Bank pusat Jepun akan ‘cemas’ jika yen melepasi 130 setiap dolar, kata bekas naib menteri

The Bank Jepun akan “biar” jika yen melemah melebihi 130 setiap dolar, menurut bekas naib menteri kewangan Jepun bagi hal ehwal antarabangsa, Eisuke Sakakibara.

Yen didagangkan pada 123.77 setiap dolar AS pada pagi Rabu Asia.

Mata wang Jepun jatuh lebih daripada 5% berbanding dolar AS pada bulan Mac, walaupun yen secara tradisinya dilihat sebagai mata wang selamat. Namun, yen menerima pukulan teruk apabila kegawatan geopolitik, seperti perang Rusia-Ukraine, menggegarkan pasaran global.

Kelemahan yen berlaku di tengah-tengah jangkaan Bank of Japan akan menjadi lebih perlahan daripada bank pusat lain dalam mengetatkan dasar monetari.

Manakala rakan sejagatnya seperti Rizab Persekutuan AS telah mula menaikkan kadar faedah dan sedang dijangka membuat gerakan yang lebih agresif untuk menjinakkan inflasi, bank pusat Jepun telah meneruskan rangsangan besar-besarannya.

Paras semasa yen berbanding dolar AS tidak akan menjadi masalah, kata Sakakibara, sebelum ini dirujuk sebagai “Encik Yen” apabila beliau mengetuai pelbagai campur tangan mata wang pada 1990-an. Beliau menegaskan bahawa dolar-yen didagangkan antara 120 dan 125 kira-kira empat atau lima tahun lalu.

Bendera kebangsaan Jepun berkibar di luar ibu pejabat Bank of Japan di Tokyo, Jepun, pada 27 September 2021. Bank pusat Jepun itu telah bertahun-tahun mengguna pakai dasar monetari ultra-mudah dalam usaha mencapai sasaran inflasi yang sukar difahami.

Toru Hanai | Bloomberg | Imej Getty

“Penurunan nilai yen ini mencerminkan kenaikan nilai dolar berbanding yen dan pasaran menjangkakan bahawa susut nilai yen mungkin akan berterusan dan sesetengah orang menjangkakan kadar dolar-yen ke arah 130,” kata Sakakibara, yang kini presiden di Institute for Indian Pengajian Ekonomi.

“Jika ia pergi ke 130 – dan melebihi 130 – itu mungkin menimbulkan beberapa masalah,” katanya kepada CNBC’s “Kotak Squawk Asia” pada hari Selasa. Bank of Japan “akan bimbang” jika kadar dolar-yen melebihi 130, tambahnya.

Sasaran inflasi Jepun

Gabenor Bank of Japan Haruhiko Kuroda berkata Selasa pergerakan mata wang Jepun baru-baru ini adalah “agak pantas” tetapi mengulangi bahawa yen yang lemah membantu ekonomi Jepun secara keseluruhan, Reuters melaporkan.

Di bawah kepimpinan Kuroda, bank pusat Jepun itu telah bertahun-tahun mengguna pakai dasar monetari yang sangat mudah dalam usaha untuk mencapai sasaran inflasi yang sukar difahami.

“Saya tidak nampak Bank of Japan sangat kecewa mengenainya jika anda mengekalkan matlamat inflasi di hadapan dan tengah,” kata Manpreet Gill, ketua pendapatan tetap, mata wang dan strategi komoditi di Standard Chartered Private Bank.

Situasi semasa sebenarnya membantu bank pusat Jepun dalam mencapai inflasi, katanya, walaupun itu mungkin tidak bertahan kerana kelemahan yen baru-baru ini didorong oleh kekuatan dolar, dan beberapa kenaikan kadar oleh Fed telah pun diambil kira dalam harga.

Sementara itu, Galvin Chia dari NatWest Markets berkata Bank of Japan kini berada dalam “keadaan yang sukar.”

“Pasaran telah benar-benar melonjak kepada idea ini, anda tahu, seperti yang kita lihat sejak dua minggu lepas, bahawa yen sepatutnya menyusut,” kata Chia, pakar strategi pasaran baru muncul.

“Pandangan peribadi saya sendiri ialah BOJ sememangnya lebih mengambil berat tentang kadar [the yen’s] susut nilai … dan jenis turun naik yang mungkin wujud di sekitar pasaran kewangan berbanding tahap itu,” katanya.

Pilihan saham dan aliran pelaburan daripada CNBC Pro:

We would like to say thanks to the author of this article for this remarkable content

Bank pusat Jepun akan ‘cemas’ jika yen melepasi 130 setiap dolar, kata bekas naib menteri


You can find our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/