Bank Pusat Eropah memanggil mesyuarat tidak berjadual untuk membincangkan ‘panik’ pasaran bon | Perniagaan CNN


London/New York
Perniagaan CNN

Bank Pusat Eropah mengadakan mesyuarat tidak berjadual pada hari Rabu untuk membincangkan a jualan pasaran bon yang tajam yang telah menghidupkan semula kenangan krisis hutang rantau ini lebih sedekad lalu.

Bank itu akan mengadakan mesyuarat “ad-hoc” untuk membincangkan “keadaan pasaran semasa,” menurut jurucakap bank pusat itu. Mesyuarat itu dilaporkan akan bermula pada 5 pagi ET.

ECB membiarkan kadar faedah tidak berubah pada mesyuarat biasa minggu lalu tetapi rancangan yang disahkan untuk menaikkan kos peminjaman sebanyak 25 mata asas bulan depan – kenaikan kadar pertamanya dalam 11 tahun – dan berkata kenaikan yang lebih besar boleh diikuti pada September “jika prospek inflasi jangka sederhana berterusan atau merosot.” Ia juga berkata ia akan berhenti membeli bon kerajaan Eropah.

The Rizab Persekutuan AS juga sedang bermesyuarat untuk membincangkan kadar faedah, dan secara meluas dijangka menaikkan kadar AS sebanyak tiga perempat daripada mata peratusan, sesuatu yang tidak pernah dilakukan sejak 1994.

Rancangan oleh ECB untuk menaikkan kadar dan menamatkan tahun sokongan untuk ekonomi melalui pembelian bon telah meningkatkan kos pinjaman secara mendadak di beberapa negara Eropah yang paling banyak berhutang, yang membawa kepada gesaan agar bank memberikan butiran lanjut tentang cara ia mencadangkan menghalang zon euro. pemecahan pasaran bon.

Jurang antara hasil pada bon kerajaan Jerman dan Itali 10 tahun berada pada tahap paling luas sejak Mac 2020 pada hari Isnin, menurut Tradeweb. Penyebaran antara bon Jerman dan Yunani juga semakin meluas baru-baru ini.

Hasil Itali 10 tahun turun sedikit berikutan berita mesyuarat tergempar ECB, turun kepada hanya di bawah 4% daripada 4.3% pada hari Selasa, menurut Capital Economics.

“Strategi ECB yang dikomunikasikan dengan teliti adalah untuk menamatkan pembelian aset, kemudian menaikkan kadar, bermula dengan kenaikan kecil dan mempercepatkan jika perlu,” kata ahli strategi Societe Generale Kit Juckes. “Strategi ini menghadapi pelbagai masalah hari ini ketika ECB bertemu untuk membincangkan dasar dan alat anti-pemecahan mereka.”

Pada penghujung tahun 2021, Greece mempunyai nisbah hutang kepada KDNK tertinggi di Eropah pada 193%. Itali seterusnya pada 151%.

Eropah berada dalam keadaan yang lebih baik daripada kali terakhir ECB mula menaikkan kadar.

Ekonomi Greece, khususnya, telah mengatasi jangkaan untuk pertumbuhan, dan ia mempunyai keadaan yang menggalakkan pada hutangnya yang menjadikan pembayaran balik kurang membimbangkan. Tetapi itu tidak berlaku di Itali, yang perlu membiayai semula liabilitinya lebih awal, dan di mana pertumbuhan telah berlarutan.

“Itali tidak melakukan pembaharuan yang cukup serius,” kata Holger Schmieding, ketua ekonomi di Berenberg Bank.

Dan kegawatan dalam pasaran bon sejak mesyuarat ECB Khamis lalu telah menimbulkan tekanan kepada bank.

“Dengan kenangan krisis hutang Eropah masih segar, pelabur bertanya bagaimana dan dalam keadaan apakah Presiden ECB Christine Lagarde akan menunaikan janji … untuk bertindak terhadap ‘pemecahan yang berlebihan’ jika diperlukan selepas tamat pembelian aset bersih,” tulis Schmieding dalam nota hari Rabu bertajuk “Panik di pinggir: masa untuk ECB menunjukkan tangannya.”

ECB telah berkata ia akan campur tangan dan menyambung semula pembelian bon jika keadaan merosot dengan cepat. Namun tepat bila ia akan campur tangan tidak jelas, menjadikan pelabur semakin gementar.

“ECB boleh membendung masalah itu jika mereka mahu,” kata Andrew Kenningham, ketua ekonomi Eropah di Capital Economics awal minggu ini. Tetapi mereka belum meletakkan “ambang kesakitan” mereka, tambahnya.

We would like to thank the author of this write-up for this outstanding web content

Bank Pusat Eropah memanggil mesyuarat tidak berjadual untuk membincangkan ‘panik’ pasaran bon | Perniagaan CNN


Discover our social media profiles , as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/