‘Bantuan sedang dalam perjalanan’: Alat bantu pendengaran yang lebih murah akan datang tidak lama lagi, kata FDA

Daripada mendapatkan preskripsi, melawat profesional kesihatan pendengaran dan mempunyai pemasangan tersuai, orang yang mengalami kehilangan pendengaran ringan hingga sederhana akan dapat membeli alat bantu pendengaran terus dari kedai atau dalam talian.

Langkah ini akan menjadikan alat bantuan pendengaran lebih banyak tersedia di seluruh negara, kata Pesuruhjaya FDA Dr Robert Califf.

Kira-kira 1 dalam 8 orang di AS berumur 12 tahun ke atas mengalami kehilangan pendengaran pada kedua-dua telinga, dan kadarnya meningkat dengan ketara seiring dengan usia. Kira-kira satu perempat daripada orang 65 hingga 74 mengalami kehilangan pendengaran, dan itu meningkat kepada 50% sekitar umur 75 tahun.

Tetapi hanya kira-kira 16% daripada berpuluh juta orang yang kehilangan pendengaran menggunakan a bantuan pendengaran.

Peranti baharu itu tidak akan percuma, tetapi FDA menganggarkan bahawa peraturan baharu itu boleh bermakna penjimatan kira-kira $2,800 sepasang. Dan orang ramai boleh melihat alat bantuan pendengaran di kaunter di pasaran seawal Oktober, kata Califf.

“Tindakan hari ini bukan sahaja akan membantu orang dewasa yang mengalami kehilangan pendengaran ringan hingga sederhana mendapat akses kepada pilihan pengeluaran inovatif yang lebih berpatutan, tetapi kami menjangkakan bahawa ia akan melancarkan kuasa industri Amerika untuk menambah baik teknologi dengan cara yang akan memberi kesan kepada beban hilang upaya yang besar akibat kehilangan pendengaran yang menjejaskan dunia,” katanya pada Selasa.

Perjalanan panjang peraturan itu

Kongres meluluskan undang-undang untuk mencipta kategori alat bantu pendengaran OTC dengan sokongan dua parti yang luas, dan Presiden Trump menandatanganinya menjadi undang-undang pada 2017.
Tetapi tiada tindakan diambil, dan Senator Elizabeth Warren, penaja rang undang-undang itu, memberikan FDA sehingga Ogos 2020 untuk mengeluarkan peraturan. Dia dan penaja bersama Sen. Chuck Grassley menghantar beberapa surat menggesa FDA mengambil tindakan.
Pada Julai 2021, Presiden Biden ditandatangani perintah eksekutif yang dibuat sebahagiannya untuk mempercepatkan keadaan.

FDA pada mulanya berkata wabak itu menangguhkan pelaksanaan peraturan itu. Agensi itu berkata pada hari Selasa bahawa ia juga mempunyai banyak komen awam untuk dilalui.

Semasa tempoh ulasan kesihatan awam, beberapa persatuan kesihatan pendengaran mengemukakan kebimbangan tentang perubahan yang dicadangkan, menunjukkan bahawa peranti masih memerlukan bantuan profesional.

Pada hari Selasa, Persatuan Pendengaran Bahasa-Pertuturan Amerika memuji tindakan FDA.

“ASHA menyokong sepenuhnya penciptaan kategori baharu peranti pendengaran di kaunter ini, yang akan meningkatkan ketersediaan dan kemampuan alat bantu pendengaran untuk ramai rakyat Amerika,” kata Janice R. Trent, naib presiden amalan audiologi untuk Lembaga Pengarah kumpulan itu. Pengarah. “Adalah penting orang ramai memahami peranti ini hanya untuk orang dewasa yang mengalami kehilangan pendengaran ringan hingga sederhana, dan mempertimbangkan dengan kuat untuk mendapatkan penilaian pendengaran oleh pakar audiologi bertauliah sebagai langkah pertama sebelum mereka membeli apa-apa.”

Alat perubatan yang mahal

Peraturan itu tidak mengubah cara alat bantu pendengaran dilindungi. Walaupun penanggung insurans swasta membayar rawatan selepas kehilangan anggota badan atau menanggung kos Viagra, kebanyakannya tidak melindungi alat bantu pendengaran. asas Medicare tidak membayar untuk mereka sama ada, dan hanya kira-kira separuh daripada program Medicaid negeri melakukannya.
Seorang guru mereka bentuk alat bantu pendengaran yang berkilauan pada anak patung untuk membuatkan pelajar pekaknya berasa diwakili
Alat bantu pendengaran tidak murah. Secara purata, orang membelanjakan sekurang-kurangnya $4,000 daripada poket untuk peranti untuk kedua-dua telinga, menurut kajian 2020 yang diterbitkan dalam JAMA. Harga boleh berbeza-beza: Peruncit besar mungkin menawarkan sepasang untuk kira-kira $1,400, tetapi ada yang boleh menelan kos sebanyak $6,000 setiap telingabergantung kepada teknologi.
Lima syarikat besar sekarang mengawal 90% pasaran global untuk alat bantu pendengaran. Penggabungan semacam itu bermakna terdapat sedikit persaingan harga, dan harga yang tinggi mungkin menjadi sebab utama mengapa kebanyakan orang yang memerlukan alat bantu pendengaran tidak memilikinya.

