Bank of England menaikkan kadar untuk kali kelima berturut-turut apabila inflasi meningkat

LONDON – The Bank of England pada Khamis melaksanakan kenaikan kelima berturut-turut kepada kadar faedah kerana ia kelihatan mengekang inflasi yang melambung tinggi.

Jawatankuasa Dasar Monetari mengundi 6-3 untuk menaikkan Kadar Bank sebanyak 25 mata asas kepada 1.25%, dengan tiga ahli yang tidak bersetuju mengundi untuk kenaikan 50 mata asas kepada 1.5%.

Jawatankuasa itu berkata dalam satu kenyataan Khamis bahawa ia akan “mengambil tindakan yang perlu untuk mengembalikan inflasi kepada sasaran 2% secara mampan dalam jangka sederhana,” dengan skala, kadar dan masa bagi sebarang kenaikan selanjutnya bergantung pada prospek ekonomi dan tekanan inflasi .

“Jawatankuasa akan sentiasa berwaspada terhadap tanda-tanda tekanan inflasi yang lebih berterusan, dan jika perlu bertindak tegas sebagai tindak balas,” tambah bank itu.

The pon jatuh berbanding dolar sejurus selepas pengumuman itu, tetapi memulihkan sebahagian besar kerugiannya untuk didagangkan di atas pemegang $1.21.

Penggubal dasar menghadapi tugas yang sukar dicemburui untuk mengembalikan harga pengguna di bawah kawalan dengan latar belakang pertumbuhan yang perlahan dan mata wang yang menyusut dengan cepat, manakala UK menghadapi krisis kos sara hidup yang besar.

Pada mesyuarat bulan Mei, pihak Bank menaikkan kadar asasnya sebanyak 25 mata asas kepada 1%paras tertingginya selama 13 tahun, tetapi memberi amaran bahawa ekonomi British berisiko jatuh ke dalam kemelesetan.

Sejak itu, data baru telah menunjukkannya Inflasi UK melonjak ke paras tertinggi 40 tahun sebanyak 9% setiap tahun pada bulan April apabila harga makanan dan tenaga meningkat. Bank kini menjangkakan inflasi meningkat kepada “sedikit melebihi 11%” pada bulan Oktober, mencerminkan unjuran harga tenaga isi rumah yang lebih tinggi berikutan jangkaan peningkatan selanjutnya kepada had harga tenaga UK.

Inflasi melonjak di seluruh dunia berikutan peningkatan kos makanan dan tenaga, yang telah diburukkan lagi oleh perang di Ukraine dan membekalkan kebimbangan dalam komoditi pertanian. Gangguan rantaian bekalan dan peralihan permintaan akibat daripada wabak itu juga telah meningkatkan harga barangan yang boleh didagangkan.

Bagaimanapun, dalam kenyataannya Khamis, MPC mengakui bahawa tidak semua tekanan inflasi yang berlebihan boleh dikaitkan dengan peristiwa global, dengan menyatakan bahawa faktor domestik seperti pasaran buruh yang ketat dan strategi penetapan harga firma turut memainkan peranan.

“Inflasi harga perkhidmatan pengguna, yang lebih dipengaruhi oleh kos domestik berbanding inflasi harga barangan, telah mengukuh dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Selain itu, inflasi harga barangan pengguna teras lebih tinggi di United Kingdom berbanding di kawasan euro dan di Amerika Syarikat,” kata Bank.

The ekonomi secara tidak dijangka menyusut sebanyak 0.3% pada bulan April selepas penguncupan 0.1% pada bulan Mac, penurunan berturut-turut pertama sejak April dan Mac 2020, dan OECD telah meramalkan bahawa UK akan menjadi ekonomi G-7 paling lemah tahun depan apabila kadar faedah yang lebih tinggi, cukai meningkat, mengurangkan perdagangan dan harga makanan dan tenaga yang meningkat melanda isi rumah.

Langkah Bank of England menyimpang daripada tindakan yang lebih agresif Rizab Persekutuan AS pada hari Rabu dan Bank Negara Switzerland lebih awal pada hari Khamis. The Fed mengenakan kenaikan 75 mata asas, yang terbesar sejak 1994, manakala SNB meningkat sebanyak 50 mata asas, yang melebihi jangkaan pasaran.

Satu ‘kajian kes’ untuk bank pusat

Vivek Paul, ketua strategi pelaburan UK di BlackRock Investment Institute, menyatakan bahawa Bank of England adalah yang paling awal daripada rakan setaranya untuk memulakan proses normalisasi dasar monetari, dan kini lebih jauh di sepanjang laluan pengetatan sambil menghadapi risiko paling teruk kepada hampir- pertumbuhan jangka. Ini bermakna ia boleh berfungsi sebagai “kajian kes” untuk bagaimana bank pusat di seluruh dunia akan bertindak balas apabila risiko kemelesetan meningkat.

“Kami berpendapat jangkaan pasaran terhadap kadar UK masa hadapan akhirnya akan terbukti berlebihan. Menurut angka Bank sendiri, kemelesetan adalah risiko yang tulen – dan inisiatif kerajaan baru-baru ini untuk mengurangkan krisis kos sara hidup mungkin terbukti tidak mencukupi untuk mengimbangi kelemahan pengguna UK ,” kata Paul.

“Akhirnya, Bank mempunyai ruang yang lebih kecil untuk kenaikan berbanding AS: kadar faedah neutral – yang tidak terlalu merangsang atau menyekat pertumbuhan ekonomi – adalah lebih rendah, dan nisbah hutang kepada KDNK negara yang tinggi membayangkan sensitiviti yang lebih besar dalam membayar hutang. kos untuk kenaikan kadar.”

Karen Ward, ketua strategi pasaran untuk EMEA di JPMorgan Asset Management, berkata dengan kenaikan harga gas yang terus memberi tekanan ke atas harga pengguna tahun ini, semua yang boleh dilakukan oleh bank pada hari Khamis ialah “menghantar mesej yang jelas” kepada penentu harga lain dalam ekonomi bahawa kenaikan harga 10% bukanlah “normal baharu yang boleh diterima.”

“Ia perlu menunjukkan ia tidak menjadi lemah pada inflasi, atau dalam ekonomi-bercakap untuk menambat jangkaan inflasi,” kata Ward.

“Pada pandangan kami, kenaikan 50 mata asas akan lebih sesuai telah menghantar isyarat itu. Ada kemungkinan bahawa dengan bertindak berhati-hati hari ini, ia mungkin perlu menyampaikan lebih jauh ke hadapan.”

We wish to thank the author of this article for this awesome content

Bank of England menaikkan kadar untuk kali kelima berturut-turut apabila inflasi meningkat


You can view our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/