Ben & Jerry’s Israel, syarikat induk Unilever mencapai perjanjian untuk menamatkan boikot penyelesaian

Ben & Jerry’s akan terus dijual di Israel dan Tebing Barat, selepas francais Israel mencapai persetujuan dengan syarikat induk pembuat ais krim Unilever selepas setahun bergelut dengan undang-undang mengenai boikot penyelesaian, kedua-dua pihak mengumumkan pada hari Rabu.

Israel dan penyokongnya memuji keputusan itu sebagai kemenangan besar menentang gerakan Boikot, Pencairan dan Sekatan (BDS) anti-Israel.

Unilever telah menjual kepentingan perniagaan Ben & Jerrynya di Israel kepada Avi Zinger, pengeluar dan pengedar jenama Israel, yang kini akan berdikari.

Zinger juga telah memperoleh hak eksklusif untuk logo Ben & Jerry dalam bahasa Ibrani dan Arab, tetapi akan berhenti menggunakan penjenamaan Inggeris.

“Avi Zinger mampu dan berhak untuk terus menjual aiskrim Ben & Jerry yang sama yang telah dijualnya selama 35 tahun di kawasan tersebut selama-lamanya, selama-lamanya. Ia miliknya,” kata Alyza Lewin, presiden Pusat Louis D. Brandeis untuk Hak Asasi Manusia Di Bawah Undang-undang, yang mewakili Zinger.

“Ben & Jerry’s di Vermont tidak lagi mempunyai sebarang kuasa ke atas Avi. Mereka tidak boleh menghalangnya daripada menjual aiskrim Ben & Jerry,” kata Lewin kepada The Times of Israel.

Syarat kewangan bagi pengaturan itu dirahsiakan.

Zinger memberitahu Radio Tentera pada petang Rabu bahawa susunan baharu itu memberinya “perasaan yang indah.”

Unilever menyedari “ia perlu mencari jalan keluar dari kekacauan yang dihadapi” dan “mencari jalan untuk memintas Ben & Jerry’s,” katanya.

Dia berkata dia telah terharu dengan sokongan semasa pertempuran, dengan “beribu-ribu orang” menghubunginya untuk menawarkan sokongan.

Tanpa meminta, dia berkata, dia “sejak lama berhenti menjadi pembuat ais krim di Be’er Tuvia” — di mana kilangnya terletak di selatan Israel — dan sebaliknya menjadi wajah perjuangan menentang BDS. Kini, bagaimanapun, dia berkata, “Kami boleh kembali kepada perkara yang kami suka lakukan – membuat dan menjual ais krim yang baik.”

“Saya mengumpulkan pekerja hari ini untuk memberitahu mereka berita itu,” katanya, dan kegembiraan di wajah mereka “membuat semuanya berbaloi.”

Avi Zinger, pengilang dan pengedar aiskrim Ben & Jerry dari Israel (tangkapan skrin YouTube)

Berikutan perang Mei tahun lalu antara kumpulan pengganas Israel dan Gaza, Ben & Jerry’s berkata ia tidak lagi membenarkan ais krimnya dijual di penempatan Israel, mencetuskan kritikan dan siri pelupusan besar-besaran di Unilever apabila beberapa negara AS mematuhi undang-undang terhadap gerakan BDS anti-Israel.

Zinger kemudian menyaman Ben & Jerry dan Unilever di mahkamah persekutuan AS pada Mac, mendakwa syarikat-syarikat itu telah secara tidak sah menamatkan hubungan perniagaan mereka dengannya.

Unilever dan Pusat Brandeis diumumkan Rabu bahawa mereka telah mencapai kesepakatan untuk menyelesaikan kes itu.

Konglomerat yang berpangkalan di UK itu berkata ia telah “mendengar perspektif mengenai perkara yang rumit dan sensitif ini” dan telah berunding dengan kerajaan Israel.

