 50 teratas daripada 1 juta pemiutang firma bankrap itu berhutang $3.1 bilion, menurut kertas mahkamah. Minggu ini, pengurusan baharu FTX menyatakannya bertujuan untuk mendapatkan kembali berpuluh juta sebanyak dolar dalam derma politik yang telah dibuat oleh Bankman-Fried dan eksekutif FTX yang lain.

Sebagai tindak balas, ramai penerima wang Bankman-Fried telah menyerahkan semuanya kembali. Jawatankuasa tindakan politik seperti PAC Majoriti Senat Demokrat berikrar akan pulangkan berjuta-juta. Kempen gabenor Texas Beto O’Rourke memulangkan $1 juta, manakala Senator Dick Durbin (D-Ill) dan Speaker Dewan yang akan datang Hakeem Jeffries (D-NY) memberikan sumbangan FTX mereka kepada badan amal.

The Clintons, sebaliknya, berdiam diri. Pakar undang-undang mengatakan tidak mungkin bayaran ucapan Clinton akan ditarik balik, tetapi pengkritik berkata adalah tidak wajar untuk memegang wang tunai apabila beribu-ribu orang kehilangan persaraan dan simpanan di tangan Bankman-Fried.

SBF
Bankman-Fried menghadiri Super Bowl LVI di Los Angeles bersama-sama banyak nama terkenal yang penting.
Instagram/Michael Kives

“Saya tidak fikir setiap tokoh awam perlu memberikan balik setiap dolar daripada setiap sumber yang tercemar, tetapi jelas salah untuk memegang wang yang telah dibayar oleh orkestra skim Ponzi kepada anda untuk meminjamkan kredibiliti grift mereka,” Jeff Hauser, pengasas dan pengarah Projek Pintu Pusing, kumpulan progresif yang mengkaji wang dan rasuah dalam politik memberitahu The Post.

“Mereka hanya perlu meminta maaf dan mengembalikan wang itu sekarang,” kata orang dalam yang lain kepada The Post. “Ia hanya akan menjadi lebih kucar-kacir.”

Sumber memberitahu The Post bahawa bekas ejen Hollywood Michael Kives yang berkhidmat sebagai pembantu kepada Bill dan Hillary Clinton yang membantu menghubungkan keduanya. Kives – yang kini menjalankan firma teroka yang dipanggil K5 Global – berjaya menangkap $300 juta tahun lepas daripada cabang pelaburan FTX yang kini tidak berfungsi, Alameda Research, menurut laporan.

Kives enggan mengulas. Seorang peguam untuk Bankman-Fried tidak menjawab permintaan untuk komen.

sam bankman goreng
Bill Clinton dibayar utara $250,000 apabila dia bercakap di Persidangan Crypto Bahamas SBF.
FilemMagic

Ini bukan kali pertama keluarga Clinton terjerat dengan tertuduh penipu seperti Bankman-Fried. Pada tahun 2015, mereka terkenal berselisih Pengasas Theranos Elizabeth Holmes di Inisiatif Global Clinton, di mana Bill menemu bual penipu yang disabitkan kesalahan tentang masa depan kesaksamaan dan peluang.

Holmes juga telah bersedia untuk menjadi tuan rumah kutipan dana untuk kempen presiden Hilary 2016 – lebih daripada lima bulan selepas cerita blockbuster dalam Wall Street Journal memecahkan dakwaan salah laku. Ia telah dibatalkan beberapa hari sebelum ini.

We want to thank the writer of this write-up for this amazing web content

Bagaimana hubungan Sam Bankman-Fried dengan keluarga Clinton membantunya menipu pelabur


Visit our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/