Beratus-ratus pekerja SpaceX menandatangani surat mengecam tingkah laku Elon Musk

Ia mengambil masa kurang daripada satu setengah hari untuk lebih daripada 400 pekerja SpaceX untuk mendaftar masuk surat terbuka yang mengkritik CEO Elon Musk selepas ia disiarkan dan dikongsi oleh beberapa rakan sekerja mereka dalam sembang dalaman. Hanya 32 jam selepas ia dikongsi, halaman pendaratan dalaman untuk dokumen itu telah diambil di luar talian, pada masa yang sama dengan sekumpulan pekerja dipecat atas penglibatan mereka dalam membuat dan berkongsi surat itu, satu langkah yang mungkin telah melanggar undang-undang buruh.

Surat terbuka itu mula-mula disiarkan secara langsung di halaman pendaratan dalaman pada tengah hari Eastern, dan kemudian ia dikongsi oleh segelintir pekerja kepada kira-kira 10 bilik sembang dalam Microsoft Teams serta satu senarai e-mel. Kandungannya berani: pekerja menegaskan bahawa Kelakuan Musk dalam beberapa minggu kebelakangan ini telah menjadi sumber memalukan dan gangguan bagi syarikat. Penulis surat itu menawarkan cadangan untuk cara SpaceX boleh menjauhkan diri daripada kehadiran Twitter Musk serta melakukan lebih baik untuk menahan eksekutif dan mereka yang melakukan gangguan seksual bertanggungjawab.

Seorang pekerja yang membantu membuat surat itu tetapi ingin kekal tanpa nama mendakwa bahawa “sebilangan besar pekerja merentasi sekumpulan demografi dan peranan serta tahap membantu menulis surat itu.” Pekerja diberi pilihan untuk menandatangani dokumen dengan mengambil tinjauan atau mengimbas kod QR.

Saluran Pasukan terbesar tempat dokumen itu dikongsi mempunyai kira-kira 2,600 ahli, sebahagian besarnya dipenuhi dengan jurutera, manakala saluran Pasukan lain agak kecil. Penulis juga mempunyai rancangan untuk mengedarkan timbunan salinan fizikal surat itu, yang juga mempunyai kod QR untuk orang ramai mengimbas, di sekitar kawasan pengeluaran dan perkhidmatan makanan. Tetapi tiada siapa yang cukup berani untuk menyerahkannya sebelum tembakan bermula, menurut salah seorang yang terlibat. Terdapat juga kebimbangan bahawa menghantar salinan surat itu akan dianggap sebagai penganjur kesatuan dan bahawa kamera di bangunan SpaceX akan mendedahkan siapa yang mengedarkannya. Sebelum halaman pendaratan ditutup, penulis melihat bahawa mereka mendapat kira-kira 3,000 pelawat unik ke tapak mereka.

Walaupun dokumen itu akhirnya mendapat 404 tandatangan, ramai lagi orang menghubungi mereka yang berkongsi surat itu pada Signal, secara peribadi, dan melalui Pasukan, mengatakan mereka akan menandatangani jika mereka mampu untuk dipecat pada masa ini, menurut seseorang yang terlibat. Pada 2017, sebuah lagi syarikat Musk, Tesla, memecat seorang pekerja kerana mengedarkan risalah yang menggalakkan pekerja untuk bersatu. Selain itu, pada bulan Mei tahun ini, Musk juga tweeted bahawa Tesla akan membentuk “jabatan litigasi tegar” untuk “memulakan dan melaksanakan tindakan undang-undang secara langsung.”

Ketakutan mereka ternyata boleh dipercayai, kerana pengurusan SpaceX akhirnya menembak sekurang-kurangnya lima orang pekerja atas penglibatan mereka dengan surat tersebut. Presiden SpaceX Gwynne Shotwell kemudian menghantar e-mel kepada syarikat itu, mengecam dokumen itu dan memaklumkan syarikat mengenai penamatan.

“Kami mempunyai terlalu banyak kerja kritikal yang perlu dicapai dan tidak memerlukan aktivisme melampau seperti ini — pasukan kepimpinan semasa kami lebih berdedikasi untuk memastikan kami mempunyai persekitaran kerja yang hebat dan sentiasa bertambah baik daripada mana-mana yang saya lihat dalam kerjaya saya selama 35 tahun, ” tulis Shotwell. Menggemakan penulis surat, dia mendakwa bahawa surat itu, bukan tingkah laku Musk, merupakan sumber gangguan untuk SpaceX, yang mempunyai jadual yang padat pada hari dan minggu akan datang.

SpaceX tidak menjawab permintaan untuk komen oleh The Verge dalam masa untuk diterbitkan.

Shotwell juga berhujah dalam e-melnya bahawa pekerja lain yang tidak terlibat dalam surat itu berasa tidak selesa, takut dan tertekan untuk menandatangani dokumen itu. Bagaimanapun, dua daripada mereka yang terlibat dengan menulisnya, bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan, mempertikaikan dakwaan itu. Mereka mengatakan mereka hanya menyiarkan surat itu ke saluran Pasukan, menunjuk orang kepadanya dan meminta sokongan.

“Tiada tekanan dikenakan kepada sesiapa untuk mengumpul tandatangan,” kata seorang pekerja yang membantu mereka membuat surat itu, yang juga mahu kekal tanpa nama. “Surat terbuka sama ada berdiri sendiri atau tidak.”

Berita tentang pemecatan pekerja telah tersebar di seluruh syarikat, dan beberapa pekerja semasa telah menyatakan kepada The Verge kekecewaan mereka terhadap tindakan yang diambil oleh syarikat itu.

“Saya berasa seperti, bergerak ke hadapan, orang yang tidak 100% bersetuju dengan Elon perlu menutup mulut mereka atau meninggalkan syarikat itu, yang sangat menyedihkan,” seorang pekerja SpaceX, yang tidak terlibat dalam surat itu, memberitahu The Verge. “Kami semua mengagumi kecerdasannya tetapi tingkah laku sosialnya tidak boleh diterima, dan kami mendapati diri kami berada dalam kedudukan di mana kami bangga dan malu untuk bekerja untuk SpaceX.”

We would like to say thanks to the author of this article for this amazing material

Beratus-ratus pekerja SpaceX menandatangani surat mengecam tingkah laku Elon Musk


You can find our social media profiles here and other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/