Bagaimana pemerintahan Twitter Elon Musk membesarkan gaya pengurusannya yang kejam

Reputasi Elon Musk mendahuluinya.

Bos yang kelihatan impulsif dan menuntut SpaceX dan Tesla diketahui meletakkan kepentingan pada produk di atas segalanya. Dan sama ada pekerja yang membina produk bersetuju dengan cara dia merancang untuk mencapai cita-citanya, atau cita-cita itu sendiri, mereka selalunya dijangka akan melampaui dan melampaui – kadang kala tidur di atas lantai syarikat – untuk merealisasikannya, atau sebaliknya.

Walaupun terdapat beberapa duluan untuk tindakan awal jutawan itu sebagai ketua Twittersedikit yang dapat menyediakan pekerja platform media sosial untuk apa yang berlaku pada bulan pertama pengambilalihannya.

Pekerja Twitter yang bersiap sedia untuk apa yang akan berlaku di bawah kepimpinan Musk telah diberi gambaran tentang jenis bos yang dia akan menjadi selama bertahun-tahun. Tesla dan liputan SpaceX dan banyak tindakan undang-undang.

Sebagai contoh, pada bulan Jun, selepas Musk memberhentikan kira-kira 500 pekerja dari kilang Giga Tesla di Sparks, Nevada, dua bekas pekerja menyaman syarikat itu kerana didakwa melanggar Akta Amaran California (Pelarasan Pekerja dan Pemberitahuan Latihan Semula), yang memerlukan notis awal 60 hari serta gaji dan faedah untuk tempoh tersebut. Pada 2017, Musk mengumumkan bahawa kenderaan Tesla yang akan dikeluarkan tidak lama lagi akan mempunyai perkakasan yang akhirnya membolehkan kereta itu memandu sendiri, mengejutkan dan mengecewakan beberapa jurutera syarikat sendiri. Musk juga berkata demikian dia mengharapkan pekerja Tesla untuk bekerja 100 jam seminggu dalam peningkatan untuk mengeluarkan Model 3. Dan pada tahun 2020, Tesla terkenal membubarkannya jabatan perhubungan awam.

Pekerja menunggu dalam barisan untuk pengangkutan ulang-alik pada 12 Mei 2020 di kilang Tesla di Fremont, California, selepas Ketua Pegawai Eksekutif Elon Musk mengumumkan dia mengingkari sekatan Covid-19 pegawai tempatan. Gambar: Stephen Lam/Reuters

Di Twitter, beberapa hari selepas menerajui bilionair itu, pekerja melihat corak yang sama. Pada minggu kedua, hampir separuh daripada tenaga kerja syarikat telah diberhentikan dengan sedikit notis, menyebabkan beberapa orang terpaksa melakukannya memfailkan tuntutan mahkamah tindakan kelas terlebih dahulu mendakwa Musk melanggar undang-undang buruh California. Antara mereka yang diberhentikan ialah jabatan komunikasi syarikat, menyebabkan Twitter tanpa pasukan perhubungan awam. Twitter juga menghadapi aduan kedua yang difailkan bagi pihak sekumpulan kontraktor yang juga mendakwa mereka tidak diberi notis sebelum mereka ditamatkan perkhidmatan.

Sementara itu, Musk membuat pengumuman perubahan produk, atau pengumuman, di Twitter, dan pekerja baharunya bergegas untuk menyelesaikannya, menghantar tweet gambar beg tidur mereka di atas lantai. Tetapi sebaik sahaja dia meminta pekerja melancarkan ciri baharu seperti langganan Twitter Blue bayar untuk pengesahan, dia meminta mereka melancarkannya semula kerana banyak masalah – termasuk akaun yang menyamar sebagai jenama dan tokoh awam yang mendapat pengesahan.

Tetapi beberapa daripada apa yang dia lakukan telah melampaui apa yang telah dilaporkan atau mengalir ke arena awam di syarikat Musk yang lain. Sebahagian daripada itu adalah dengan reka bentuk. Selepas beberapa siri kebocoran pekerja, Tesla memerlukan pekerjanya untuk “memperbaharui ikrar mereka” dan menandatangani perjanjian kerahsiaan baharu pada 2018 yang menghalang mereka daripada bercakap dengan media. Perjanjian kerahsiaan itu menjadi subjek cabaran undang-undang daripada Lembaga Perhubungan Buruh Negara (NLRB) untuk melanggar hak pekerja.

