Bahagian bawah Bitcoin — Adakah kita sudah sampai? Penganalisis membincangkan faktor yang mempengaruhi harga BTC

Apabila Bitcoin didagangkan melebihi $60,000, penganalisis paling bijak dan orang yang berfikiran kewangan memberitahu pelabur bahawa harga BTC tidak akan jatuh di bawah paras tertinggi sepanjang masa sebelumnya.

Individu yang sama ini juga berkata $50,000 ialah peluang beli, dan kemudian mereka berkata $35,000 ialah peluang beli generasi. Kemudian, mereka juga mencadangkan bahawa BTC tidak akan jatuh di bawah $20,000.

Sudah tentu, “sekarang” adalah masa yang tepat untuk membeli penurunan, dan seseorang akan berfikir bahawa membeli BTC pada atau di bawah $10,000 juga akan menjadi pembelian seumur hidup. Tetapi pada masa ini, semua yang dipanggil “pakar” telah diam dan tidak dapat dilihat atau didengari.

Jadi, pelabur dibiarkan kepada peranti dan pemikiran mereka sendiri untuk merenung sama ada bahagian bawah berada atau tidak. Perlukah seseorang itu bersabar dan menunggu ramalan “turun kepada $10,000” atau kini masa untuk membeli Bitcoin dan altcoin?

Secara amnya, memanggil bahagian bawah harga adalah tugas yang sia-sia. Perkara yang benar-benar penting untuk diberi tumpuan ialah sama ada terdapat atau tidak sebab asas untuk memilih atau tidak untuk melabur dalam Bitcoin.

Sudah tentu, harga telah berubah secara drastik, tetapi adakah asas rangkaian Bitcoin dan infrastruktur yang mengelilingi Bitcoin sebagai aset bertambah baik atau menurun? Adalah penting untuk mengezum masuk pada data ini kerana bagi pelabur, di sinilah seseorang harus mendapatkan keyakinan dan tesis pelaburan mereka.

Inilah sebabnya Cointelegraph menganjurkan a Twitter Spaces dengan penganalisis Joe Burnett dari Blockware Solutions dan Colin Harper dari Luxor Mining. Berikut ialah beberapa sorotan daripada perbualan.

Pasaran ekuiti akan memutuskan bila harga Bitcoin boleh “naik semula”

Menurut penganalisis Blockware Solutions Joe Burnett, harga Bitcoin banyak dipengaruhi oleh dasar Rizab Persekutuan dan kesannya terhadap pasaran ekuiti. Burnett berkata:

“Persekitaran makro jelas sangat membebankan harga Bitcoin. Inflasi CPI yang tinggi telah membawa kepada Fed yang agresif sejak November 2021. Kadar faedah yang lebih tinggi tidak dapat tidak menyebabkan semua aset turun. Kadar faedah pada asasnya adalah graviti pada aset kewangan, hanya pada asasnya analisis aliran tunai diskaun. Dan kadar faedah yang meningkat ini adalah percubaan untuk memusnahkan permintaan dan dan memusnahkan inflasi oleh Fed. Ia jelas memberi tekanan kepada semua aset berisiko, termasuk Bitcoin.”

Apabila ditanya tentang penunjuk pada rantaian riben hash Bitcoin yang menunjukkan bahawa BTC telah berada di bawah dan pelombong telah menyerah untuk mengesahkan bahawa bahagian bawah Bitcoin berada, Burnett berkata “Saya fikir dengan setiap jenis suka pada metrik jenis rantai, anda pasti perlu mengambilnya dengan sebutir garam. Anda tidak boleh melihatnya dalam ruang hampa dan berkata, ya, bahagian bawah bitcoin sudah masuk.”

Burnett berkata:

“Sekiranya ekuiti AS membuat paras terendah baharu, saya pasti menjangkakan Bitcoin akan menyusul. Dengan itu, maksud saya, jika anda melihat asas Bitcoin itu sendiri, saya rasa penyerahan kecil biasanya menandakan bahagian bawah Bitcoin. Dan penunjuk didorong hash yang dicipta oleh Charles Edwards pada dasarnya menggambarkan bahawa terdapat penyerahan penambang pada musim panas ini.”

