Bank Pusat Eropah untuk mencipta alat baharu untuk menangani risiko pemecahan selepas lonjakan hasil bon

Christine Lagarde, Presiden Bank Pusat Eropah. Bank pusat itu menjadualkan mesyuarat tergempar untuk menangani hasil bon yang lebih tinggi.

John Thys | Afp | Imej Getty

The Bank Pusat Eropah mengumumkan hari Rabu bahawa ia merancang untuk mencipta alat baharu untuk menangani risiko perpecahan zon euro, dalam langkah yang direka untuk meredakan kebimbangan krisis hutang baharu.

Keputusan itu dibuat selepas bank pusat mengejutkan peserta pasaran dengan mesyuarat tergempar untuk menangani kos pinjaman yang lebih tinggi untuk banyak kerajaan Eropah.

“Memandangkan proses penormalan dasar secara beransur-ansur dimulakan pada Disember 2021, Majlis Pentadbiran telah berjanji untuk bertindak terhadap risiko pemecahan yang bangkit semula,” kata ECB dalam satu kenyataan.

“Pandemik telah meninggalkan kelemahan berpanjangan dalam ekonomi kawasan euro yang sememangnya menyumbang kepada penghantaran tidak sekata dasar monetari kami merentasi bidang kuasa,” tambahnya.

Komen tersebut mencerminkan lonjakan hasil bon baru-baru ini sepanjang minggu lalu atau lebih. Selepas mesyuarat dasar biasa minggu lepas, ECB mencadangkan pengetatan dasar yang lebih agresif tetapi gagal untuk menyampaikan sebarang langkah baharu untuk menyokong negara yang sangat terhutang budi dalam blok itu.

Ini mencetuskan kebimbangan di kalangan pengurus wang tentang pemecahan kewangan dan membawa kepada peningkatan dalam hasil bon.

Bon Itali 10 tahun hasil melepasi paras 4% awal minggu ini — dengan seorang ahli ekonomi mengatakan tahap ini “akhirnya boleh bertukar menjadi masalah“untuk negara Eropah selatan.

Untuk menangani kebimbangan ini, ECB berkata pada hari Rabu bahawa ia akan melabur semula penebusan daripada program pembelian bon kecemasannya — dirujuk sebagai PEPP — dengan cara yang fleksibel dan ia akan meminta pasukannya untuk “mempercepatkan penyiapan reka bentuk anti-pecahan baharu alat.”

Isabel Schnabel, ahli lembaga eksekutif ECB, berkata di Paris, Perancis pada hari Selasa: “Komitmen kami untuk euro ialah alat anti-pemecahan kami. Komitmen ini tiada had. Dan rekod prestasi kami untuk melangkah masuk apabila diperlukan menyokong komitmen ini.”

Negara-negara Eropah menghadapi kos pinjaman yang tinggi secara material berikutan krisis hutang kerajaan, pada tahun 2011. Beberapa ketidakseimbangan telah ditangani tetapi masih terdapat kebimbangan mengenai rantau ini secara keseluruhan, terutamanya kerana ia mempunyai satu dasar monetari untuk 19 fiskal yang berbeza jawatan.

Reaksi pasaran

Hasil pada bon Itali 10 tahun jatuh lebih jauh selepas pengumuman ECB untuk didagangkan di bawah paras 4%.

Kos peminjaman untuk kerajaan zon euro yang lain juga turun di atas berita, dengan hasil bon 10 tahun Greece didagangkan lebih 7% lebih rendah.

Dalam pasaran mata wang, euro didagangkan lebih tinggi berbanding dolar AS meneruskan trend yang dilihat pada awal sesi apabila berita tersebar bahawa akan ada mesyuarat tergempar.

Saham bank Itali, yang telah meningkat awal pada hari Rabu, terus didagangkan lebih tinggi berikutan keputusan dasar monetari.

Mario Centeno, ahli Majlis Tadbir ECB, berkata bahawa normalisasi dasar monetari yang lebih pantas adalah risiko yang tidak boleh diketepikan, menurut Reuters. Bank pusat itu menambah bahawa kadar kenaikan kadar faedah akan “berperingkat.”

We want to give thanks to the writer of this short article for this remarkable material

Bank Pusat Eropah untuk mencipta alat baharu untuk menangani risiko pemecahan selepas lonjakan hasil bon


Find here our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/