Dengan perubahan itu, lebih banyak syarikat dijangka memasuki pasaran.

Pakar percaya bahawa pengeluar sedia ada juga akan membangunkan peranti tanpa kaunter kos lebih rendah sebagai tambahan kepada tawaran semasa mereka.

“Mengurangkan kos penjagaan kesihatan di Amerika telah menjadi keutamaan saya sejak Hari Pertama dan peraturan ini dijangka membantu kami mencapai akses penjagaan kesihatan yang berkualiti dan mampu milik untuk berjuta-juta rakyat Amerika yang memerlukan,” kata Setiausaha Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia Xavier Becerra dalam satu kenyataan. Selasa.

Bagaimana peraturan baharu akan berfungsi

Pada masa ini, orang ramai boleh mendapatkan alat bantuan pendengaran hanya dengan pemeriksaan perubatan atau preskripsi yang mahal daripada profesional yang akan menyesuaikan peranti itu untuk individu tersebut. Pakar audiologi juga boleh melaraskannya sepanjang hayatnya jika pendengaran seseorang menjadi lebih teruk.

Dengan peranti di kaunter, pembeli mungkin boleh melaraskannya sendiri.

The peraturan baru hanya terpakai pada jenis alat bantu pendengaran tertentu, kata FDA. Orang yang mengalami kehilangan pendengaran yang teruk dan mereka yang berumur di bawah 18 tahun masih memerlukan preskripsi.
Inilah satu isu yang Warren katakan dia dan Trump bersetuju

Untuk dibenarkan di pasaran, peraturan baharu itu berkata, alat bantuan pendengaran di kaunter perlu memenuhi piawaian tinggi FDA untuk perlindungan keselamatan, pelabelan dan pembuatan seperti semua peranti perubatan lain.

“Saya rasa hari ini adalah hari yang menonjol,” kata Becerra. “Rakyat Amerika yang memerlukan bantuan dengan alat bantu pendengaran mereka — dan itu termasuk ibu saya — bantuan sedang dalam perjalanan. Jadi alat bantu pendengaran yang dijual di kaunter — bersiaplah, kawan-kawan, anda akan dapat menjimatkan banyak wang, dan kita semua akan mendapat manfaat.”

Mengapa alat bantu pendengaran penting

Alat bantu pendengaran bukan sahaja bagus untuk dimiliki supaya orang ramai boleh mendengar; mereka juga penting untuk kesihatan fizikal dan mental.

Orang yang mengalami kehilangan pendengaran yang tidak mempunyai alat bantuan pendengaran lebih cenderung untuk melaporkan kesihatan yang kurang baik secara keseluruhan, dan mereka kurang berkemungkinan meninggalkan rumah atau bersenam, kajian telah menemui.
Pitch perfect: Usaha untuk mencipta alat bantu pendengaran terkecil di dunia
Ada pautan antara kehilangan pendengaran dan kelemahan umum dan semakin meningkat risiko terjatuhyang merupakan punca kedua utama kematian tidak disengajakan di seluruh dunia, menurut Persatuan Kesihatan Sedunia.
Beberapa kajian juga telah menemui kaitan antara kehilangan pendengaran dan kesihatan mental yang lebih lemah dan kesihatan psikososial.
Kehilangan pendengaran boleh menyebabkan kemurungankesunyian dan pengasingandan juga demensia.

Dengan alat bantuan pendengaran yang mungkin menjadi lebih mudah untuk diakses, “Saya mempunyai senyuman lebar di wajah saya sekarang,” kata Dr. Frank Lin, pengarah Pusat Koklear untuk Pendengaran dan Kesihatan Awam. Beliau telah berunding dengan kerajaan mengenai isu ini selama lapan tahun.

Lin berkata terdapat sedikit inovasi dalam ruang ini kerana cara pasaran dikawal selia.

“Pada tahun 1977, kerana teknologi pada masa itu, satu-satunya cara untuk alat bantu pendengaran selamat dan berkesan adalah jika ia diprogramkan dan dipasang serta diselaraskan secara profesional oleh pembekal berlesen,” kata Lin. “Maju pantas 45 tahun kemudian, peraturan itu masih dalam buku, tetapi pasaran dan teknologi itu telah berubah secara dramatik.

“Ini akan membolehkan syarikat seperti Samsung, Apple, Google, syarikat yang sudah membuat fon telinga yang inovatif, mereka kini boleh memasuki pasaran. Mereka benar-benar tidak dapat sebelum ini.”

Dia percaya bahawa jika syarikat boleh menjual fon telinga pada harga $200, mereka boleh menjual alat bantu pendengaran dengan mudah pada harga yang sama.

Peraturan baharu itu adalah satu perkara yang baik untuk pesakit, katanya, kerana ia menunjukkan kerajaan boleh mengambil tindakan yang meningkatkan kesihatan.

“Ini adalah bipartisan sebenar. Beginilah cara kerajaan harus bekerja,” kata Lin. “Ini benar-benar memulihkan kepercayaan saya kerajaan.”

We would like to say thanks to the writer of this short article for this incredible web content

‘Bantuan sedang dalam perjalanan’: Alat bantu pendengaran yang lebih murah akan datang tidak lama lagi, kata FDA


Find here our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/