Di Twitter, di mana budaya sebelum Musk membenarkan beberapa tahap penolakan awam atau kritikan terhadap dasar syarikat, pekerja – atau kini bekas pekerja – juga melihat suara mereka tersekat. Beberapa pekerja yang secara terbuka membuat tweet pembetulan atau menolak dakwaan yang dibuat Musk telah dipecat. Dalam satu kes, Musk mengumumkan secara terbuka penamatan jurutera bernama Eric Frohnhoefer, tweet “dia dipecat” sebagai tindak balas kepada tweet Frohnhoefer membetulkan penilaian yang dibuat Musk tentang sebab tapak itu begitu perlahan. Musk kemudiannya memadamkan tweet tersebut. Ketua Pegawai Eksekutif Tesla kemudian mengambil kira penamatan. Musk juga khabarnya memecat pekerja yang telah mengkritiknya di Slack, perkhidmatan pemesejan pihak ketiga yang digunakan oleh pekerja secara dalaman.

Dari segi produktiviti, Musk telah meminta pekerja untuk memutuskan sama ada mereka sanggup bekerja berjam-jam “pada intensiti tinggi” atau berhenti dan mengambil masa tiga bulan, New York Times dilaporkan. Tarikh akhir keputusan mereka ialah petang Khamis. Ramai pekerja – beberapa laporan menganggarkan antara 1,000 hingga 1,200 kakitangan yang tinggal – memilih untuk mengambil pemecatan meninggalkan beberapa peranan penting dan pasukan dengan krew rangka.

“Hanya prestasi luar biasa akan membentuk gred lulus,” surat yang ditulisnya kepada pekerja dibaca.

Shannon Liss-Riordan, peguam yang mewakili pekerja Twitter dan kontraktor yang telah diberhentikan berkata pejabatnya telah “menyalurkan panggilan daripada pekerja Twitter untuk mendapatkan kejelasan tentang hak mereka”. Liss-Riordan memfailkan a tuntutan undang-undang baharu pada hari Khamis, lebih awal daripada tarikh akhir, mendakwa keperluan syarikat untuk datang ke pejabat dan mengambil masa yang lama pada intensiti tinggi melanggar Akta Orang Kurang Upaya Amerika persekutuan (ADA). Tindakan kelas yang dicadangkan itu difailkan bagi pihak pengurus kejuruteraan yang berkata dia dipecat kerana enggan melaporkan diri ke pejabat kerana hilang upaya yang meletakkannya pada risiko Covid-19.

“Sejak dia menguasai Twitter, Elon Musk telah meletakkan pekerja syarikat itu melalui banyak kesakitan dan ketidakpastian dalam masa yang singkat,” kata Liss-Riordan dalam satu kenyataan. “Ultimatum tengah malam terbarunya kepada pekerja bahawa mereka perlu membuat keputusan esok jika mereka mahu menjadi sebahagian daripada ‘Twitter baharu’ telah meletakkan mereka dalam kedudukan yang amat sukar.”

Tingkah laku Musk mungkin mengejutkan ramai orang, tetapi bagi bekas pekerja Tesla dan SpaceX ia tidak mengejutkan sepenuhnya. Di SpaceX, lapan bekas pekerja mendakwa budaya membalas dendam yang sama dan memfailkan aduan dengan NLRB pada hari Khamis menuntut mereka dipecat kerana mencabar Musk dalam surat terbuka yang ditulis pada bulan Jun. “Tingkah laku Elon di ruang awam sering menjadi sumber gangguan dan memalukan bagi kami,” surat membaca.

Di Tesla, bekas pekerja berkata Musk mengambil berat tentang produk itu dan bahawa perundingan perselisihan faham dengan jutawan itu memerlukan beberapa jumlah muhibah yang biasanya dibangunkan dengan membina atau membantu melancarkan produk yang berjaya. Bekerja berjam-jam juga tidak dapat dielakkan, kata seorang bekas pekerja Tesla, jadi orang ramai perlu memutuskan betapa mampan itu untuk mereka.

Gaya pengurusan dan keputusan Musk di Twitter berkemungkinan akan terus dimainkan secara terbuka kerana sifat syarikat dan kecenderungan eksekutif media sosial yang baru dicetak terhadap dan ketidakupayaan untuk menahan tweet. Menjelang akhir minggu pertama bulan November, Musk berjalan laju untuk tweet lebih daripada 25 kali sehari. Tetapi tidak jelas berapa lama Musk bercadang untuk kekal di teraju platform yang kini sedang bergelut. Pada percubaan 16 November yang mencabar bagaimana Ketua Pegawai Eksekutif Tesla mendapat pakej pampasan sekarang $52bn (£44bn) yang diluluskan oleh lembaga, Musk berkata dia akhirnya merancang untuk menyerahkan tampuk Twitter.

“Saya mengharapkan untuk mengurangkan masa saya di Twitter dan mencari orang lain untuk menjalankan Twitter dari semasa ke semasa,” katanya.We wish to thank the author of this article for this outstanding web content

Bagaimana pemerintahan Twitter Elon Musk membesarkan gaya pengurusannya yang kejam


Our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/