1656524134 650 Ben Jerrys Israel syarikat induk Unilever mencapai perjanjian untuk

Lori diletakkan di kilang ais krim Ben & Jerry di kawasan Perindustrian Be’er Tuvia, 20 Julai 2021. (AP Photo/Tsafrir Abayov)

Syarikat itu berkata ia menolak antisemitisme dan menggaji kira-kira 2,000 orang di Israel di empat kilang pembuatan. Selain Ben & Jerry’s, syarikat itu menjual pelbagai produk lain, termasuk ais krim Strauss, di Israel dan Tebing Barat.

“Ini adalah kemenangan bagi mereka yang mencari kerjasama dan kewujudan bersama, dan kekalahan besar untuk diskriminasi. Ia amat penting bagi mereka yang telah bersatu menentang BDS,” kata Zinger dalam satu kenyataan.

Menteri Luar Yair Lapid mengalu-alukan keputusan itu dan berterima kasih kepada Unilever.

“Orang antisemit tidak akan mengalahkan kita,” kata Lapid. “Kemenangan hari ini adalah untuk semua orang yang tahu bahawa perjuangan menentang BDS adalah yang pertama dan terpenting untuk memajukan perkongsian, perbualan dan perjuangan berterusan menentang diskriminasi dan kebencian.”

“Kami akan melawan gerakan delegitimisasi dan boikot di semua tempat,” kata Lapid.

Jurucakap Kementerian Luar Lior Haiat berkata keputusan itu “menghantar mesej kepada syarikat lain, yang sudah pasti akan bergema di seluruh dunia.”

Haiat memuji Unilever dan berkata kedua-dua pihak tidak sabar-sabar untuk mencari penyelesaian, tetapi menegaskan bahawa perjanjian itu adalah antara dua syarikat swasta, dan bahawa Israel bukan sebahagian daripada perjanjian itu.

Pengumuman boikot tahun lalu dibuat selepas kempen tekanan berat daripada anti-Israel dan aktivis progresif. Keputusan itu mencetuskan kekecohan di Israel dan di kalangan beberapa kumpulan Yahudi AS, kebanyakan mereka menyebutnya antisemit, kerana syarikat itu tidak memboikot mana-mana kawasan lain di dunia.

Lembaga Pengarah Ben & Jerry mengumumkan pada Julai bahawa ia akan berhenti menjual aiskrim di “Wilayah Palestin yang Diduduki” secara bebas daripada Unilever, yang menentang langkah itu. Di bawah syarat perjanjian pemerolehan Unilever pada tahun 2000 dengan jenama aiskrim, lembaga pengarah Ben & Jerry mengekalkan kebebasan untuk membuat keputusan sedemikian.

Tiada ulasan segera daripada lembaga pengarah Ben & Jerry atau pergerakan BDS kepada persetujuan hari Rabu.

Human Rights Watch menuduh Unilever “bersubahat dalam pelanggaran hak asasi manusia yang serius.”

“Apa yang akan datang mungkin kelihatan dan rasanya serupa, tetapi tanpa nilai keadilan sosial yang diiktiraf oleh Ben & Jerry, ia hanyalah satu pain aiskrim,” kata Omar Shakir, Pengarah Israel dan Palestin di Human Rights Watch.

1656524134 36 Ben Jerrys Israel syarikat induk Unilever mencapai perjanjian untuk

Penunjuk perasaan pro-Israel membantah tindakan Ben dan Jerry berhubung pemboikotannya terhadap Tebing Barat, dan menentang antisemitisme, di Manhattan, New York City, pada 12 Ogos 2021. (Luke Tress/Flash90)

Lewin, dari Pusat Brandeis, berkata perjanjian itu adalah kemenangan bagi pengguna, dan untuk kakitangan Zinger yang terdiri daripada 170 pekerja di Israel, serta ribuan rakyat Israel dan Palestin yang terlibat dalam rantaian bekalan dan pengedaran syarikat itu. Kesemuanya telah ditinggalkan dalam keterbatasan oleh kes mahkamah, dan kini mempunyai jaminan pekerjaan, katanya.

