Bank pusat menaikkan kadar semula apabila Fed memacu perjuangan inflasi global

  • Kadar dinaikkan dari Britain ke Indonesia selepas Fed berpindah
  • Harga pelabur dalam kenaikan yang lebih besar daripada ECB
  • Jepun melangkah masuk apabila yen menjunam
  • Mata wang pasaran sedang pesat membangun di bawah tekanan

FRANKFURT/WASHINGTON, 22 Sept (Reuters) – Bank pusat global terus menaikkan kadar faedah pada Khamis, berikutan Rizab Persekutuan AS dalam usaha menentang inflasi yang menyebabkan gelombang kejutan melalui pasaran kewangan dan ekonomi.

Jepun, yang lebih unggul dalam kalangan ekonomi maju utama, mengekalkan kadar faedah yang stabil pada Khamis hanya untuk dihukum apabila peniaga menolak yen ke paras terendah berbanding dolar – mendorong campur tangan pertama oleh pihak berkuasa Jepun untuk menyokong mata wang itu sejak 1998.

Ia adalah tanda potensi pelarasan besar-besaran yang akan datang apabila dunia menyesuaikan diri dengan kadar faedah AS yang meningkat ke paras yang tidak dilihat sejak krisis kewangan global 15 tahun lalu mendorong Fed untuk mengurangkan kadar dasarnya kepada sifar dan melancarkan pusingan besar-besaran pembelian bon.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Era kecairan murah itu, yang bertahan melalui wabak coronavirus yang paling teruk dan sehingga inflasi menjadi risiko yang ketara, kini berakhir. Kadar faedah AS dan dolar AS berfungsi sebagai titik rujukan untuk kos peminjaman di seluruh dunia, dan pegawai Rizab Persekutuan kini telah membenderakan bukan sahaja rancangan untuk terus mengetatkan dasar monetari, tetapi untuk memastikan ia ketat untuk tahun-tahun mendatang dalam jumlah yang mungkin bagi kebanyakan negara. kepada kejutan kewangan baharu – dan penetapan harga semula yang meluas bagi bon, saham dan instrumen kewangan lain.

Nilai dolar melambung tinggi, membantu meredakan inflasi di Amerika Syarikat walaupun ia meningkatkan kos banyak import berharga dolar untuk negara lain, satu faktor yang mungkin terlibat dalam campur tangan Jepun.

Sesetengah penganalisis merasakan lebih banyak lagi pasti akan diikuti.

“Campur tangan dalam pasaran cenderung menghasilkan…hasil ekonomi yang kurang optimum daripada yang akan berlaku,” tulis Ketua Ekonomi RSM Joe Brusuelas selepas tindakan Jepun itu. “Tetapi kejutan inflasi semasa mungkin mengatasi keengganan ini. Kita mungkin memasuki era campur tangan dalam pasaran pertukaran asing.”

Selepas krisis kewangan 2007 hingga 2009, bank pusat sering menuduh antara satu sama lain melancarkan perang mata wang untuk memurahkan wang tempatan untuk menggalakkan eksport, satu tuduhan yang ditujukan kepada Fed. Inflasi kini mungkin mendorong ketegangan yang sama ke arah lain. Pegawai Perbendaharaan AS, yang memantau polisi mata wang global dengan teliti untuk tanda-tanda negara-negara campur tangan untuk mendapatkan kelebihan, mengambil perhatian mengenai langkah Jepun pada hari Khamis sebagai usaha untuk “mengurangkan turun naik yang semakin meningkat baru-baru ini” dalam yen, tetapi berhenti daripada menyokongnya. baca lagi

Setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen, ditanya pada bulan Julai tentang penyusutan nilai yang ketara dalam yen, berkata campur tangan mata wang hanya diperlukan dalam “keadaan yang jarang berlaku dan luar biasa.” baca lagi

Walaupun banyak negara sedang bergelut dengan wabak inflasi biasa selepas pandemik COVID-19, tindak balas Fed telah menyerlah kerana peranan global dolar dan keagresifan bank pusat AS.

Pengerusi Fed Jerome Powell, ditanya tentang risiko bank pusat utama mengubah dasar monetari secara serentak, berkata bahawa sementara Fed cuba menganggarkan kesan “pertumpahan” dasar antara negara, beliau dan rakan-rakannya terpaksa kekal fokus pada keadaan ekonomi tempatan.

“Kami sangat sedar tentang apa yang berlaku dalam ekonomi lain di seluruh dunia dan apa maknanya bagi kami dan sebaliknya,” kata Powell pada sidang akhbarnya pada hari Rabu selepas Fed meluluskan kenaikan kadar 75 mata asas “luar biasa besar” ketiga berturut-turut. . Tetapi, katanya, pegawai AS “mempunyai mandat domestik, objektif domestik” inflasi AS yang stabil dan pekerjaan maksimum.

