Beberapa juruterbang yang terbang untuk syarikat penerbangan serantau anak syarikat American Airlines tidak lama lagi akan memperoleh hampir dua kali ganda gaji semasa mereka dalam skim gaji baharu yang hebat.

Pesawat serantau American Eagle.Markus Mainka/Shutterstock

  • Juruterbang di syarikat penerbangan serantau American Airlines Envoy Air dan Piedmont Airlines mendapat kenaikan gaji yang besar.

  • Juruterbang di kedua-dua syarikat penerbangan akan memperoleh purata 57% lebih tinggi daripada Endeavour Air serantau milik penuh Delta Air Lines.

  • Pegawai udara pemeriksaan talian di kedua-dua syarikat penerbangan akan memperoleh $427.50 sejam di bawah kontrak baharu.

Juruterbang di dua syarikat penerbangan serantau di bawah American Airlines mendapat kenaikan gaji yang besar.

Pada hari Jumaat, syarikat penerbangan serantau milik penuh Amerika Piedmont Airlines dan Envoy Air mencapai perjanjian dengan Persatuan Juruterbang Air Line untuk meningkatkan gaji juruterbang sehingga 31 Ogos 2024, kedua-dua syarikat penerbangan mengumumkan pada hari Sabtu.

Di bawah kontrak baharu itu, kapten tahun pertama akan memperoleh $146 sejam dan pegawai pertama peringkat permulaan akan membuat $90 sejam di kedua-dua syarikat penerbangan. Ini dibandingkan dengan kadar gaji perintis sebelumnya masing-masing $78 dan $51 sejam di Piedmont. Kadar gaji bekas kapten utusan ialah $86 sejam.

Kenaikan itu adalah “terajui industri,” menurut Utusan, hampir menggandakan apa yang ditawarkan di syarikat penerbangan pesaing seperti Republic Airways dan GoJet. Kadar gaji pegawai pertama wilayah tahun pertama tertinggi sehingga berita ialah $52.98 sejam, setiap The Points Guy.

Menurut Piedmont, skala gaji baharu purata 57% lebih tinggi daripada syarikat penerbangan milik penuh Delta Air Lines Endeavour Air, yang kini merupakan syarikat penerbangan serantau dengan bayaran tertinggi ketiga di negara itu.

“Termasuk semua bonus, juruterbang sewa baharu sepatutnya menjangkakan memperoleh 31% lebih daripada juruterbang di Endeavour dan 10% lebih daripada juruterbang di Syarikat Pengangkut Kos Rendah Ultra (ULCC) terkemuka dalam tempoh lima tahun pertama,” kata syarikat penerbangan itu dalam kenyataan akhbar. .

Juruterbang dengan kenaikan gaji terbesar ialah juruterbang pemeriksaan talian, yang akan mendapat $427.50 sejam di bawah kontrak baharu. Juruterbang ini membantu melatih anak kapal lain, tetapi telah berlepas ke syarikat penerbangan talian utama lebih cepat daripada kumpulan lain, Ketua Pegawai Eksekutif Piedmont Eric Morgan memberitahu The Points Guy.

“Ia adalah satu langkah strategik untuk memastikan kami dapat mengekalkan proses latihan dan kelayakan kami dan tidak perlu mengehadkan bilangan juruterbang baharu yang boleh anda latih dan layak kerana anda tidak mempunyai juruterbang pemeriksaan talian yang mencukupi untuk menyertainya. duduk bersama mereka dan terbangkan barisan dan melayakkan mereka,” katanya.

Berita terobosan datang sebagai pembawa serantau berjuang untuk mengupah dan mengekalkan juruterbang di tengah-tengah kekurangan juruterbang kerana pembawa talian utama mencedok mereka dan membayar mereka lebih. Ketua Pegawai Eksekutif Mesa Airlines Jonathan Ornstein memberitahu CNBC pada bulan Mei bahawa syarikat itu boleh “menggunakan kira-kira 200 juruterbang,” dan mengambil masa 120 hari untuk menggantikan juruterbang yang pergi ke syarikat penerbangan yang lebih besar.

Pembawa telah memerangi kekurangan dengan kempen pengambilan pekerja yang agresif, bonus pengekalandan dalam kes yang melampau walaupun pesawat mendarat. United Airlines menghentikan 100 jet serantau pada bulan Disember, dan Amerika menghentikan 100nya sendiri pada bulan Jun kerana pengangkut tidak mempunyai juruterbang yang mencukupi untuk menerbangkan mereka.

Satu syarikat penerbangan telah mendesak untuk mengurangkan keperluan latihan untuk mendapatkan lebih ramai juruterbang terbang lebih awal. Pada bulan April, Republik tanya Pentadbiran Penerbangan Persekutuan untuk kebenaran mengupah juruterbang dari akademi latihannya dengan hanya 750 jam dan bukannya 1,500 jam yang diperlukan untuk kebanyakan pegawai pertama.

“Republik tidak mencadangkan untuk membatalkan peraturan 1500 jam atau melemahkan keselamatan; sebaliknya, kami mencadangkan laluan latihan yang lebih intensif dan khusus misi serupa dengan apa yang dibenarkan untuk juruterbang tentera di bawah undang-undang semasa,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Republik Bryan Bedford dalam kenyataan yang dihantar kepada Insider.

Sudah ada pengecualian untuk juruterbang yang memperoleh ijazah dua atau empat tahun yang membolehkan mereka terbang di peringkat serantau dengan 1,250 atau 1,000 jam, masing-masing.

Baca artikel asal di Orang Dalam Perniagaan

We would like to thank the writer of this write-up for this outstanding material

Beberapa juruterbang yang terbang untuk syarikat penerbangan serantau anak syarikat American Airlines tidak lama lagi akan memperoleh hampir dua kali ganda gaji semasa mereka dalam skim gaji baharu yang hebat.


Take a look at our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/