Bagaimana penggodam dan geopolitik boleh menggagalkan peralihan tenaga yang dirancang

Imej ini menunjukkan turbin angin darat di Belanda.

Mischa Keijser | Sumber Imej | Imej Getty

Perbincangan tentang peralihan tenaga, maksudnya dan sama ada ia sebenarnya sedang dijalankan sama sekalitelah menjadi bahan perbincangan utama dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Bagaimana peralihan – yang boleh dilihat sebagai peralihan daripada bahan api fosil kepada sistem yang dikuasai oleh tenaga boleh diperbaharui – masih belum dapat dilihat.

Ia bergantung kepada pelbagai faktor, daripada teknologi dan kewangan kepada kerjasama antarabangsa. Walaupun penting, semuanya diganggu gugat oleh banyak ketidakpastian dan risiko.

Topik di atas telah dipertimbangkan secara terperinci semasa panel yang dikendalikan oleh Dan Murphy dari CNBC di Forum Tenaga Global Majlis Atlantik di Dubai pada hari Selasa.

“Di tengah-tengah peralihan tenaga ialah pendigitalan,” Leo Simonovich, yang merupakan naib presiden dan ketua global siber industri dan keselamatan digital di Tenaga Siemensberkata.

“Dalam sektor tenaga, 2 bilion peranti akan ditambah dalam tempoh beberapa tahun akan datang,” katanya.

“Setiap satu daripada peranti itu boleh menjadi sumber potensi kelemahan yang boleh dieksploitasi oleh pelakon jahat.”

Baca lebih lanjut mengenai tenaga bersih daripada CNBC Pro

Memperluaskan maksudnya, Simonovich menjelaskan kemungkinan akibat yang berlaku di atas. “Dalam sistem yang semakin disambungkan dan didigitalkan, termasuk aset warisan yang memerlukan aset digital, ini boleh memberi kesan yang melata,” katanya.

“Dan apa yang kita bincangkan bukan hanya kehilangan data, perkara yang sebenarnya kita bincangkan ialah isu keselamatan, yang boleh menjatuhkan bahagian utama grid atau, seperti yang kita lihat dengan serangan Colonial Pipeline di Amerika Syarikatbahagian daripada [the] rangkaian gas.”

Keselamatan siber, Simonovich berhujah, adalah penting sebagai “peluang untuk mempercepatkan peralihan tenaga jika kita boleh melakukannya dengan betul kerana ia membina kepercayaan, tetapi juga sebagai sumber risiko utama yang perlu kita tangani dengan segera.”

Geopolitik

Di samping keselamatan siber, geopolitik juga akan memainkan peranan jika planet ini beralih kepada sistem tenaga rendah karbon, satu perkara yang dibuat secara paksa oleh Abdurrahman Khalidi, ketua pegawai teknologi GE Gas Power, EMEA.

“Dunia mengambil masa beberapa dekad, sehingga 2015, untuk mencapai hampir konsensus di Paris, bahawa pemanasan global sedang berlaku dan ia disebabkan oleh gas rumah hijau dan komitmen mula mengalir,” kata Khalidi. “Ia mengambil banyak perdebatan.”

Sebutan Khalidi tentang Paris merujuk kepada Perjanjian Parisyang bertujuan untuk mengehadkan pemanasan global “hingga jauh di bawah 2, sebaik-baiknya kepada 1.5 darjah Celsius, berbanding tahap pra-industri” dan telah diterima pakai pada Disember 2015.

“Untuk penyahkarbonan berlaku — seperti yang kita lihat dalam COP26 — anda memerlukan … kerajaan dunia yang bekerjasama dan kolaboratif,” katanya. “Risiko yang saya nampak sekarang [is that] dunia terpolarisasi secara mendadak dan dunia terbahagi bersama ‘dengan’ dan ‘menentang’.”

Komen Khalidi datang pada masa pencerobohan Rusia ke atas Ukraine telah menyerlahkan betapa bergantungnya sesetengah ekonomi kepada minyak dan gas Rusia.

Walaupun perang di Ukraine telah menimbulkan ketegangan dan perpecahan geopolitik, ia juga telah menghasilkan beberapa inisiatif yang ditakrifkan oleh kerjasama dan tujuan bersama.

Minggu lepas, sebagai contoh, Suruhanjaya AS dan Eropah mengeluarkan kenyataan mengenai keselamatan tenaga di mana mereka mengumumkan penubuhan pasukan petugas bersama mengenai perkara itu.

Pihak-pihak itu berkata AS akan “berusaha untuk memastikan” sekurang-kurangnya 15 bilion meter padu isipadu gas asli cecair tambahan untuk EU tahun ini. Mereka menambah ini dijangka akan meningkat pada masa hadapan.

Presiden Joe Biden berkata AS dan EU juga akan “bekerjasama untuk mengambil langkah konkrit untuk mengurangkan pergantungan kepada gas asli – tempoh – dan untuk memaksimumkan … ketersediaan dan penggunaan tenaga boleh diperbaharui.”