SETENGAH DOZEN KADAR KENAIKAN

Tindakan Fed, bersama-sama dengan bank pusat utama lain, telah membentuk latar belakang amaran awal daripada pegawai antarabangsa dan penganalisis bahawa kenaikan kadar untuk mata wang seperti dolar dan euro boleh mengetatkan keadaan kewangan global sehingga membawa kepada global kemelesetan ekonomi.

Seiring dengan tindakan Fed pada hari Rabu, kenaikan kadar faedah kelima sejak Mac, setengah dozen bank pusat dari Indonesia ke Norway mengikutinya dengan kenaikan kadar mereka sendiri dan selalunya dengan panduan yang akan diikuti oleh lebih banyak lagi.

Mereka memerangi kadar inflasi antara 3.5% hingga hampir 10% Switzerland di Britain – hasil pemulihan dalam permintaan sejak wabak itu reda disertai dengan bekalan yang lembap, terutamanya dari China, dan kenaikan harga bahan api dan komoditi lain susulan krisis Rusia. pencerobohan Ukraine.

Bank pusat bertegas bahawa mengekang pertumbuhan harga yang melampau adalah tugas utama mereka pada masa ini. Tetapi mereka bersiap sedia untuk tindakan mereka untuk mengambil tol, kerana peningkatan kos pinjaman biasanya melembapkan pelaburan, pengambilan pekerja dan penggunaan.

“Kami perlu mendapatkan inflasi di belakang kami,” kata Powell kepada pemberita selepas penggubal dasar Fed sebulat suara bersetuju untuk menaikkan penanda aras kadar faedah semalaman bank pusat kepada julat 3.00%-3.25%. “Saya harap ada cara yang tidak menyakitkan untuk melakukannya. Tidak ada.”

Fed berkata ia menjangkakan ekonomi akan perlahan dan pengangguran meningkat ke tahap yang dikaitkan secara sejarah dengan kemelesetan – prospek yang semakin besar di zon euro juga dan dilihat berkemungkinan besar di Britain. baca lagi

Bank of England menaikkan kadar dan berkata ia akan terus “bertindak balas secara paksa, seperti yang diperlukan” kepada inflasi, walaupun ekonomi memasuki kemelesetan.

“Bagi peminjam, ini bermakna kos yang jauh lebih tinggi sekali lagi namun masih tiada kawalan sebenar terhadap kos sara hidup yang melambung tinggi,” kata Emma-Lou Montgomery, pengarah bersekutu di Fidelity International.

Saham dunia jatuh menghampiri paras terendah dua tahun dan mata wang pasaran sedang pesat membangun menjunam apabila pelabur bersedia untuk dunia yang pertumbuhan terhad dan kredit lebih sukar diperoleh.

Peserta pasaran juga telah menaikkan jangkaan kadar mereka untuk Bank Pusat Eropah, yang semuanya pasti akan meningkat semula pada 23 Okt. Ia kini dilihat mengambil kadar faedahnya sendiri kepada hampir 3% tahun depan daripada 0.75% sekarang.

Jepun memilih untuk mengekalkan kadarnya hampir sifar untuk menyokong pemulihan ekonomi negara yang rapuh, tetapi ramai penganalisis percaya kedudukannya semakin tidak dapat dipertahankan memandangkan peralihan global kepada kos pinjaman yang lebih tinggi.

“Tiada langsung perubahan pada pendirian kami untuk mengekalkan dasar monetari yang mudah buat masa ini. Kami tidak akan menaikkan kadar faedah untuk beberapa waktu,” kata Gabenor Bank of Japan Haruhiko Kuroda selepas keputusan dasar itu.

Tetapi yen menjunam berbanding dolar berikutan keputusan itu, memaksa pihak berkuasa Jepun untuk masuk dan membeli mata wang domestik dalam usaha untuk membendung kejatuhan itu.

Sementara itu, bank pusat Turki meneruskan dasar tidak lazimnya pada Khamis dengan menyampaikan satu lagi pengurangan kadar faedah yang mengejut walaupun inflasi berjalan pada lebih 80%, menyebabkan lira ke paras terendah sepanjang masa berbanding dolar. baca lagi

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Francesco Canepa dan Howard Schneider; Penyuntingan oleh Hugh Lawson dan Andrea Ricci

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to give thanks to the author of this write-up for this outstanding content

Bank pusat menaikkan kadar semula apabila Fed memacu perjuangan inflasi global


Check out our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/