Bank of England campur tangan dalam pasaran bon selepas penjualan besar-besaran

LONDON – The Bank of England akan menggantung rancangan permulaan jualan emasnya minggu depan dan mula membeli sementara bon lama bertarikh untuk meredakan kekacauan pasaran yang dicetuskan oleh apa yang dipanggil bajet mini kerajaan baharu.

Hasil bon kerajaan UK, yang dikenali sebagai “gilts,” berada di landasan untuk kenaikan bulanan paling ketara sejak sekurang-kurangnya 1957 apabila pelabur melarikan diri daripada pasaran pendapatan tetap British berikutan pengumuman dasar fiskal baharu. Langkah-langkah termasuk besar banyak potongan cukai yang tidak dibiayai yang telah mendapat kritikan global, termasuk daripada IMF.

Dalam satu kenyataan hari Rabu, bank pusat itu berkata ia sedang memantau “penetapan harga semula yang ketara” bagi aset UK dan global sejak beberapa hari kebelakangan ini, yang telah menjejaskan hutang kerajaan UK yang telah lama bertarikh dengan teruk.

“Sekiranya disfungsi dalam pasaran ini berterusan atau bertambah buruk, terdapat risiko material kepada kestabilan kewangan UK. Ini akan membawa kepada pengetatan keadaan pembiayaan yang tidak wajar dan pengurangan aliran kredit kepada ekonomi sebenar,” Bank of England berkata.

“Selaras dengan objektif kestabilan kewangannya, Bank of England bersedia untuk memulihkan fungsi pasaran dan mengurangkan sebarang risiko daripada penularan kepada keadaan kredit untuk isi rumah dan perniagaan UK.”

Mulai hari Rabu, bank itu akan memulakan pembelian sementara bon kerajaan UK yang telah lama bertarikh untuk “memulihkan keadaan pasaran yang teratur,” dan berkata ini akan dilakukan “pada skala yang diperlukan” untuk menenangkan pasaran.

Pound boleh jatuh lebih jauh jika tiada dasar monetari BOE yang agresif, kata profesor KCL

Jawatankuasa Dasar Kewangan bank itu pada hari Rabu mengakui ketidakfungsian dalam pasaran emas menimbulkan risiko material kepada kestabilan kewangan negara, dan memilih untuk mengambil tindakan segera.

Sasaran Jawatankuasa Dasar Monetari untuk pengurangan tahunan £80 bilion ($85 bilion) bagi pegangan emasnya kekal tidak berubah, kata bank itu, dengan jualan emas pertama – pada mulanya dijadualkan pada hari Isnin – kini berlangsung pada 31 Oktober.

Jurucakap Perbendaharaan UK mengesahkan bahawa operasi itu telah “ditanggung rugi sepenuhnya” oleh Perbendaharaan dan berkata bahawa Menteri Kewangan Kwasi Kwarteng “komited terhadap kemerdekaan Bank of England.”

“Kerajaan akan terus bekerjasama rapat dengan Bank dalam menyokong kestabilan kewangan dan objektif inflasi,” tambah jurucakap itu.

Bank itu berkata ia akan menerbitkan notis pasaran yang menggariskan butiran operasi program itu “segera.”

Hasil pada Sepuh 30 tahun UK dan Sepuh 10 tahun menurun lebih daripada 30 mata asas selepas pengumuman itu.

‘Terperangkap dalam tembak-menembak’

Antoine Bouvet, pakar strategi kadar kanan di ING, berkata Bank of England mungkin perlu melanjutkan pembelian bon melebihi tempoh dua minggu awal jika turun naik dalam pasaran gilt berterusan, dan bahawa kenaikan tambahan kepada kadar faedah tidak terlepas daripada jadual.

Bouvet memberitahu CNBC sejurus selepas pengumuman bahawa keutamaan pertama Bank buat masa ini ialah fungsi pasaran gilt, mencadangkan hasil yang paling teruk ialah kerajaan dibiarkan tanpa akses pasaran dan tidak dapat memperoleh pembiayaan.

“Jelas sekali pasaran emas terperangkap dalam pertempuran antara Bank of England dan Perbendaharaan, dan ia tidak betul-betul seperti itu tetapi ia kelihatan seperti mereka bersaing, atau bekerja pada tujuan bersilang,” kata Bouvet.

“Jadi anda mempunyai dunia di mana anda mengalami kemelesetan dan BOE cuba menyejukkan ekonomi dengan kenaikan, dan sebaliknya anda mempunyai Perbendaharaan yang cuba melindungi ekonomi daripada kemelesetan itu dan melaksanakan langkah fiskal yang bersifat inflasi. “

Beliau menambah bahawa kenyataan sokongan Perbendaharaan adalah penting, sambil menyatakan bahawa kerajaan akan berminat untuk mengelakkan tanggapan bahawa pasaran gilt berada dalam “begitu banyak masalah” sehingga memaksa Bank of England untuk mengambil alih usaha menyelamatkan ekonomi.

We would like to thank the author of this short article for this incredible web content

Bank of England campur tangan dalam pasaran bon selepas penjualan besar-besaran


Check out our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/