Begini cara inflasi tinggi yang berterusan boleh menjejaskan kurungan cukai anda tahun depan

Jamie Grill | Imej Getty

Ketika rakyat Amerika bergelut dengan harga yang melambung tinggi, pakar mengatakan kemungkinan besar kita akan melihat pelarasan inflasi yang lebih tinggi daripada biasa daripada IRS untuk 2023 — meliputi kurungan cukai, had caruman pelan 401(k) dan banyak lagi.

Dibina dalam kod cukai, perubahan IRS tahunan ini bertujuan untuk menghalang apa yang dipanggil “rayapan kurungan”, apabila inflasi meningkatkan pendapatan dan mendorong rakyat Amerika ke dalam kurungan cukai yang lebih tinggi, kata Kyle Pomerleau, rakan kanan dan pakar cukai persekutuan dengan American Enterprise Institute.

“Itu tidak semestinya sesuatu yang baik,” katanya, memandangkan pendapatan rakyat Amerika yang lebih tinggi mungkin tidak mencerminkan kualiti hidup yang lebih baik.

Lagi daripada Kewangan Peribadi:
5 cara kenaikan kadar faedah daripada Rizab Persekutuan boleh menjejaskan anda
Inilah sebabnya sistem persaraan AS $39 trilion mendapat gred ‘C+’
Tarikh akhir cukai lanjutan ialah 17 Okt. Apa yang perlu diketahui jika anda masih belum memfailkan

Biasanya, IRS mengeluarkan pelarasan inflasi untuk tahun berikutnya pada bulan Oktober atau November, dan Pomerleau meramalkan Peningkatan 7% merentas banyak peruntukan untuk 2023.

“Tahun ini, kita akan melihat pelarasan yang lebih besar daripada purata kerana kita telah mengalami inflasi yang lebih tinggi daripada biasa,” katanya.

Ini termasuk kurungan cukai yang lebih tinggi dan potongan standard yang lebih besar.

Sebagai contoh, kurungan cukai 24% mungkin meningkat kepada $190,750 pendapatan boleh cukai untuk pemfail bersama pada 2023, meningkat daripada $178,150 untuk 2022, anggaran Pomerleau.

Tahun ini, kita akan melihat pelarasan yang lebih besar daripada purata kerana kita telah mengalami inflasi yang lebih tinggi daripada biasa.

Kyle Pomerleau

Felo kanan dengan Institut Perusahaan Amerika

Mungkin terdapat juga pengecualian yang lebih tinggi untuk apa yang dipanggil cukai minimum alternatifsistem selari untuk orang yang berpendapatan tinggi, dan hapus kira dan fasa yang lebih murah hati untuk memperoleh kredit cukai pendapatan untuk pemfail berpendapatan rendah hingga sederhana dan banyak lagi.

Dan juga pengecualian cukai harta pusaka mungkin meningkat kepada $12.92 juta dan $25.84 juta untuk pemfail tunggal dan bersama, masing-masing, meningkat daripada $12.06 juta dan $24.12 juta, Pomerleau meramalkan.

Walau bagaimanapun, itu bukan jaminan bil cukai yang lebih kecil untuk 2023.

“Ia akan bergantung kepada pembayar cukai,” kata Pomerleau sambil menunjuk kepada jenis pendapatan yang berbeza, berapa banyak pendapatan telah meningkat dan peruntukan mana yang mungkin dikenakan.

Had caruman akaun persaraan mungkin meningkat

Pelarasan inflasi yang lebih tinggi juga boleh memanfaatkan penyimpan persaraan, dengan had caruman yang lebih besar untuk 401(k) dan akaun persaraan individu, kata Pomerleau.

Walaupun masih terlalu awal untuk meramalkan had penangguhan 401(k), beliau menjangkakan had IRA tahunan akan melonjak kepada $6,500 untuk penyimpan di bawah 50 tahun, meningkat daripada $6,000 untuk 2022.

“Lompatan untuk had sumbangan IRA lebih hampir kepada 8% atau 9% tahun ini kerana cara ia berinteraksi dengan peraturan pembundaran,” katanya sambil menjelaskan ia melaraskan dalam kenaikan $500.

Sesetengah peruntukan cukai masih tidak akan menyesuaikan dengan inflasi

Walaupun pelarasan inflasi melebihi purata untuk banyak peruntukan, beberapa tetap sama setiap tahunkata pakar.

“Ia adalah sekumpulan perkara yang tidak diketepikan,” kata perancang kewangan bertauliah Larry Harris, pengarah perkhidmatan cukai di Parsec Financial di Asheville, North Carolina.

Ada 3.8% surcaj ke atas pendapatan pelaburanbermula apabila pendapatan kasar diselaraskan yang diubah suai melepasi $200,000 untuk pemfail tunggal dan $250,000 untuk pasangan, yang belum diselaraskan.

Dan had $3,000 untuk potongan kerugian modal telah ditetapkan selama lebih kurang 30 tahun. “Inflasi semakin berkurangan,” kata Pomerleau.

Walaupun had $10,000 pada potongan persekutuan untuk cukai negeri dan tempatan, yang dikenali sebagai SALT, akan berhenti selepas 2025, had yang ditetapkan adalah “mempunyai impak yang lebih besar dalam masa yang sama,” katanya.

Walau bagaimanapun, sukar untuk mengukur dengan tepat berapa banyak peruntukan tunggal boleh menjejaskan bil cukai seseorang tanpa menjalankan unjuran 2023, kata Harris.

We want to say thanks to the author of this short article for this remarkable web content

Begini cara inflasi tinggi yang berterusan boleh menjejaskan kurungan cukai anda tahun depan


You can find our social media profiles here , as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/