Bagaimana keadaan ekonomi dalam penerbangan 20 jam Qantas

Nota Editor — Tiket Bulanan ialah siri CNN Travel yang menonjolkan beberapa topik yang paling menarik dalam dunia pengembaraan. Pada bulan Jun, kami mendaki ke langit untuk melihat perkembangan terkini dalam bahagian dalam pesawat, termasuk orang yang berusaha mengubah cara kami terbang.

(CNN) — Penerbangan paling lama di dunia: tanpa henti, 20 jam, sambil anda bersandar di kerusi berlengan lebar anda dan tentukan sama ada anda ingin berehat dengan Champagne yang terbaik, nikmati hidangan rekaan chef dengan rakan seperjalanan yang duduk bertentangan, atau minta kru membuat hidangan anda. katil empuk yang mewah dengan linen segar.

Itulah yang ditawarkan untuk enam penumpang kelas pertama dalam penerbangan terus Project Sunrise Qantas ke Sydney dari London dan New York bermula tiga tahun dari sekarang, dan mereka boleh mengharapkan untuk membayar bahagian terbaik daripada lima angka untuknya.

Bagaimana pula dengan 140 penumpang kelas ekonomi yang akan berada di belakang 12 Airbus A350-1000 yang telah dipesan oleh syarikat penerbangan itu untuk mengusahakan perkhidmatan itu?

Qantas tidak memberitahu. “Kami tidak mempunyai sebarang kemas kini pada masa ini tetapi kami tidak sabar-sabar untuk memastikan anda dikemas kini, dan akan berkongsi lebih banyak lagi apabila kami mempunyainya,” kata seorang jurucakap kepada kami.

Walau bagaimanapun, kami tahu bahawa Qantas sudah merancang Zon Kesejahteraan, yang kelihatan seperti kawasan sekitar salah satu dapur dapur yang boleh anda lakukan peregangan, mungkin melakukan beberapa pose yoga dan mungkin hanya berdiri sebentar.

Dan, sudah tentu, Qantas akan bekerja keras untuk mempunyai pilihan filem dan rancangan TV yang hebat untuk anda nikmati pada skrin hiburan dalam penerbangan baharu yang besar, serta makanan dan minuman yang akan mereka bentuk khas untuk kesejahteraan anda dalam penerbangan yang lebih lama.

Tetapi itu kemungkinannya.

Ian Petchenik, hos podcast penerbangan AvTalk, memberitahu CNN bahawa “walaupun banyak perhatian telah diberikan kepada kelas pertama Qantas untuk Project Sunrise, saya fikir pembezaan sebenar untuk penumpang di bahagian belakang pesawat adalah yang lembut. produk.

“Anda hanya boleh mempertingkatkan sembilan tempat duduk ekonomi sejajar dengan begitu banyak, jadi mencari cara untuk membuat penerbangan 20 jam di salah satu daripada tempat duduk itu sesuai dengan apa yang boleh ditawarkan oleh Qantas kepada penumpang tersebut.”

Saya seorang wartawan penerbangan pakar dengan lebih daripada sedekad mendalami semua jenis orang di syarikat penerbangan, pengeluar kapal terbang, pereka bentuk dan pembuat tempat duduk untuk mengetahui cara setiap inci pesawat itu digunakan. Dan memandangkan Qantas tidak bercakap, berikut ialah potongan profesional saya tentang perkara yang mungkin ditawarkan di atas kapal.

Mula-mula, tidak ada kemungkinan besar sesuatu yang benar-benar revolusioner. Tiga tahun hingga 2025 bukanlah masa yang lama dalam penerbangan, terutamanya apabila ia berkaitan dengan tempat duduk. Melainkan Qantas merancang beberapa jenis pendedahan dua tingkat besar — yang memerlukan sejumlah besar kerja pensijilan keselamatan — nampaknya agak pasti bahawa penumpang ekonomi hanya akan berada di tempat duduk biasa.

