Beribu-ribu orang keluar dalam mogok kereta api terbesar di Britain dalam tempoh 30 tahun ketika Johnson berikrar untuk kekal teguh

  • Lebih 40,000 pekerja kereta api berjalan keluar
  • Kerajaan di bawah tekanan terhadap krisis kos sara hidup
  • Kesatuan berkata mogok mungkin bermula ‘musim panas ketidakpuasan hati’

LONDON, 21 Jun (Reuters) – Berpuluh-puluh ribu pekerja bertindak keluar pada hari pertama mogok kereta api terbesar Britain dalam tempoh 30 tahun pada hari Selasa dengan penumpang berdepan huru-hara lagi apabila kedua-dua kesatuan sekerja dan kerajaan berikrar untuk berpegang pada senjata mereka secara berturut-turut. bayar.

Sebahagian daripada lebih 40,000 kakitangan rel yang akan mogok pada hari Selasa, Khamis dan Sabtu berkumpul di barisan piket sejak subuh, menyebabkan gangguan besar di seluruh rangkaian dan meninggalkan stesen utama lengang. Metro London Underground juga kebanyakannya ditutup kerana mogok berasingan.

Perdana Menteri Boris Johnson, di bawah tekanan untuk melakukan lebih banyak lagi untuk membantu rakyat Britain yang menghadapi kesan ekonomi paling teruk dalam beberapa dekad, berkata mogok itu akan membahayakan perniagaan yang masih pulih daripada COVID.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Kesatuan telah berkata mogok kereta api boleh menandakan permulaan “musim panas ketidakpuasan hati” dengan guru, medik, pekerja pelupusan sampah dan juga peguamcara menuju tindakan industri kerana inflasi melonjak 10%. baca lagi

“Pekerja British itu memerlukan kenaikan gaji,” kata Mick Lynch, setiausaha agung Pekerja Kereta Api, Maritim dan Pengangkutan kepada Sky News. “Mereka memerlukan jaminan pekerjaan dan keadaan yang baik.”

Semasa waktu sibuk pagi, jalan raya lebih sibuk daripada biasa dengan kereta, basikal dan pejalan kaki. Kakitangan hospital berkata beberapa rakan sekerja tidur di tempat kerja semalaman untuk mengekalkan penjagaan.

Johnson memberitahu kabinetnya bahawa mogok itu “salah dan tidak perlu” dan berkata mesejnya kepada negara itu ialah mereka perlu bersedia untuk “kekal dalam perjalanan” kerana penambahbaikan kepada cara kereta api dikendalikan adalah demi kepentingan orang ramai.

Tinjauan oleh tinjauan pendapat YouGov awal bulan ini mendapati pendapat umum berpecah, dengan kira-kira separuh daripada mereka yang disoal menentang tindakan itu dan lebih satu pertiga mengatakan mereka menyokongnya.

Leo Rudolph, seorang peguam berusia 36 tahun yang berjalan ke tempat kerja, berkata dia akan menjadi lebih tidak puas hati apabila pertikaian itu berlaku.

“Ini tidak akan menjadi kejadian terpencil, bukan?” katanya kepada Reuters.

DEMAM INFLASI

Inflasi telah melonjak di seluruh Eropah berikutan kenaikan besar dalam kos tenaga dan Britain tidak bersendirian dalam menghadapi mogok.

Tindakan ke atas kos sara hidup di Belgium menyebabkan gangguan di Lapangan Terbang Brussels pada hari Isnin, manakala kesatuan yang paling berkuasa di Jerman mendesak kenaikan gaji yang besar dan di Perancis Presiden Emmanuel Macron berdepan pergolakan berhubung reformasi pencen.

Ekonomi Britain pada mulanya pulih dengan kuat daripada pandemik COVID-19 tetapi gabungan kekurangan buruh, gangguan rantaian bekalan, inflasi dan masalah perdagangan pasca Brexit telah menyebabkan amaran kemelesetan.

Kerajaan berkata ia menyokong berjuta-juta isi rumah termiskin tetapi ia memberi amaran bahawa kenaikan gaji melebihi inflasi akan merosakkan asas ekonomi dan memanjangkan masalah.

Kereta api Britain telah dinasionalisasikan secara berkesan dalam wabak itu, dengan syarikat pengendali kereta api membayar bayaran tetap untuk menjalankan perkhidmatan, manakala landasan dan infrastruktur diuruskan oleh Network Rail milik kerajaan.

RMT mahu ahlinya menerima kenaikan gaji sekurang-kurangnya 7%, tetapi ia berkata Network Rail menawarkan 2%, dengan 1% lagi dikaitkan dengan pembaharuan industri yang ditentangnya. Kerajaan telah dikritik kerana tidak terlibat dalam perbincangan itu. Menteri berkata kesatuan sekerja mesti menyelesaikannya secara terus dengan majikan.

Pecahnya tindakan perindustrian telah membuat perbandingan dengan 1970-an, ketika Britain menghadapi mogok buruh yang meluas termasuk “musim sejuk ketidakpuasan hati” 1978-79. baca lagi

Bilangan pekerja Britain yang menjadi ahli kesatuan sekerja telah berkurangan separuh sejak tahun 1970-an dengan pemberhentian adalah lebih jarang berlaku, sebahagiannya disebabkan oleh perubahan yang dibuat oleh bekas Perdana Menteri Margaret Thatcher untuk menyukarkan untuk mengadakan mogok.

Kerajaan berkata ia kini akan mengubah undang-undang dengan cepat untuk memaksa pengendali kereta api memberikan perkhidmatan minimum pada hari mogok, dan membenarkan majikan membawa masuk kakitangan sementara.

Mogok itu berlaku ketika pengembara di lapangan terbang Britain mengalami kelewatan yang huru-hara dan pembatalan saat akhir disebabkan kekurangan kakitangan, manakala perkhidmatan kesihatan terumbang-ambing di bawah tekanan senarai menunggu yang panjang yang dibina semasa wabak itu.

Daftar sekarang untuk akses tanpa had PERCUMA ke Reuters.com

Pelaporan tambahan oleh Paul Sandle, Penyuntingan oleh Edmund Blair, Kate Holton dan Raissa Kasolowsky

Piawaian kami: Prinsip Amanah Thomson Reuters.

We wish to give thanks to the writer of this article for this amazing web content

Beribu-ribu orang keluar dalam mogok kereta api terbesar di Britain dalam tempoh 30 tahun ketika Johnson berikrar untuk kekal teguh


Take a look at our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/