Bakat teknologi masih dalam permintaan tetapi gaji yang terlalu besar mungkin akan hilang

Thomas Barwick | Digitalvision | Imej Getty

Pasaran saham yang merosot, dan hukuman yang diberikan kepada syarikat teknologi khususnya, bersedia untuk membentuk semula pakej gaji walaupun permintaan untuk bakat teknologi kekal kukuh.

Setiap hari membawa gelombang baru saham yang merosot, mengupah pegun dan kelembapan, atau pemberhentian langsung daripada syarikat yang setahun lalu tidak dapat mengupah orang dengan cukup pantas. Awal minggu ini, Spotify Ketua Pegawai Eksekutif Daniel Ek menghantar e-mel kepada pekerja yang menjelaskan bahawa syarikat itu memperlahankan pengambilan pekerja sebanyak 25%. Pertukaran kripto Coinbase mengumumkannya memotong 18% tenaga kerjanya. Dan dalam sebulan yang lalu, Betulkan Jahitan menyingkirkan 330 jawatan, mewakili 15% kakitangannyadan firma beli-sekarang-bayar-kemudian Klarna memberhentikan 10% tenaga kerja globalnya.

Syarikat-syarikat ini, dan banyak lagi dalam teknologi, meningkatkan bilangan pekerja dengan pesat semasa wabak, tetapi sekarang menghentikan atau mengurangkan saiz tenaga kerja mereka kerana inflasi yang melonjak dan ketidaktentuan ekonomi mengancam pertumbuhan. Dan walaupun permintaan keseluruhan untuk bakat teknologi kekal kukuh — pada suku pertama, majikan AS mencatatkan 1.1 juta pekerjaan teknologi, peningkatan sebanyak 43% daripada tahun sebelumnya, menurut kumpulan perdagangan teknologi maklumat CompTIA — kemungkinan cara pakej pampasan distrukturkan untuk mengubah.

Bagi syarikat permulaan dan syarikat yang lebih kecil, jangkakan untuk melihat lebih banyak dalam cara ekuiti dan kurang tawaran tunai dalam pekerjaan kerana firma ini ingin menjimatkan wang dalam masa yang sukar, kata Thanh Nguyen, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif penanda aras pampasan permulaan OpenComp.

Beliau berkata syarikat pemula – yang sehingga baru-baru ini sanggup membayar mana-mana dari 15% hingga 30% lebih untuk mendapatkan calon yang tepat – mula memberi tumpuan untuk memelihara wang tunai mereka sendiri, terutamanya jika pusingan pendanaan sebelumnya adalah lebih daripada enam bulan lalu.

“Apa yang kita mula lihat sekarang ialah syarikat peringkat awal kurang agresif terhadap wang tunai dan lebih agresif terhadap ekuiti untuk tawaran pekerjaan kerana pembakaran tunai mereka sangat penting sekarang,” tambahnya.

Walaupun gabungan tunai dan ekuiti telah lama menjadi amalan untuk pakej gaji dalam teknologi, persamaan ini menjadi agak tidak jelas. Syarikat yang menerbitkan saham pada kemuncak mereka untuk menarik pekerja di atas kapal kini mendapati saham tersebut bernilai jauh lebih rendah.

“Sama ada akan berlaku sejumlah besar goncangan pekerja atau sejumlah besar kerugian kerana syarikat perlu membatalkan dan menerbitkan semula saham tersebut yang berada di bawah air, atau menyesalinya dan menyebabkan pencairan untuk mengekalkan bakat itu,” Nguyen berkata.

Pada bulan Mei, pengasas bersama dan CEO bersama Brex Henrique Dubugras berkata tawaran tender $250 juta syarikat adalah satu cara untuk memberi pekerja “sedikit kecairan untuk mengharungi ribut ini.”

Syarikat awam yang lebih besar seperti Apple, Meta dan Google terperangkap dalam dilema yang sama ini. Nguyen percaya akan ada implikasi yang besar bagi syarikat berwajaran tinggi ini yang telah menjalankan pengambilan secara besar-besaran dengan geran ekuiti apabila harga saham melonjak. “Kami akan mula melihat implikasi permulaan ini dalam laporan pendapatan suku ketiga,” katanya.

‘gorila besar di dalam bilik’

Kekuatan berterusan dalam pengambilan pekerja teknologi tidak akan hilang, tetapi kemungkinan besar akan mengecil. Nicola Morini Bianzino, ketua pegawai teknologi di EY, berkata orang yang mempunyai AI, data, Web3 dan kemahiran seni bina awan akan terus mencari peluang, menggambarkan mereka sebagai bakat yang boleh membawa “syarikat ke peringkat seterusnya.”

Nguyen menambah bahawa individu yang mempunyai set kemahiran ini “sangat dihargai dan akan dapat menuntut tunai dan ekuiti yang ketara.”

Kesakitan akan lebih mungkin dirasai oleh pakar umum teknologi seperti dalam jualan, operasi atau pemasaran. “Apabila orang ramai bergerak di sekelilingnya meningkatkan pampasan sebanyak 10% hingga 15% secara keseluruhan,” katanya. Dalam kemelesetan, kos buruh akan mula stabil dan orang ramai akan lebih berkemungkinan untuk kekal dalam jawatan lebih lama, tambahnya.

“Kemelesetan adalah gorila besar di dalam bilik,” kata Nguyen. “Ia mempunyai pengaruh besar sama ada orang kekal dalam pekerjaan atau pergi,” tambah Nguyen.

We want to give thanks to the writer of this article for this amazing content

Bakat teknologi masih dalam permintaan tetapi gaji yang terlalu besar mungkin akan hilang


Find here our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/