‘Beli Sekarang, Bayar Kemudian’ Menjadi Cara Baharu untuk Membayar Senjata

Beberapa tahun yang lalu, ketika pengguna Amerika terpedaya dengan pinjaman “beli sekarang, bayar kemudian” yang membolehkan mereka membayar pembelian dalam talian – daripada alat solek hingga basikal Peloton – dalam kenaikan kecil, satu syarikat permulaan mempunyai idea: Mengapa tidak menyesuaikan model untuk menjual peralatan rekreasi luar, termasuk senjata api?

Oleh itu, Credova dilahirkan.

Ditubuhkan pada 2018, syarikat Bozeman, Mont., meletakkan dirinya sebagai penyedia pelan pembayaran dalam talian yang mudah kepada pelanggan bekalan memburu, memancing dan berkhemah. Tetapi Credova juga melihat peluang untuk memberi tumpuan kepada industri senjata api, kerana kebanyakan syarikat besar “beli sekarang, bayar kemudian” tidak membiayai pembelian senjata. Credova sejak itu telah bekerja dengan berpuluh-puluh peniaga senjata api dalam talian untuk menawarkan pilihan pembiayaan kepada pelanggan yang menjadikan pembelian senjata api – yang biasanya berharga antara $200 hingga $900 – lebih berpatutan.

Profil Credova dalam industri senjata semakin meningkat. Ia telah bekerjasama dengan Persatuan Rifle Kebangsaan sekurang-kurangnya dua kali, termasuk menaja jamuan tengah hari pada mesyuarat tahunan persatuan pada 2019.

Baru-baru ini, Credova menarik perhatian kerana ia menawarkan pelan pembiayaan kepada pelanggan Daniel Pertahanan, pengeluar pistol yang digunakan oleh penyerang sekolah Uvalde, Texas. Credova memberitahu Bloomberg bahawa ia tidak membiayai pembelian senjata api lelaki bersenjata itu. Penyiasat berkata dia telah membeli senjata itu dengan kad debit bank.

Credova “memainkan peranan yang sangat kecil dalam ekosistem pembelian senjata api undang-undang dengan mewakili kurang daripada satu persepuluh daripada 1 peratus pembiayaan pembelian senjata api,” kata Elizabeth Locke, seorang peguam yang dikekalkan oleh Credova, dalam satu kenyataan melalui e-mel. Kebanyakan pembelian senjata adalah dibuat dengan kad kredit, kata Cikgu Locke. Dia menambah bahawa ia akan mengelirukan untuk menggambarkan Credova sebagai tertumpu kepada pembeli senjata api. (Cik Locke diwakili Sarah Palin dalam tuntutan mahkamah libelnya terhadap The New York Times.)

Syarikat itu enggan menjadikan ketua eksekutifnya, Wunderlich berdebutersedia untuk temu duga.

Pasaran senjata api, terutamanya cara orang membeli dan menjual senjata, telah berada di bawah pengawasan baru ketika negara bergelut dengan siri tembakan besar-besaran. Kongres pada hari Jumaat berlalu perjanjian bipartisan pada satu set langkah keselamatan senjata api yang sederhana, termasuk pemeriksaan latar belakang yang dipertingkatkan untuk beberapa bakal pembeli senjata api di bawah umur 21 tahun.

Jualan senjata api dalam talian didorong oleh pengiklanan yang melampau dan media sosial telah berkembang, dan Credova dan syarikat pembiayaan senjata api lain adalah sebahagian daripada ekosistem yang lebih luas itu, kata Adam Skaggs, ketua peguam dan pengarah dasar untuk Pusat Undang-undang Giffords, sebuah kumpulan advokasi untuk pencegahan keganasan senjata api yang disokong oleh bekas Wakil Gabrielle Giffords, mangsa keganasan senjata api sendiri.

Pembiayaan “beli sekarang, bayar kemudian” boleh menjadikan senjata lebih mudah diakses oleh orang yang tidak mempunyai kad kredit, kata Encik Skaggs. “Mungkin ada yang lebih suka ini kerana mereka tidak perlu bersusah payah mendapatkan kad kredit.”

