Berikut ialah 3 pasaran paling hangat di Asia Tenggara untuk 2022, menurut Wall Street

Saham Indonesia adalah antara pilihan utama JPMorgan Asset Management dan Goldman Sachs untuk 2022. Dalam foto dari April 2019 ini, patung lembu jantan sedang berdiri di lobi Bursa Saham Indonesia (IDX) di Jakarta, Indonesia.

Dimas Ardian | Bloomberg melalui Getty Images

Ketegangan geopolitik di seluruh dunia telah meningkat, tetapi pasaran Asia Tenggara mungkin menawarkan keselamatan relatif kepada pelabur, menurut bank pelaburan terkemuka.

Ketika kita memasuki suku tahun 2022 yang akan datang, CNBC bertanya kepada penganalisis daripada Goldman Sachs dan JPMorgan Asset Management mengenai pasaran Asia Tenggara yang menjadi pilihan utama mereka.

Saham Asia Tenggara berprestasi rendah dan “sebahagian besarnya diabaikan oleh pelabur global selama sedekad,” kata Timothy Moe, ketua strategi ekuiti Asia Pasifik Goldman.

Indonesia ialah pilihan teratas Asia Tenggara untuk kedua-dua bank Wall Street.

Indonesia: Perbankan dan permainan komoditi

Pilihan saham dan trend pelaburan daripada CNBC Pro:

Harga komoditi global telah meningkat sejak perang di Ukraine meletus selepas pencerobohan Rusia pada akhir Februari. Rusia adalah pengeluar minyak utama manakala Ukraine adalah pengeksport utama komoditi lain seperti gandum dan jagung.

Setakat pagi Isnin di Asia, penanda aras antarabangsa Niaga hadapan minyak mentah Brent telah meningkat lebih daripada 30% setakat tahun ini.

Vietnam dan Singapura

Pengurusan Aset JPMorgan juga menyukai Vietnam, yang Loh gelarkan sebagai “berprestasi bintang dalam beberapa tahun kebelakangan ini” dalam daya tahan dan pertumbuhan ekonomi. Vietnam adalah salah satu daripada segelintir ekonomi di dunia yang menyaksikan pertumbuhan ekonomi positif sepanjang wabak itu, tambahnya.

“Untuk memanfaatkan pertumbuhan, kami berada dalam proksi dan bank pengguna berkualiti tinggi,” katanya, tanpa menamakan saham tertentu.

Sementara itu, Singapura adalah Asia Tenggara lain yang disukai Goldman Sachs.

Terdapat tiga sebab utama mengapa bank pelaburan itu menyukai Indonesia dan juga Singapura, kata Moe.

  1. Meningkatkan momentum ekonomi dan pertumbuhan daripada wilayah yang lambat pulih daripada kemunduran berkaitan Covid.
  2. Sektor perbankan yang berwajaran tinggi dalam indeks saham dan bersedia untuk mendapat manfaat daripada peralihan kepada dasar monetari yang lebih ketat dan kadar faedah yang meningkat.
  3. “Kemunculan beransur-ansur” firma ekonomi digital yang dimasukkan ke dalam indeks Indonesia dan Singapura.

milik Indonesia Komposit Jakarta telah meningkat lebih daripada 7% tahun ini, manakala indeks VN Vietnam meningkat kira-kira 1% dalam tempoh yang sama. Singapura Indeks Straits Times telah mendapat lebih daripada 9%.

Sebagai perbandingan, indeks terbesar MSCI bagi saham Asia-Pasifik di luar Jepun telah jatuh 6%.

Di Wall Street, yang S&P 500 turun 4.6% setakat tahun ini, manakala pan-Eropah Stoxx 600 telah menurun kira-kira 6%.

Pelabur dalam beberapa minggu kebelakangan ini bergelut dengan pelbagai kebimbangan, daripada kenaikan harga komoditi yang dicetuskan oleh pencerobohan Rusia ke atas Ukraine kepada persekitaran kadar faedah yang meningkat sebagai bank pusat utama seperti AS Rizab Persekutuan berusaha untuk melawan inflasi.

Berlindung daripada ketegangan geopolitik

Asia Tenggara “agak terlindung” daripada peningkatan ketegangan geopolitik di Eropah, kerana Rusia dan Ukraine menyumbang kurang daripada 1% daripada eksport serantau, menurut Loh.

“Peningkatan dalam risiko geopolitik menyebabkan harga komoditi tidak dapat dielakkan dalam jangka pendek untuk menyokong kekuatan pasaran pengeksport komoditi ASEAN,” katanya merujuk kepada 10 negara anggota Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara.

Tiada ‘pengeluaran aliran keluar’ dijangka

Pelabur global telah mengubah kedudukan dalam beberapa minggu kebelakangan ini dengan menjangkakan langkah yang lebih agresif ke hadapan oleh pengetatan monetari Rizab Persekutuan, tetapi penganalisis menjangkakan kesan ke atas Asia Tenggara secara relatifnya lebih kecil berbanding sebelum ini.

Pada bulan Mac, Rizab Persekutuan menaikkan kadar faedah buat kali pertama sejak 2018dan Pengerusi Fed Jerome Powell kemudiannya berikrar untuk mengambil tindakan tegas terhadap inflasi yang “terlalu tinggi.”

Prospek kenaikan kadar yang lebih banyak di hadapan oleh Fed telah menimbulkan kebimbangan mengenai aliran keluar modal dan susut nilai mata wang dalam pasaran sedang pesat membangun Asia Tenggara, fenomena yang dilihat pada 2013 semasa “tantrum tirus” yang menyaksikan hasil bon meningkat selepas Fed membayangkan pembelian aset mungkin berkurangan .

“Kami tidak menjangkakan eksodus aliran keluar [from ASEAN] seperti yang kita lihat dalam taper tantrum yang lalu,” kata Loh sambil menjelaskan kunci kira-kira peringkat negara di Asia Tenggara “secara umumnya lebih sihat” sekarang berbanding sedekad lalu.

Kebanyakan bank pusat Asia Tenggara, dengan kecuali Singapura, masih belum mengetatkan dasar monetari. Itu sebahagiannya disebabkan oleh keadaan inflasi di peringkat serantau yang agak kurang teruk berbanding dengan ekonomi maju di Barat.

Ekonomi Asia Tenggara hari ini juga lebih berdaya tahan berbanding kitaran lepas, menurut Moe, yang memetik baki luar yang berada dalam keadaan lebih baik serta mata wang yang dinilai menarik.

We wish to say thanks to the author of this short article for this awesome material

Berikut ialah 3 pasaran paling hangat di Asia Tenggara untuk 2022, menurut Wall Street


Visit our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/