Lutut dan tulang kering

A350 adalah salah satu pilihan kelas ekonomi yang paling selesa.

WENDELL TEODORO/AFP melalui Getty Images

Berbalik kepada prinsip pertama, tahap keselesaan dalam tempat duduk kelas ekonomi kebanyakannya berdasarkan gaya tempat duduk, padang dan lebar.

Dari segi gaya tempat duduk, Qantas boleh dijangka mengambil tempat duduk kelas ekonomi terbaik di pasaran daripada firma reka bentuk dan kejuruteraan teratas, seperti Recaro atau Collins Aerospace.

Ini dipanggil tempat duduk berciri penuh, dengan buih tempat duduk direka bentuk yang selesa ditutupi oleh fabrik khas, sandaran yang banyak, sandaran kepala yang besar, tempat letak kaki bawah tempat duduk, dan dalam kes Qantas, buaian kaki kecil.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pereka bentuk dan jurutera telah bekerja keras di bahagian belakang dan dasar tempat duduk kapal terbang supaya mereka memberi ruang yang cukup kepada orang yang duduk di belakang — terutamanya untuk lutut dan tulang kering mereka.

Mereka telah mengetahui cara membuat bahagian bawah kerusi yang berkusyen, yang dikenali sebagai kuali tempat duduk, bersuara apabila berbaring, menukar titik tekanan pada badan penghuni sambil bersandar ke belakang.

Boeing 787-9 Dreamliners Qantas, yang dilancarkan pada 2016, menggunakan versi tersuai tempat duduk CL3710 pengeluar Jerman Recaro.

CL3710 bermula sejak tahun 2013, dan Recaro telah membuat kemas kini setiap tahun, tetapi tidaklah mengejutkan jika ia berfungsi pada versi khas untuk Qantas.

Malah mungkin terdapat tempat duduk serba baharu — daripada Recaro atau orang lain — dengan lebih selesa. Itu mungkin sudah bersedia untuk Qantas mula terbang pada akhir 2025.

Ruang kaki tambahan

Pada 2019, Qantas menjalankan penerbangan penyelidikan percubaan yang menguji regangan London-Sydney. Richard Quest CNN melaporkan dari dek penerbangan satu penerbangan jarak jauh ultra sedemikian.

Faktor kedua dalam keselesaan ialah padang, yang mengukur titik pada satu tempat duduk ke titik pada tempat duduk yang sama dengan serta-merta di hadapannya, jadi ruang kaki tidak begitu sempurna kerana ia termasuk satu atau dua inci struktur belakang tempat duduk.

Qantas telah berjanji bahawa tempat duduk kelas ekonominya di atas kapal akan menawarkan 33 inci (84 sentimeter) padang.

Itu lebih satu inci daripada tempat duduk Dreamliner 2016, dan menjelang 2025 saya menjangkakan kejuruteraan tempat duduk akan mengecilkan struktur tempat duduk sehingga satu inci untuk menawarkan lebih banyak ruang lutut.

Tidak mengejutkan jika Qantas juga menawarkan bahagian ruang kaki tambahan, yang mungkin memanjang hingga 35 atau 36 inci, mengikut garisan United’s Economy Plus atau Delta’s Comfort Plus — bukan ekonomi premium, tetapi hanya tempat duduk ekonomi biasa dengan lebih ruang kaki. .

Bagaimana pula dengan lebar?

Terdapat sama ada berita hebat atau berita buruk menanti penumpang, bergantung pada bilangan tempat duduk Qantas dalam setiap baris A350.

Pesawat lorong berkembar besar sama ada boleh memuatkan sembilan tempat duduk setiap baris, yang telah menjadi standard yang ditawarkan oleh syarikat penerbangan perkhidmatan penuh seperti Qantas, Delta dan Singapore Airlines, atau 10 tempat duduk setiap baris, yang sebahagian besarnya berada di atas kos ultra rendah. dan syarikat penerbangan riadah seperti Air Caraïbes Perancis dan French Bee.