Membeli senjata api pada pelan ansuran bukanlah perkara baru untuk industri senjata api, sama seperti rancangan layaway telah lama wujud untuk semua jenis pelanggan. Tetapi apabila jualan senjata api telah bergerak dalam talian, model “beli sekarang, bayar kemudian” — yang biasanya disasarkan kepada pembeli muda yang biasanya tidak mempunyai banyak pendapatan boleh guna atau kad kredit — telah menjadi satu cara untuk menarik pelanggan generasi baharu.

Walaupun jualan dalam talian adalah sebahagian kecil daripada pasaran senjata api $15 bilion, menurut IBISWorld, firma penyelidikan pasaran, mereka telah berkembang. IBISWorld menjangkakan jualan senjata api dalam talian mencecah $2.6 bilion menjelang 2026, meningkat daripada $532 juta pada 2012.

“Credova menceburi perniagaan pembiayaan senjata api bukan hanya kerana budaya layaway dalam runcit senjata api, tetapi kerana begitu banyak senjata api dibeli dalam talian,” kata Mike Weisser, seorang penjual senjata api lama di Massachusetts yang menjadi perunding kepada organisasi kawalan senjata api dan menulis a blog tentang cara untuk mengurangkan keganasan senjata api.

Sudah tentu, membeli senjata api dan peluru dalam talian adalah lebih rumit daripada pembelian Amazon biasa, kerana ia tidak boleh dihantar ke rumah seseorang tetapi mesti diambil daripada peruncit senjata api berlesen selepas pembeli lulus pemeriksaan latar belakang standard. Credova dan pembiaya senjata api lain tidak terlibat dengan pemeriksaan latar belakang tersebut; mereka hanya melakukan semakan kredit standard sebelum memberikan pembiayaan kepada pembeli. Credova berkata di tapak webnya bahawa kelulusan mengambil masa “saat” untuk kebanyakan pelanggan.

Peruncit menyukai pilihan “beli sekarang, bayar kemudian” kerana ia menarik lebih ramai pelanggan. Pelanggan menyukainya kerana ia agak mudah untuk memohon, hanya memerlukan semakan kredit mudah. Pinjaman adalah tanpa faedah dan boleh dibayar balik dalam tiga atau empat ansuran bulanan. Syarikat-syarikat pembiayaan membuat wang mereka dengan mengenakan bayaran kepada peruncit untuk perkhidmatan tersebut. Sesetengah syarikat juga mengenakan bayaran dan faedah pelanggan jika mereka terlepas pembayaran.

Walaupun pembiayaan “beli sekarang, bayar kemudian”. berkembang pesat di Amerika Syarikatkebanyakan syarikat terbesar, termasuk Affirm, Klarna, Afterpay, PayPal dan Zip, secara jelas menghalang pembelian senjata api dan peluru, mewujudkan peluang perniagaan untuk Credova dan firma khusus lain.

Gearfire Capital, sebuah syarikat pembiayaan dalam talian, bermula pada bulan Januari dengan moto “Bersiap, Bayar Kemudian.” Perkhidmatan Global Check menawarkan pembiayaan senjata api dalam talian melalui ARC90nya program. Sezzle, syarikat lain yang akan diambil alih oleh Zip, membenarkan pembelian senjata api, tetapi penjualan senjata api adalah sebahagian kecil daripada perniagaannya, kata jurucakap Sezzle.

Cik Locke, peguam Credova, berkata syarikat itu membantu orang yang tidak kaya membeli senjata api untuk mempertahankan diri. “Kami percaya Credova tidak seharusnya menetapkan sekatan ke atas perdagangan barangan yang sah atau menilai barangan yang sah diurusniagakan, dan berbuat demikian mewujudkan preseden berbahaya,” katanya dalam satu kenyataan melalui e-mel.

Credova memasarkan dirinya sebagai syarikat pembiayaan untuk bekalan dan peralatan memburu, berkhemah dan memancing untuk peminat sukan luar, menggunakan moto “Kembara Sekarang, Bayar Kemudian.” Ia juga membiayai pembelian anak anjing dari kedai haiwan kesayangan. Tahun lepas, Credova adalah salah satu daripadanya dua syarikat yang menyelesaikan dengan pengawal selia di Massachusetts berhubung dakwaan bahawa mereka secara haram memajak anjing di negeri ini.

