Bed Bath & Beyond untuk mengurangkan pekerjaan, menutup kedai dalam usaha untuk memulihkan kerugian

31 Ogos (Reuters) – Bed Bath & Beyond Inc (BBBY.O) pada hari Rabu berkata ia menandatangani perjanjian untuk lebih daripada $500 juta dalam pembiayaan baharu dan ia akan menutup 150 kedai, memotong pekerjaan dan merombak strategi dagangannya dalam usaha untuk memulihkan perniagaannya yang merugikan wang.

Pelabur, bagaimanapun, tetap bimbang bahawa pelan peruncit, yang diumumkan dalam kemas kini strategik, akan melakukan sedikit untuk meningkatkan perniagaan Bed Bath & Beyond apabila saham jatuh sebanyak 26.5%. Peruncit itu juga mengumumkan rancangan untuk mengumpul wang dengan menerbitkan saham baharu.

Rantaian kotak besar – pernah dianggap sebagai “pembunuh kategori” dalam barangan rumah dan mandian – telah menyaksikan nasibnya goyah selepas percubaan untuk menjual lebih banyak barangan jenama sendiri, atau label peribadi. Pandemik COVID-19, kemelut rantaian bekalan dan penarikan balik pengguna dalam membeli-belah akibat inflasi yang tinggi juga mencecah jualan rantaian itu.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Bed Bath & Beyond meramalkan kemerosotan 26% yang lebih besar daripada jangkaan dalam jualan kedai yang sama untuk suku kedua dan berkata ia akan mengekalkan perniagaan beli beli Baby, yang telah dijualnya.

Usaha untuk menjual beli beli Baby telah digalakkan oleh GameStop Corp (GME.N) Pengerusi Ryan Cohen, pelabur terbesar syarikat sehingga bulan ini apabila dia menjual 9.8% pegangannya, menyebabkan saham jatuh menjunam.

Cohen keluar mengikuti kenaikan 300% dalam nilai sahamnya di tengah-tengah rali spekulatif dalam saham meme, rujukan popular kepada saham yang didagangkan oleh pelabur kebanyakannya berdasarkan gembar-gembur dalam media sosial dan bukannya asas ekonomi mereka. baca lagi

Memandangkan keadaan semasanya, VandaTrack, yang menjejaki pembelian runcit saham, berkata ia menjangka minat pelabur runcit dalam Bed, Bath & Beyond akan pudar, tetapi mendapati bahawa sesetengah pelabur tidak berputus asa sepenuhnya terhadap saham tersebut.

“Biasanya, saham meme memerlukan pertumbuhan eksponen dalam aliran masuk untuk terus meningkat dalam persekitaran pasaran menanggung,” kata firma itu dalam nota penyelidikan yang diterbitkan pada hari Rabu.

BANYAK KERJA DI HADAPAN

Setelah terkenal kerana memberikan kupon diskaun 20% kepada ramai pembeli, Bed Bath & Beyond telah merombak barangan dagangannya dalam beberapa tahun kebelakangan ini untuk memberi tumpuan kepada produk label peribadi termasuk alat memasak jenama Our Table. baca lagi

Rantaian itu kini meninggalkan strategi itu, menafikan tiga jenama label peribadinya, dan mengutamakan semula jenama nasional dengan label termasuk Calphalon, Ugg, Dyson dan Cuisinart yang menyokong strategi itu, kata eksekutif dalam panggilan persidangan.

Eksekutif berkata Bed Bath & Beyond memotong kira-kira 20% daripada tenaga kerja korporat dan rantaian bekalannya, dan menghapuskan peranan ketua pegawai operasi dan ketua pegawai stornya. Syarikat itu mempunyai kira-kira 32,000 pekerja.

Papan tanda dilihat di kedai Bed Bath & Beyond di Manhattan, New York City, AS, 29 Jun 2022. REUTERS/Andrew Kelly/Foto Fail

Pihak atasan cuba meyakinkan penganalisis bahawa vendor masih menyokong syarikat itu, petunjuk utama prospek kewangan jangka panjangnya. Pembekal akan meminta lebih banyak wang di muka atau menghentikan penghantaran barang jika mereka percaya peruncit tidak lagi boleh membayarnya.

“Seperti yang telah kami uruskan melalui pembakaran tunai kami, kami telah melihat perubahan dalam vendor yang kami uruskan,” kata Ketua Pegawai Kewangan Gustavo Arnal, sambil menambah bahawa syarikat itu menguruskan situasi “satu demi satu.”

Jualan suku pertama menjunam 25% dan ia kerugian $358 juta, menyebabkan Ketua Pegawai Eksekutifnya Mark Tritton dipecat pada bulan Jun. Syarikat itu mengupah Sue Gove, pengarah lembaga bebas, untuk menggantikannya secara sementara.

Pada hari Rabu, Gove berkata peruncit itu “terus melihat momentum positif yang ketara” dan berhasrat untuk membina “warisan mendalam sebagai peruncit.”

“Walaupun masih banyak kerja di hadapan, peta jalan kami adalah jelas dan kami yakin bahawa perubahan ketara yang kami umumkan hari ini akan memberi kesan positif kepada prestasi kami'” katanya pada panggilan persidangan.

Peruncit itu juga berkata ia mengembangkan pinjaman sedia ada dan menerima pinjaman “masuk-akhir” baharu bernilai $375 juta, dan akan melancarkan penawaran saham sehingga 12 juta saham.

Arnal berkata bahawa 50 hingga 60 kedai akan ditutup dalam “gelombang pertama” menuju ke baki tahun fiskal Bed Bath & Beyond, yang berakhir pada Februari. Syarikat itu mempunyai kira-kira 900 kedai.

“Mereka kehabisan wang tunai dan sangat perlu mengumpul wang tunai hanya untuk memastikan perniagaan berjalan,” kata Jim Dixon, peniaga jualan ekuiti di Mirabaud.

Untuk menambah baik kewangannya, peruncit itu berkata ia akan mengurangkan perbelanjaan jualan, am dan pentadbiran sebanyak $250 juta tahun ini berbanding tahun lepas dan mengekang perbelanjaan modal.

Syarikat itu juga menganggarkan bahawa jualan kedai setanding akan turun 20% tahun ini kerana ia berfungsi melalui transformasinya.

“Kami secara umumnya berpuas hati bahawa langkah-langkah yang diumumkan hari ini…akan mengurangkan tekanan ke atas syarikat, membolehkannya meneruskan dagangan,” kata Neil Saunders, pengarah urusan GlobalData.

Saham peruncit mengakhiri hari itu turun 19.8% pada $9.71.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Laporan oleh Uday Sampath dan Deborah Sophia dan Bansari Kamdar di Bengaluru; Laporan tambahan oleh Siddharth Cavale, Jessica DiNapoli dan Arriana Mclymore di New York; Penyuntingan oleh Arun Koyyur dan Jonathan Oatis

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We would love to say thanks to the author of this article for this awesome material

Bed Bath & Beyond untuk mengurangkan pekerjaan, menutup kedai dalam usaha untuk memulihkan kerugian


Find here our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/