Bank bergelut untuk mengurangkan lebihan hutang Citrix sebagai tanda pasaran kredit yang lemah

Jualan hutang korporat yang besar dilihat sebagai ujian pasaran modal AS telah berakhir dengan keputusan yang mengecewakan selepas jurubank terpaksa menawarkan bon dan pinjaman potongan harga untuk membiayai pembelian berleveraj syarikat perisian Citrix.

Pesanan pelabur hampir tidak meliputi pakej hutang $8.55bn ditawarkan, dengan banyak pengurus wang besar dan dana lindung nilai enggan memberi pinjaman kepada perniagaan, kata orang ramai yang memberi taklimat mengenai perkara itu.

Pesanan untuk bon bercagar bernilai $4 bilion yang dijual mencecah $4.6 bilion pada hari Isnin, tarikh akhir awal untuk pelabur memberi isyarat kesediaan mereka untuk memberi pinjaman, tiga orang berkata. Pesanan untuk $4.05bn dolar AS pinjaman berjangka lebih kukuh pada $5.5bn, kata orang yang biasa dengan perjanjian itu. Walau bagaimanapun, pelabur biasanya menilai perjanjian bon adalah sihat apabila pesanan sekurang-kurangnya dua kali lebih besar daripada saiz perjanjian.

Minat pelabur yang kurang memberangsangkan mencerminkan keadaan pasaran kredit AS yang rapuh, nadi industri pembelian. Syarikat yang mempunyai penarafan hutang yang rendah telah menghadapi kesukaran untuk mendapatkan dana kerana ekonomi global semakin perlahan dan bank pusat menaikkan kadar faedah untuk memerangi inflasi, seterusnya meningkatkan kos pinjaman.

Bank-bank yang diketuai oleh Bank of America, Credit Suisse dan Goldman Sachs telah bergelut untuk memunggah hutang daripada kunci kira-kira mereka selepas bersetuju untuk mengatur pembiayaan untuk pembelian Vista Equity Partners dan Elliott Management Citrix dalam perjanjian yang dipersetujui pada bulan Januari. Tawaran hutang $8.55bn adalah sebahagian daripada keseluruhan pakej hutang $15bn yang disediakan untuk perjanjian itu.

Seorang pengurus portfolio dana lindung nilai yang melaporkan telah didekati oleh Credit Suisse mengenai bon bercagar terkejut mendengar daripada pemberi pinjaman.

“Jika mereka menghubungi kami untuk mengetahui syarat yang akan kami lakukan dalam perjanjian bon terjamin, mereka benar-benar telah kehilangan senarai,” kata pengurus itu, sambil menunjukkan bahawa dana itu biasanya tidak beroperasi dalam kredit hasil tinggi angkasa lepas.

Permintaan yang lemah datang walaupun terdapat diskaun yang tinggi pada bon dan pinjaman yang menjadi jauh lebih mendalam dalam beberapa hari kebelakangan ini, serta perlindungan pelabur yang lebih ketat dalam dokumen pinjaman yang diubah suai selepas jurubank tunduk kepada tuntutan pemiutang.

Bank mengeluarkan bon Citrix pada harga diskaun 83.561 sen pada dolar, yang akan meningkatkan hasil hutang kepada 10 peratus, jauh melebihi julat 8 peratus “tinggi” yang dipasarkan awal bulan ini, kata orang yang mempunyai pengetahuan daripada perjanjian itu.

Pinjaman itu ditetapkan pada harga diskaun 91 hingga 92 sen pada dolar dengan kadar faedah 4.5 mata peratusan di atas Sofr, penanda aras kadar faedah terapung, untuk hasil sebanyak 10 peratus. Urus niaga bon dan pinjaman dijangka dimuktamadkan pada hari Selasa.

“Perjanjian Citrix ini telah ditunjukkan [banks] tidak boleh hanya membawa sebarang perjanjian ke pasaran,” kata Andrew Forsyth, pengurus portfolio kanan di Pengurusan Pelaburan Barksdale. “Dan pasaran belum diuji kerana bekalannya sangat ringan. Kami tertanya-tanya pada titik mana. . . ia menjadi kebimbangan.”

Bank of America, Credit Suisse dan Goldman enggan mengulas. Vista dan Elliott tidak menjawab permintaan untuk komen.

Laporan tambahan oleh Robert Smith di London

We would love to thank the writer of this post for this awesome material

Bank bergelut untuk mengurangkan lebihan hutang Citrix sebagai tanda pasaran kredit yang lemah


Check out our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/