Tetapi laman web Credova mencadangkan bahawa senjata api adalah sebahagian besar perniagaannya. Daripada kira-kira 100 rakan kongsi runcit yang disenaraikan di laman webnya, 60 adalah peruncit bekalan senjata api dan perburuan dalam talian, menurut pengiraan New York Times yang dijalankan pada hari Rabu. Peniaga senjata menonjol di tapaknya. Dan ia pada masa ini menjalankan undian dengan kerjasama US Concealed Carry Association, sebuah organisasi hak senjata api, di mana pemenang boleh mendapat $15,000 untuk pembelian peluru atau senjata api.

Dua tahun lalu, Credova adalah satu daripada enam syarikat yang bekerjasama dengan cabang pelobi NRA untuk mengumpul $1 juta untuk mempertahankan Pindaan Kedua. Pada 2019, ia menaja majlis makan tengah hari eksekutif korporat di mesyuarat tahunan NRA, menurut baru dilancarkanyang juga berkata Credova dimiliki oleh penyokong teguh hak senjata api yang “bertekad untuk menyediakan pilihan pembiayaan untuk pengguna senjata api dan barangan sukan.”

Aplikasi Credova, yang mula diperkenalkan pada Ogos 2020, telah dimuat turun hanya 19,000 kali, menurut Sensor Tower, firma penjejakan aplikasi mudah alih. Sebagai perbandingan, firma “beli sekarang, bayar kemudian” terbesar telah memuat turun aplikasi mereka berjuta-juta kali.

Ketersediaan pilihan pembiayaan mudah untuk senjata meningkatkan kemungkinan penyalahgunaan, kata Encik Skaggs dari pusat Giffords. Satu kebimbangan yang berpotensi ialah sama ada pembiayaan ansuran tanpa faedah boleh digunakan oleh orang yang ingin menjual semula senjata dengan cepat untuk mendapatkan keuntungan tanpa terlebih dahulu meletakkan banyak wang, katanya.

Tidak semua pelanggan Credova gembira dengan amalan perniagaan syarikat, menurut pemfailan mahkamah dan ulasan dan aduan diserahkan kepada Better Business Bureau. Khususnya, sesetengah pelanggan mengadu tentang pelan ansuran setahunnya, di mana pelanggan akhirnya boleh membayar lebih daripada harga senarai untuk pistol jika jumlah yang dipinjam tidak dibayar balik dalam tempoh 90 hari tanpa faedah.

Jerry Carver, pengurus besar Bullet Ranch di Pataskala, Ohio, tertarik dengan Credova kerana kebanyakan firma pembiayaan mengelak daripada berurusan dengan peniaga “dalam perniagaan Pindaan Kedua.” Tetapi En. Carver berkata beberapa kontrak ansuran terlalu mahal untuk sesetengah pelanggan. The Bullet Ranch tidak lagi menjalankan perniagaan dengan Credova.

Matthew Sheffield dari Selma, Ala., menggunakan Credova dua tahun lalu untuk membayar kotak peluru $400 yang dipesannya dalam talian. Beliau bercadang untuk membayar pembelian itu dalam tempoh 90 hari tanpa faedah, katanya, tetapi tidak dapat berbuat demikian. Akibatnya, katanya, Credova memberitahunya bahawa dia perlu mematuhi kontrak ansuran yang lebih mahal.

Encik Sheffield, yang bekerja sebagai pemeriksa kimpalan, berkata dia tidak bercadang untuk menggunakan perkhidmatan itu lagi.

Dalam e-mel, Cik Locke berkata sekiranya Encik Sheffield membayar baki pembelian “dalam tempoh 90 hari, dia tidak perlu menanggung sebarang caj atau yuran tambahan.”

Pada 15 Jun, Credova mengumumkan bahawa ia akan menghapuskan tetingkap pembayaran tanpa faedah selama 90 hari secara berperingkat dan menggantikannya dengan pelan baharu yang membenarkan pembeli membayar pembelian mereka “dalam empat pembayaran, setiap dua minggu, tanpa faedah, pada pilihan tertentu. peniaga.”

Cik Locke berkata kurang daripada 1 peratus pelanggan Credova telah mengadu tentang perkhidmatannya.

J. David Goodman pelaporan yang disumbangkan. Susan C. Beachy menyumbang penyelidikan.

We wish to say thanks to the author of this write-up for this amazing content

‘Beli Sekarang, Bayar Kemudian’ Menjadi Cara Baharu untuk Membayar Senjata


Discover our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/