Banyak negara enggan membeli gas dan minyak dari Rusia tetapi yang lain terus mengambilnya. Inilah yang kita tahu setakat ini.

  • Beberapa negara telah memutuskan hubungan tenaga dengan Rusia, sementara yang lain mengambil bekalan murah.
  • AS, UK dan beberapa negara EU semuanya telah mengambil tindakan.
  • India dan China, bagaimanapun, terus mengekalkan perdagangan minyak dan gas mereka dengan Rusia.

Pendekatan terbahagi terhadap perdagangan tenaga Rusia telah menjadi lebih jelas dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Walaupun sesetengah negara telah membincangkan atau mengumumkan larangan import minyak dan gas Rusia, yang lain meningkat dua kali ganda.

Apabila Rusia melancarkan serangan yang tidak pernah berlaku sebelum ini ke atas Ukraine awal tahun ini, negara-negara Barat bergabung tenaga untuk mengenakan sekatan ke atas negara itu dalam usaha untuk menghukum Rusia atas tindakannya.

Langkah-langkah punitif terdiri daripada menyekat bank Rusia tertentu daripada mengakses Sistem perbankan global SWIFT kepada EU dan negara Eropah yang lain menghalang penerbangan Rusia dari ruang udara mereka.

Semasa perang berterusan, negara-negara kini mengenakan sekatan ke atas sektor tenaga Rusia, yang mempunyai rizab gas asli terbesar di dunia dan adalah pengeluar minyak ketiga terbesarmenyumbang kira-kira 12% daripada pengeluaran minyak global.

Begini cara sesetengah negara bergelut dengan isu tenaga Rusia.

Itali mengurangkan pergantungannya kepada gas Rusia dengan beralih ke negara seperti Mesir dan Algeria untuk bekalan tenaga mereka.

Eni, gergasi minyak dan gas Itali, baru-baru ini menandatangani perjanjian rangka kerja dengan Syarikat Induk Gas Asli Mesir (EGAS) milik kerajaan, yang dikatakan akan membantu memaksimumkan pengeluaran gas dan eksport gas asli cecair.

Per Reuters, Itali memperoleh sekitar 40% daripada import gasnya dari Rusia. Ia juga telah bersetuju untuk meningkatkan import gasnya dari Algeria sekitar 40% semasa perang.

Bulan ini, negara Baltik yang terdiri daripada Lithuania, Latvia dan Estonia mengurangkan import gas Rusia.

“Sejak 1 April, gas asli Rusia tidak lagi mengalir ke Latvia, Estonia dan Lithuania,” Uldis Bariss, Ketua Pegawai Eksekutif Conexus Baltic Grid, pengendali penyimpanan gas asli Latvia, setiap Al Jazeera.

Lithuania menjadi negara Eropah pertama yang meninggalkan bekalan tenaga Rusia berikutan perang Ukraine. “Jika kita boleh melakukannya, seluruh Eropah juga boleh melakukannya!” presiden negara itu, Gitanas Nauseda berkata di Twitter.

Di luar Eropah, yang AS mengharamkan import minyak dan gas Rusia juga. Presiden Joe Biden mengumumkan “pukulan kuat” terhadap Presiden Rusia Vladimir Putin bulan lepas.

“Ini adalah langkah yang kami ambil untuk menambah kesakitan kepada Putin, tetapi akan ada kos juga di sini di Amerika Syarikat,” kata Biden. “Saya akan melakukan segala yang saya boleh untuk meminimumkan kenaikan harga Putin di sini di rumah.”

Pengguna Amerika merasakan kesan kenaikan harga gas akibat inflasi era pandemik, ditambah pula dengan sekatan baharu yang dikenakan ke atas bekalan tenaga Rusia. Pada bulan Mac, purata harga gas AS setiap gelen melonjak melebihi $4 buat kali pertama sejak 2008.

Kerajaan UK baru-baru ini mengumumkan langkah-langkah terhadap bekalan tenaga Rusia, berjanji untuk menamatkan semua import arang batu dan minyak Rusia menjelang akhir 2022.

“Menjelang akhir 2022, UK akan menamatkan semua pergantungan kepada arang batu dan minyak Rusia, dan menamatkan import gas secepat mungkin selepas itu,” kata kerajaan.

Ia menambah bahawa UK juga akan mengharamkan eksport peralatan penapisan minyak utama dan pemangkin, “merendahkan keupayaan Rusia untuk mengeluarkan dan mengeksport minyak.”

Sekatan selanjutnya termasuk tindakan terhadap Aleksander Dyukov, Ketua Pegawai Eksekutif pengeluar minyak ketiga terbesar Rusia dan terbesar milik negara, Gazprom Neft.

Negara ini menghadapi tekanan yang semakin meningkat untuk menarik diri daripada tenaga Rusia, walaupun ia sangat bergantung padanya, terutamanya gas asli yang melalui rangkaian saluran paip Nord Stream.

Walau bagaimanapun, memutuskan hubungan Rusia mungkin membuktikan proses yang panjang.

Pemotongan gas Rusia daripada ekonomi Jerman akan memberi kesan ketara kepada industri pembuatannya dan boleh membawa kepada skim catuan, Ben Winck dari Insider melaporkan.

Per BloombergCanselor Jerman Olaf Scholz berkata: “Kami sedang giat berusaha untuk berdikari daripada keperluan mengimport gas dari Rusia. Ini, seperti yang anda bayangkan, tidak semudah itu kerana ia memerlukan infrastruktur yang perlu dibina terlebih dahulu.”

Di tengah gelombang negara yang memotong bekalan tenaga Rusia, pendirian India dan China telah mengambil pendekatan berbeza.

Ketika sekatan menyeluruh melanda eksport minyak Rusia, harga jatuh begitu banyak sehingga beberapa pembeli dari India dan China tertarik untuk mengambil tenaga murah Rusia, Orang dalam Huileng Tan melaporkan.

Reuters melaporkan bahawa sejak pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, India telah membeli sekurang-kurangnya 13 juta tong minyak Rusia. Walau bagaimanapun, ia tidak berhenti pada minyak murah. Arang batu Rusia kekal dalam radar India.

Ramchandra Prasad Singh, ahli politik dan ahli parlimen India, berkata pada persidangan di New Delhi bahawa India “bergerak ke arah mengimport arang kok dari Rusia,” setiap Reuters. Beliau menambah bahawa India telah mengimport 4.5 juta tan arang batu Rusia tetapi beliau tidak menyatakan tempoh masanya.

Bagi China, negara itu mengambil minyak dan arang batu Rusia dengannya mata wang sendiri. Penapis bebas yang lebih kecil di China juga masih membeli minyak Rusia secara diam-diam, Reuters baru-baru ini dilaporkan.We would love to thank the writer of this write-up for this awesome content

Banyak negara enggan membeli gas dan minyak dari Rusia tetapi yang lain terus mengambilnya. Inilah yang kita tahu setakat ini.


Explore our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/