Melabur dengan bijak

Memandangkan bahan api fosil memainkan peranan yang begitu besar dalam kehidupan moden, sebarang peralihan kepada sistem tenaga dan ekonomi yang berpusat pada teknologi boleh diperbaharui dan rendah karbon akan memerlukan sejumlah besar wang.

Semasa panel hari Selasa, persoalan tentang ke mana wang tunai ini harus dilaburkan telah dibincangkan oleh Kara Mangone, yang merupakan ketua strategi iklim global di Goldman Sachs. Antara lain, beliau menekankan kepentingan integrasi dan daya maju komersial.

“Penyelidikan kami menganggarkan bahawa ia akan mengambil masa antara 100 hingga 150 trilion [dollars] di ibu kota, kira-kira 3 hingga 5 trilion setahun – hanya jumlah astronomi, kami tidak berada di mana-mana hari ini – untuk mencapai matlamat yang ditetapkan dalam Perjanjian Paris,” katanya.

Kira-kira separuh daripada modal ini perlu ditumpukan kepada tenaga boleh diperbaharui dan teknologi yang sudah berada pada skala komersial, jelas Mangone.

“Tetapi separuh lagi, yang sangat penting, perlu menggunakan penangkapan karbon, ke dalam hidrogen, ke dalam tangkapan udara langsung, ke dalam bahan api penerbangan mampan, e-bahan api – teknologi yang belum diterima pakai pada skala komersial kerana ia belum mencapai titik harga di mana itu boleh berlaku untuk banyak syarikat.”

Angka trilion dolar yang dirujuk oleh Mangone terdapat dalam laporan bertajuk “Pasaran Kewangan Iklim dan Ekonomi Sebenar” yang diterbitkan pada akhir 2020. Goldman Sachs berkata ia menyertai Kumpulan Kerja Kewangan Iklim Persatuan Pasaran Kewangan Global untuk membantu memaklumkan laporan itu.

Mangone seterusnya membentangkan bagaimana matlamat boleh dicapai dengan cara yang berdaya maju secara komersial.

“Kami tidak boleh menarik keluar pembiayaan daripada … sektor minyak dan gas, logam dan perlombongan, hartanah, pertanian — sektor-sektor ini yang sangat penting untuk peralihan, yang sebenarnya memerlukan modal, yang memerlukan sokongan untuk dapat melaksanakannya. “

Pandangan di atas berikutan daripada komen yang dibuat pada Isnin oleh Anna Shpitsberg, timbalan penolong setiausaha untuk transformasi tenaga di Jabatan Negara AS.

“Kami selalu keluar dan berkata [the] industri minyak dan gas adalah penting untuk peralihan,” Shpitsberg, yang bercakap semasa panel yang dikendalikan oleh Hadley Gamble CNBC, berkata.

“Mereka adalah pemain dalam sistem tenaga, mereka adalah pemain utama,” katanya. “Mereka adalah orang yang akan mendorong pilihan pengurangan, merekalah yang akan menolak pilihan hidrogen.”

“Dan sejujurnya, mereka adalah sebahagian daripada mereka yang meletakkan pelaburan besar dalam tenaga bersih, termasuk tenaga boleh diperbaharui.”

Jika “pihak berkepentingan kritikal” ini tidak terlibat, Shpitsberg berhujah bahawa matlamat yang berkaitan dengan pengurangan dan kecekapan metana tidak akan tercapai.

“Pemesejan itu ialah syarikat minyak dan gas perlu menjadi sebahagian daripada perbualan. Tetapi kami mahu mereka juga menjadi sebahagian daripada perbualan mengenai peralihan.”

Kerja yang perlu dilakukan

Mendapatkan peralihan tenaga yang berjaya merupakan tugas yang besar, terutamanya apabila seseorang mempertimbangkan keadaan permainan semasa. Bahan api fosil telah tertanam dalam campuran tenaga global, dan syarikat terus menemui dan membangunkan medan minyak dan gas di lokasi di seluruh dunia.

Awal bulan ini, Agensi Tenaga Antarabangsa melaporkan bahawa 2021 menyaksikan pelepasan karbon dioksida berkaitan tenaga meningkat ke tahap tertinggi dalam sejarah. IEA mendapati pelepasan CO2 global berkaitan tenaga meningkat sebanyak 6% pada 2021 untuk mencapai rekod tertinggi sebanyak 36.3 bilion tan metrik.

Dalam analisisnya, pihak berkuasa tenaga terkemuka dunia menunjukkan penggunaan arang batu sebagai pemacu utama di sebalik pertumbuhan itu. Ia berkata arang batu bertanggungjawab untuk lebih daripada 40% pertumbuhan keseluruhan dalam pelepasan CO2 di seluruh dunia tahun lepas, mencecah rekod 15.3 bilion tan metrik.

“Emisi CO2 daripada gas asli melantun jauh melebihi paras 2019 mereka kepada 7.5 bilion tan,” kata IEA, sambil menambah bahawa pelepasan CO2 daripada minyak datang pada 10.7 bilion tan metrik.

We want to thank the author of this post for this incredible material

Bagaimana penggodam dan geopolitik boleh menggagalkan peralihan tenaga yang dirancang


Our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/