Dari segi lebar, A350 ialah salah satu pilihan kelas ekonomi yang paling selesa di udara pada sembilan seberang dengan tempat duduk lebih 18 inci lebar. Pada 10-seberang, ia adalah salah satu yang paling tidak selesa, dengan tempat duduk hampir tidak mengikis 17 inci dan lorong yang sangat sempit juga.

Anda mungkin bayangkan — dan potongan keluaran Qantas yang diterbitkan pastinya menunjukkan — bahawa syarikat penerbangan perkhidmatan penuh seperti syarikat penerbangan bendera Australia secara semula jadi akan menggunakan konfigurasi sembilan merentas.

Tetapi Airbus telah menyusun rancangan tenang untuk mengukir satu atau dua inci ruang tambahan dengan melangsingkan dinding sisi kabin. Itu menyebabkan beberapa syarikat penerbangan perkhidmatan penuh, termasuk Etihad yang berpangkalan di Abu Dhabi, merancang untuk memasang 10 tempat duduk di beberapa A350 akan datang.

Tanpa henti lwn persinggahan

lebih banyak latihan qantas

Penerbangan eksperimen London ke Sydney pada tahun 2019 menyaksikan penumpang mendapat kelas senaman dalam penerbangan.

James D Morgan/Qantas

Qantas mengatakan bahawa ia merancang untuk memasang 140 tempat duduk kelas ekonomi pada A350nya. Itu akan menjadi 14 baris 10, tetapi nombor itu tidak membahagikan dengan kemas kepada sembilan, walaupun anda cuba menambah beberapa tempat duduk tambahan di sisi atau di tengah.

Masih mengejutkan untuk melihat Qantas berbuat demikian, terutamanya untuk penerbangan yang sangat panjang ini. Tetapi syarikat penerbangan itu memasang tempat duduk hampir sama sempit pada tempat duduk Dreamlinernya yang terbang tanpa henti London-Perth selama hampir sama, jadi tonton ruang ini untuk mendapatkan butiran.

Pada penghujung hari, setiap inci penting untuk keselesaan kelas ekonomi. Ramai penumpang — termasuk saya — tersentak pada idea penerbangan lebih 20 jam, walaupun dalam kelas perniagaan.

Saya telah melakukan sesuatu yang hampir sama lama dalam kelas perniagaan, di Singapore Airlines tanpa henti dari Newark ke Singapura kira-kira 10 tahun yang lalu, tetapi ia tidak begitu menyeronokkan, walaupun dengan keupayaan untuk beralih dari filem ke tidur dan kembali semula.

Setiap kali kita akhirnya bercakap tentang perkara ini, orang sentiasa mengemukakan pilihan lain, jarak separuh jalan dari New York ke Sydney di Los Angeles atau San Francisco, atau di mana-mana daripada sedozen lapangan terbang terkemuka di Asia antara Sydney dan London.

Tetapi orang ramai sentiasa tersentak apabila menghabiskan masa lebih lama di tempat duduk: pertama pada idea penerbangan Laluan Kangaroo satu lompatan, kemudian pada idea penerbangan yang berlangsung selama 12, 14 atau 16 jam.

Sebelum wabak itu, terdapat berpuluh-puluh penerbangan lebih lama daripada itu, dengan tempat duduk kelas ekonomi biasa di bahagian belakang, dan orang ramai kelihatan bersedia untuk duduk di dalamnya.

Persoalannya ialah sejauh mana perbezaan tambahan tiga atau empat jam dalam penerbangan London-Perth Qantas 787 Dreamliner kepada penumpang — dan, yang penting, kepada persepsi mereka.

We want to say thanks to the author of this post for this incredible material

Bagaimana keadaan ekonomi dalam penerbangan 20 jam Qantas


You can view our social media pages here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/