Bank Pusat Eropah mengumumkan mesyuarat tergempar untuk membincangkan kekalahan pasaran

The Bank Pusat Eropah mengumumkan mesyuarat dasar monetari tidak berjadual pada hari Rabu, pada masa apabila hasil bon melonjak untuk banyak kerajaan di seluruh zon euro.

“Mereka akan mengadakan mesyuarat ad hoc untuk membincangkan keadaan pasaran semasa,” kata jurucakap bank pusat itu kepada CNBC.

Kos pinjaman untuk banyak kerajaan telah meningkat dengan mendadak sejak kebelakangan ini. Malah, ukuran yang dikenali sebagai pengukur ketakutan Eropah — perbezaan antara hasil bon Itali dan Jerman yang diperhatikan secara meluas oleh pelabur — melebar paling banyak sejak awal 2020 pada hari Rabu.

Hasil pada Bon kerajaan Itali 10 tahun juga melepasi markah 4% awal minggu ini.

Pergerakan dalam pasaran bon, yang menonjolkan kebimbangan di kalangan pelabur, dikaitkan dengan kebimbangan bahawa bank pusat akan mengetatkan dasar monetari dengan lebih agresif daripada yang dijangkakan sebelum ini.

Pada masa yang sama, ECB gagal pada minggu lepas untuk memberikan sebarang butiran tentang langkah yang mungkin untuk menyokong negara zon euro yang sangat berhutang, yang seterusnya mencetuskan kebimbangan dalam kalangan komuniti pelaburan.

Bagaimanapun, susulan pengumuman hari Rabu, hasil bon telah turun dan euro bergerak lebih tinggi berbanding dolar AS. The euro didagangkan 0.7% naik pada $1.04 menjelang pasaran dibuka di Eropah.

Saham bank Itali juga meningkat di belakang pengumuman itu. Intesa Sanpaolo dan Banco Bpm kedua-duanya melonjak 5% pada waktu dagangan awal Eropah.

Reaksi pasaran setakat ini menunjukkan bahawa beberapa pemain pasaran menjangkakan ECB menangani kebimbangan mengenai pemecahan kewangan dan sememangnya memberikan sedikit kejelasan tentang jenis langkah yang mungkin diambil untuk menyokong negara yang sangat berhutang.

Keputusan ECB untuk bertemu hari Rabu juga datang hanya beberapa jam lebih awal daripada keputusan kadar oleh AS Rizab Persekutuan. Jangkaan pasaran menunjukkan kenaikan kadar 75 mata asaspeningkatan terbesar sejak 1994.

Melangkah apabila diperlukan?

Pengumuman hari Rabu itu juga menyusuli ucapan salah seorang ahli bank pusat yang bertujuan untuk menangani beberapa kebimbangan pasaran baru-baru ini mengenai pemecahan kewangan.

Isabel Schnabel, ahli lembaga eksekutif ECB, berkata di Paris Selasa: “Komitmen kami untuk euro ialah alat anti-pemecahan kami. Komitmen ini tiada had. Dan rekod prestasi kami untuk melangkah masuk apabila diperlukan menyokong komitmen ini.”

Salah satu detik yang paling menentukan dalam sejarah ECB berlaku pada 2012 apabila bekas Presiden Mario Draghi berkata bank pusat akan melakukan “apa sahaja yang diperlukan” untuk melindungi mata wang biasa. ECB juga dilihat oleh banyak pihak sebagai meningkat dengan ketara dan segera berikutan pandemik coronavirus.

Pemecahan kewangan adalah risiko bagi zon euro. Walaupun 19 ahli kawasan euro mempunyai kapasiti fiskal yang berbeza, mereka berkongsi mata wang yang sama. Oleh itu, ketidakstabilan dalam satu negara boleh melimpah ke ibu negara euro yang lain.

“Kami akan bertindak balas terhadap kecemasan baharu dengan alat sedia ada dan berpotensi baharu. Alat ini mungkin sekali lagi kelihatan berbeza, dengan keadaan, tempoh dan perlindungan yang berbeza untuk kekal teguh dalam mandat kami. Tetapi tidak ada keraguan bahawa, jika dan apabila diperlukan, kami boleh dan akan mereka bentuk dan menggunakan instrumen baharu untuk menjamin penghantaran dasar monetari dan oleh itu mandat utama kestabilan harga kami,” kata Schnabel pada Selasa.

We would love to say thanks to the author of this post for this amazing web content

Bank Pusat Eropah mengumumkan mesyuarat tergempar untuk membincangkan kekalahan pasaran


Check out our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/