Berkaitan: Canaan exec berkata peluang mengatasi krisis kerana pelombong Bitcoin bergelut dengan keuntungan yang mengecut

Sinergi antara Big Energy dan pelombong Bitcoin adalah positif bersih untuk BTC

Perbincangan mengenai perkongsian yang semakin meningkat antara penyedia tenaga besar, syarikat minyak dan gas dan pelombong Bitcoin bersaiz industri telah menjadi topik hangat sepanjang 2022dan apabila ditanya tentang faedah langsung hubungan ini dengan Bitcoin itu sendiri, Colin Harper berkata:

“Saya tidak fikir perlombongan melakukan sesuatu yang buruk atau baik untuk Bitcoin. Saya fikir ia bagus untuk Bitcoin dalam erti kata bahawa ia sebenarnya dalam jangka masa panjang akan mengukuhkan keselamatan rangkaian, mendesentralisasikan perlombongan dan meletakkannya seperti pada asasnya di setiap sudut dunia jika anda mempunyai pengeluar tenaga yang melombongnya. Tetapi dari segi melakukan apa sahaja pada harga, saya fikir itu hanyalah sejenis kes pakai yang lebih luas. Dan sama ada orang akan menggunakannya hari ke hari sebagai medium pertukaran, simpanan nilai dan hanya pelaburan am.”

Harper menghuraikan dengan, “Jika syarikat-syarikat ini mula melombongnya, maka ia menjadi lebih enak. Ia menjadi kurang stigma. Bergantung pada, saya rasa pengeluar minyak dan politik orang itu.”

Apabila ditanya tentang bagaimana penggunaan besar-besaran Bitcoin mungkin kelihatan pada masa hadapan, berhubung dengan pertumbuhan industri perlombongan, Harper menjelaskan bahawa:

“Ia hanya menunggu masa sebelum mereka mula mengintegrasikan Bitcoin ke dalam timbunan mereka. Dan saya fikir ketika itulah perkara menjadi menarik dari segi perlombongan sebagai industri kerana jika anda mempunyai pengeluar tenaga dan orang yang memiliki Bitcoin perlombongan tenaga, maka itu menyukarkan orang tanpa aset tersebut untuk akhirnya memperoleh keuntungan. kerana anda akan melihat harga cincang, yang sudah didagangkan dalam kemunduran. Akhirnya, anda boleh membayangkan masa depan di mana hanya pengeluar tenaga dan mereka yang dilaburkan atau dibenamkan dengan pengeluar tenaga boleh benar-benar memperoleh keuntungan daripada perlombongan bitcoin mereka.”

Peraturan dan keinginan yang semakin meningkat untuk menjaga diri akan memacu pertumbuhan Bitcoin Lightning Network

Kedua-dua penganalisis bersetuju bahawa walaupun ia mungkin mengambil masa beberapa tahun, potensi pertumbuhan untuk lapisan-2 Bitcoin adalah cerah. Burnett meramalkan bahawa “dari masa ke masa semakin ramai orang akan belajar untuk menuntut penyelesaian akhir Bitcoin mereka, bermakna lebih ramai orang akan memegang kunci mereka sendiri.”

Menurut Burnett:

“Jika penggunaan Bitcoin meningkat sebanyak 100x atau 1000x, akan ada lebih banyak persaingan untuk ruang blok yang terhad dan bayaran dalam rantaian mungkin akan meningkat hanya kerana orang ramai akan menuntut lebih banyak penyelesaian, lebih banyak penyelesaian pada lapisan asas. Tetapi ruang blok untuk menetap pada lapisan asas ditetapkan. Oleh itu, ini mengenai kenaikan yuran rantaian pada asasnya, pada pendapat saya, berpotensi menjadikan kecairan saluran kilat yang sudah terbuka dan tersedia. Ia akan menjadikannya lebih berharga.”

Harper sepenuh hati bersetuju dan menambah bahawa, pada pendapatnya, Rangkaian Lightning “akan menjadi perkara yang membolehkan Bitcoin digunakan sebagai medium pertukaran di seluruh dunia dan juga, seperti yang dikatakan Jack Mallers, Ia adalah perkara yang boleh memisahkan Bitcoin. , aset daripada Bitcoin, rangkaian pembayaran dengan cara yang sebenarnya boleh berskala.”

Tune in di sini untuk mendengar kepada perbualan penuh Twitter Space.

Penafian. Cointelegraph tidak mengendors sebarang kandungan produk pada halaman ini. Walaupun kami berhasrat untuk memberikan anda semua maklumat penting yang boleh kami perolehi, pembaca harus melakukan penyelidikan mereka sendiri sebelum mengambil sebarang tindakan yang berkaitan dengan syarikat dan bertanggungjawab sepenuhnya terhadap keputusan mereka, dan artikel ini tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan.