Beratus-ratus pekerja Twitter Seattle antara mereka yang diberhentikan

Pemecatan Twitter minggu lalu termasuk 208 pekerja Seattle, pegawai negeri Washington mengumumkan Isnin.

4 Jan akan menjadi hari terakhir pekerjaan bagi pekerja Twitter yang berpangkalan di Washington yang diputuskan daripada syarikat itu pada hari Jumaat, menurut rekod perkhidmatan Pemberitahuan Pelarasan dan Latihan Semula Pekerja. Hampir 3,700 pekerja telah diberhentikan di seluruh syarikat.

Pekerja menerima amaran e-mel mengenai pemberhentian pada hari Jumaat, kira-kira seminggu selepas pengasas Tesla, Elon Musk menyelesaikan pemerolehan Twitter bernilai $44 bilion. Twitter mempunyai 7,500 orang tenaga kerja.

Beberapa pekerja melaporkan mengetahui bahawa mereka telah diberhentikan hanya apabila akses mereka kepada sistem syarikat dipotong secara tiba-tiba. Yang lain menerima e-mel pada akaun peribadi mereka yang memaklumkan mereka telah diberhentikan kerja.

Seorang bekas pekerja Twitter yang tinggal di Kirkland berkata mereka berjaga sehingga 4:30 pagi Jumaat menunggu e-mel yang mengesahkan pekerjaan mereka. Proses untuk mengetahui sama ada mereka masih bekerja adalah “tidak perlu kejam,” kata mereka.

“Ia seperti perkara ‘The Bachelorette’ di mana ia seperti, ‘Adakah saya akan mendapat bunga ros itu?'” kata bekas pekerja itu, yang tidak mahu namanya disiarkan untuk mengekalkan prospek pekerjaan masa depan. “Ia sangat tertekan dan sangat tidak adil.”

Dalam dua tahun bekas pekerja itu berada di Twitter, mereka menerima ulasan yang luar biasa dan bonus prestasi. Mereka berkata mereka menyelesaikan masalah sukar yang menjejaskan garis masa Twitter pengguna. Akibatnya, mereka berkata mereka tidak menulis kod sekerap beberapa rakan sekerja. Kekerapan pengekodan adalah sebab bekas pekerja itu diberhentikan, kata mereka.

“Siapa tahu mengendalikan masalah sukar sebenarnya tidak baik untuk kerjaya anda?” bekas pekerja itu berkata. “Saya secara peribadi sangat kecewa.”

Selepas Musk mengambil alih Twitter, terdapat perbualan dalaman yang “sengat” mengenai pemotongan kos, kata bekas pekerja itu. “Tetapi kemudian kami menyedari bahawa kami telah dipotong.”

Musk sendiri tidak menghubungi syarikat itu dan pekerjanya sejak pengambilalihan itu. Di Twitter, Musk menegaskan bahawa semua pekerja yang diberhentikan akan dibayar sehingga pemberhentian itu berkuat kuasa.

Sejak pemberhentian itu, Twitter dilaporkan telah menghubungi berpuluh-puluh pekerja yang kehilangan pekerjaan dan meminta mereka kembali. Bekas pekerja itu bukan salah seorang daripada mereka.

Sebahagian daripada mereka yang diminta pulang telah diberhentikan secara tidak sengaja, dua orang yang biasa dengan pergerakan itu memberitahu Bloomberg News. Yang lain dilepaskan sebelum pengurusan menyedari bahawa kerja dan pengalaman mereka mungkin diperlukan untuk membina ciri baharu yang dibayangkan Musk, kata orang ramai, meminta untuk tidak dikenal pasti membincangkan maklumat peribadi.

Jurucakap Twitter tidak menjawab permintaan untuk komen.

“Mengenai pengurangan Twitter berkuat kuasa, malangnya tiada pilihan apabila syarikat itu kerugian lebih $4 juta/hari,” tweet Musk pada hari Jumaat.

Twitter mempunyai hampir 3,700 pekerja yang tinggal, menurut orang yang mengetahui perkara itu. Musk mendorong mereka yang kekal di syarikat itu untuk bergerak pantas dalam menghantar ciri baharu. Dalam beberapa kes, Bloomberg melaporkan, pekerja malah tidur di pejabat untuk memenuhi tarikh akhir baharu.

Laporan ini termasuk maklumat daripada Bloomberg News dan perkhidmatan berita Seattle Times yang lain.We want to give thanks to the author of this write-up for this incredible content

Beratus-ratus pekerja Twitter Seattle antara mereka yang diberhentikan


Our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/