Bagaimana Pengeluaran Minyak Strategik Biden yang Besar Boleh Mengganggu | OilPrice.com

Minggu ini, pentadbiran Biden mendedahkan bahawa ia akan lepaskan sebanyak 180 juta tong minyak mentah dalam usaha untuk menenangkan harga minyak, yang kekal melebihi $100 setong untuk tempoh masa yang panjang. Agensi Tenaga Antarabangsa, sementara itu, sedang menyelaras pengeluaran rizab antarabangsa yang lebih kecil tetapi antarabangsa sebanyak kira-kira 60 juta tong dan telah memanggil mesyuarat tergempar untuk membincangkan cara tepat untuk melakukannya.

Ia kekal tidak jelas sama ada sebahagian daripada keluaran 180 SPR di Amerika Syarikat akan menjadi usaha yang berasingan sepenuhnya atau jika beberapa tong ini akan menjadi sebahagian daripada keluaran IEA. Awal tahun ini, AS telah bersetuju untuk melepaskan 30 juta tong sebagai sebahagian daripada usaha IEA. Apa yang jelas, kejayaan keluaran ini dalam menenangkan harga minyak agak tidak mungkin.

Amerika Syarikat tahun lepas diumumkan pelepasan 50 juta tong dalam usaha untuk menurunkan harga pam, yang telah menghakis kuasa beli rakyat Amerika dan membebankan penilaian kelulusan Presiden.

Ini menekan harga selama beberapa hari sebelum mereka pulih, didorong oleh disiplin yang berterusan di kalangan pengeluar AS, disiplin yang sama dalam OPEC+, dan peningkatan permintaan yang tidak henti-henti untuk komoditi itu.

Kemudian Rusia menyerang Ukraine, dan AS mengharamkan import minyak mentah dan bahan api Rusia. Ia juga menyetujui sistem kewangan negara itu, menjadikan pembayaran untuk minyak mentah Rusia dan bahan api terlalu menyusahkan industri antarabangsa berasaskan dolar. Harga melonjak semula sebelum berundur beberapa, tetapi kekal kukuh dalam wilayah tiga angka.

Berkaitan: Mengapa Kami Tidak Boleh “Cabut” Sistem Tenaga Semasa Kami

Sehingga pertengahan Mac, Jabatan Tenaga berkata, kira-kira 30 juta tong minyak mentah daripada rizab petroleum strategik telah dijual atau dipajak. Itu lebih separuh daripada 50 juta tong yang diumumkan pada bulan November, dan ia nampaknya mempunyai kesan sifar ke atas pergerakan harga.

Tetapi keluaran rizab baru jauh lebih besar, jadi ia sepatutnya membuat perubahan, bukan? Ia berjumlah kira-kira 1 juta bpd selama beberapa bulan, setiap laporan mengenai rancangan Rumah Putih dalam hal ini. Malangnya, tetapi yang penting, asas minyak tidak banyak berubah sejak November.

Pengeluar minyak syal AS, syarikat yang beberapa tahun lalu mencetuskan perbincangan di kalangan penganalisis bahawa OPEC menjadi semakin tidak relevan, telah menyusun semula keutamaan mereka. Mereka tidak lagi berusaha untuk pertumbuhan pada semua kos. Kini mereka berusaha untuk para pemegang saham gembira.

Ini telah memberi lebih banyak peluang kepada penggerudi bebas yang lebih kecil tanpa pemegang saham untuk terus gembira. Namun ini juga menghadapi cabaran, terutamanya dalam bentuk pembiayaan yang tidak mencukupi kerana peralihan tenaga telah menyebabkan bank bimbang tentang reputasi mereka dan pemegang saham mereka sendiri.

Gangguan bekalan berkaitan wabak juga telah menjejaskan keupayaan industri minyak AS untuk mengembangkan pengeluaran. Pasir pecah, simen, dan peralatan adalah antara perkara yang dilaporkan kekurangan bekalan di tampung syal. Sekarang, ada a kekurangan daripada tiub keluli juga.

Sementara itu, OPEC menjalankan perniagaan seperti biasa, berpegang pada komitmennya untuk menambah kira-kira 400,000 bpd ke pasaran minyak setiap bulan sehingga pengeluaran gabungannya pulih ke tahap pra-pandemi. Hanya minggu ini, kartel diluluskan satu lagi penambahan bulanan sebanyak 432,000 bpd kepada pengeluaran gabungannya walaupun semakin terdesak panggilan daripada AS dan IEA untuk lebih banyak tong.

OPEC telah menunjukkan secara terus terang bahawa kepentingannya dan kepentingan beberapa pelanggan terbesarnya mungkin tidak sejajar sekarang. Ia telah menolak untuk secara terbuka mengutuk Rusia atas tindakannya di Ukraine dan tidak menyertai desakan sekatan Barat. Berkaitan: Permintaan Minyak AS Telah Dianggarkan Terlalu Tinggi

Sebaliknya, OPEC dengan senang hati menjalankan perniagaan dengan Rusia. Dan Arab Saudi dan UAE, dua ahli OPEC yang sebenarnya mempunyai kapasiti untuk meningkatkan pengeluaran melebihi kuota mereka, telah menganggap adalah tidak bijak untuk menjejaskan perkongsian mereka dengan Rusia dengan akur kepada permintaan Barat untuk mendapatkan lebih banyak minyak.

Dalam persekitaran ini, melepaskan apa-apa jumlah tong daripada rizab strategik hanya dapat memberikan kelegaan yang sangat singkat pada pam. Kemudian, ia mungkin memburukkan lagi keadaan. Sebagai seorang pengulas pasaran minyak di Twitter berkata mengenai berita keluaran SPR, Rumah Putih akan menjual tong ini pada $100 dan kemudian mungkin perlu membelinya pada $150.

Sesungguhnya, satu perkara yang cenderung diabaikan semasa zaman bergelora ialah rizab petroleum strategik mana-mana negara perlu diisi semula. Ia tidak dipanggil strategik untuk ketawa. Dan pelepasan rizab 180 juta tong akan menarik perhatian SPR AS, yang kini berjumlah lebih 580 juta tong. Jika asas minyak kekal sama, harga tidak akan lebih rendah apabila tiba masa untuk menambah SPR.

Ini nampaknya perkembangan yang paling mungkin. EU, UK, dan Amerika Syarikat telah menyatakan sekatan terhadap Rusia tidak akan ditarik balik walaupun Moscow mencapai perjanjian damai dengan kerajaan Ukraine. Ini bermakna minyak Rusia akan terus sukar diperoleh bagi mereka yang berurusan dalam dolar atau euro.

mengikut IEA, kekurangan itu boleh menjadi 3 juta tong setiap hari, untuk dirasai pada suku ini. OPEC+ tidak tersasar dari haluannya. Di sesetengah berita baiksekurang-kurangnya, pengeluaran minyak AS meningkat minggu lalu buat kali pertama dalam tempoh lebih dua bulan, sebanyak 100,000 bpd sederhana.

Oleh Irina Slav untuk Oilprice.com

Lagi Bacaan Teratas Daripada Oilprice.com:

We would like to give thanks to the author of this write-up for this remarkable content

Bagaimana Pengeluaran Minyak Strategik Biden yang Besar Boleh Mengganggu | OilPrice.com


Take a look at our social media accounts along with other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/