Dalam temu bual tahun lepas, pengasas Ben & Jerry, Ben Cohen dan Jerry Greenfield, berkata mereka menentang boikot Israel, tetapi memihak kepada pemboikotan penempatan.

“Saya tidak melihatnya sebagai menahan wang. Kami hanya tidak mahu aiskrim kami dijual di Wilayah Pendudukan,” kata Cohen, sambil menambah bahawa dia menyokong penyelesaian dua negara.

Pasangan itu, kedua-duanya Yahudi, menjual syarikat itu beberapa dekad yang lalu dan tidak mengekalkan kawalan ke atas operasinya, walaupun mereka kekal terlibat.

Tuntutan Zinger terhadap Unilever telah berhujah bahawa boikot Tebing Barat melanggar undang-undang AS dan Israel, dan oleh kerana tidak ada mekanisme undang-undang untuk meneruskan perniagaan sambil melanggar undang-undang tersebut, langkah itu adalah pemboikotan haram ke atas seluruh negara Yahudi.

Dia dan syarikatnya, American Quality Products (AQP), enggan mematuhinya. Lesen mereka untuk menjual aiskrim itu ditetapkan untuk tamat tempoh pada penghujung 2022, bermakna boikot belum berkuat kuasa.

Tuntutan yang difailkan meminta mahkamah persekutuan AS menganggap langkah Unilever menyalahi undang-undang, dan membolehkan AQP terus menjual produk Ben & Jerry di seluruh Israel dan Tebing Barat. Ia juga meminta perbicaraan juri dan ganti rugi. Syarikat itu juga melanggar beberapa undang-undang AS yang menyekat pemulauan anti-Israel, serta banyak undang-undang negeri, dakwa tuntutan itu.

Firma itu memfailkan tuntutan mahkamah di Mahkamah Daerah AS New Jersey, negeri di mana cawangan Unilever di Amerika beribu pejabat. Ia juga difailkan terhadap Conopco, Inc., satu lagi cawangan Unilever AS, sebuah syarikat multinasional yang berpangkalan di UK.

Boikot Tebing Barat Ben & Jerry telah menyebabkan sakit kepala bagi Unilever dan kesan yang berat. Sekurang-kurangnya enam negeri AS melepaskan sejumlah ratusan juta dolar daripada Unilever kerana tindakan itu melanggar undang-undang anti-boikot. New York dijangka membuat keazaman untuk melepaskan dana pencen besarnya daripada Unilever tidak lama lagi.

Pengkritik boikot Tebing Barat menyatakan bahawa Ben & Jerry’s menjual produk kepada negara yang mempunyai rekod hak asasi manusia yang kejam, termasuk Rusia, Arab Saudi, Syria, Iran dan China. Syarikat itu juga menjual di wilayah lain yang dipertikaikan termasuk Tibet, Crimea, Sahara Barat dan Kashmir.

Penyokong gerakan boikot Israel mengatakan bahawa dalam menggesa perniagaan, artis, dan universiti untuk memutuskan hubungan dengan Israel, mereka menggunakan cara tanpa kekerasan untuk menentang dasar yang tidak adil terhadap rakyat Palestin. Israel berkata gerakan itu menutupi motifnya untuk melegalkan dan memusnahkan negara Yahudi.

Zinger dan AQP diwakili oleh peguam dari Louis D. Brandeis Centre for Human Rights Under Law; Greenberg, Dauber, Epstein dan Tucker; Lewin dan Lewin, LLP; dan Zell, Aron & Co.

We wish to say thanks to the author of this short article for this outstanding web content

Ben & Jerry’s Israel, syarikat induk Unilever mencapai perjanjian untuk menamatkan boikot penyelesaian


Take a look at our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/