Bekas Rakan Kongsi Mckinsey Dihukum Penjara 24 Bulan Kerana Skim Perdagangan Orang Dalam

Damian Williams, Peguam Amerika Syarikat untuk Daerah Selatan New York, hari ini mengumumkan bahawa PUNEET DIKSHIT, bekas rakan kongsi dalam McKinsey & Company, hari ini dijatuhi hukuman penjara 24 bulan oleh Hakim Daerah AS Colleen McMahon. DIKSHIT mengaku bersalah pada 15 Disember 2021, atas satu pertuduhan penipuan sekuriti berkaitan dengan skimnya untuk melakukan dagangan orang dalam berdasarkan maklumat material dan bukan awam berkenaan pengumuman awam yang akan datang bahawa The Goldman Sachs Group, Inc. – yang dinasihatkan oleh DIKSHIT dan McKinsey – akan memperoleh GreenSky, Inc.

Peguam AS Damian Williams berkata: “Dengan hukuman hari ini, Puneet Dikshit mesti menghadapi akibat jenayah beratnya. Kami akan terus bersungguh-sungguh melindungi integriti pasaran modal kami dan mempertanggungjawabkan mereka yang menipu dengan berdagang maklumat dalaman. Sabitan ini menunjukkan Wall Street dan Main Street bahawa penasihat korporat yang mencuri maklumat yang diamanahkan kepada mereka dan menggunakannya untuk kepentingan peribadi mereka akan ditangkap dan didakwa.”

Menurut dakwaan dalam Aduan dan Maklumat, pemfailan mahkamah dan kenyataan yang dibuat dalam prosiding mahkamah awam:

GreenSky ialah syarikat teknologi kewangan dagangan awam yang menyediakan teknologi kepada bank dan peniaga untuk membuat pinjaman kepada pengguna untuk pembaikan rumah, solar, penjagaan kesihatan dan tujuan lain. Saham biasa GreenSky didagangkan di bawah simbol “GSKY” di NASDAQ.

Antara November 2019 dan Julai 2020, dan sekali lagi antara April 2021 dan September 2021, Goldman Sachs, bank pelaburan, melibatkan McKinsey, firma perunding pengurusan, untuk menyediakan perkhidmatan yang berkaitan dengan potensi pengambilalihan GreenSky oleh Goldman Sachs dan integrasi selepas pengambilalihan daripada GreenSky. DIKSHIT ialah salah satu rakan kongsi McKinsey yang mengetuai pertunangan ini. Dalam peranan itu, dia mempunyai akses kepada maklumat bukan awam yang material, yang disalahgunakannya dan, melanggar kewajipan yang dia terhutang kepada Goldman Sachs dan McKinsey, digunakan untuk berdagang pilihan panggilan GreenSky.

DIKSHIT terlibat dalam dagangan ini antara 26 Julai dan 15 September 2021 – pada masa yang sama beliau mengetuai pasukan McKinsey yang menasihati Goldman Sachs tentang potensi pengambilalihan GreenSky. Pada pelbagai masa antara 26 Julai dan 13 September 2021, DIKSHIT membeli dan menjual sejumlah kecil pilihan panggilan GreenSky, yang mempunyai tarikh tamat tempoh minggu atau bulan dari masa pembelian. Walau bagaimanapun, dalam dua hari sebelum 15 September 2021, pengumuman umum bahawa Goldman Sachs akan memperoleh GreenSky, DIKSHIT menjual semua pilihan panggilan GreenSky bertarikh lebih lama ini dan membeli kira-kira 2,500 pilihan panggilan GreenSky tanpa wang yang telah akan tamat tempoh hanya beberapa hari kemudian, pada 17 September 2021. Selepas perjanjian untuk membeli GreenSky diumumkan pada 15 September 2021, DIKSHIT menjual pilihan ini dan memperoleh keuntungan kira-kira $450,000.

* * *

Sebagai tambahan kepada hukuman penjaranya, DIKSHIT, 41, dari New York, New York, diarah membayar rampasan sebanyak $455,017.

Encik Williams memuji kerja cemerlang Biro Penyiasatan Persekutuan. Encik Williams seterusnya mengucapkan terima kasih kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS atas bantuan dan kerjasamanya dalam penyiasatan ini.

Kes ini dikendalikan oleh Pasukan Petugas Penipuan Sekuriti dan Komoditi Pejabat. Penolong Peguam Amerika Syarikat Joshua A. Naftalis dan Matthew Podolsky bertanggungjawab ke atas pendakwaan.

We want to give thanks to the author of this write-up for this amazing web content

Bekas Rakan Kongsi Mckinsey Dihukum Penjara 24 Bulan Kerana Skim Perdagangan Orang Dalam


Find here our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/