Berikut ialah paparan item demi item tentang harga barangan runcit anda lebih mahal, disebabkan oleh inflasi

Kos barangan runcit terus meningkat, dan nampaknya ia akan kekal seperti itu.

Harga makanan di rumah dijangka meningkat antara 3% dan 4% menjelang akhir 2022, menurut Ramalan Jabatan Pertanian AS.

Ini adalah tambahan kepada harga melambung yang mungkin anda perasan: Harga barangan runcit meningkat 7.9% tahun ke tahun pada Februari 2022, menurut Data terkini Indeks Harga Pengguna.

Apa yang kurang jelas ialah item mana yang menjadi paling mahal, kerana kadar inflasi tahun ke tahun berjulat dari 1.1% hingga hampir 15%, bergantung pada produk.

Kos daging, ayam, ikan dan telur adalah 13% lebih tinggi sejak Februari 2021. Buah segar telah naik 10.6% dalam harga pada masa itu, manakala harga sayur-sayuran kekal lebih stabil, meningkat hanya 4.3%. Harga bijirin dan barangan bakar yang telah dibungkus telah meningkat 7.7%.

Berikut ialah lihat jumlah troli sampel barangan runcit telah meningkat antara Februari 2021 dan Februari 2022. CNBC Make It menggunakan data daripada apl perbandingan harga bakul untuk menentukan harga purata nasional AS bagi setiap produk pada Feb. 2022, kemudian menggunakan data inflasi terbaharu CPI untuk menganggarkan harga bagi produk tersebut pada Feb. 2021.

Kadar inflasi bagi setiap item berbeza-beza berdasarkan bagaimana rantaian bekalan telah terjejas oleh wabak itu, serta permintaan pengguna, peristiwa berkaitan cuaca dan kekurangan pekerja.

Sebagai satu contoh, bacon telah meningkat 17% tahun ke tahun. Ini berpunca daripada penutupan kilang pembungkusan daging yang berkaitan dengan pandemik, kekurangan pekerja dan permintaan pengguna yang berubah-ubah, kerana orang ramai telah makan lebih banyak daging babi kerana mereka membuat lebih banyak makanan di rumah, menurut Farm Journal.

Pengambilan besar: Walaupun kadar inflasi individu mungkin berbeza-beza, kos keseluruhan barangan runcit telah meningkat.

Bagaimana untuk menjimatkan barangan runcit, walaupun harganya lebih tinggi

Malangnya, dengan lebih banyak inflasi di kaki langit, adalah sukar untuk mengelak kenaikan harga runcit tahun ini. Tetapi ada kemungkinan untuk mencuba dan mengurangkan beberapa kos. Berikut adalah beberapa petua.

1. Gunakan kad kredit yang betul

Gunakan kad kredit yang menawarkan pulangan tunai atau kadar ganjaran yang baik untuk membeli-belah runcit. Sesetengah kad menawarkan pulangan tunai 6%.yang boleh membantu memerangi harga yang melambung.

Tetapi pastikan anda boleh membayar baki sepenuhnya setiap bulan untuk mengelakkan caj faedah.

2. Cuba apl pulangan tunai

Apl seperti CouponCabin.com, Ibotta, Dapatkan Ganjaran dan Daftar keluar 51 tawarkan kupon atau ganjaran pulangan tunai untuk membeli-belah di kedai kegemaran anda.

Ibotta, sebagai contoh, berkata penggunanya menjimatkan $10 hingga $20 sebulan secara purata. Walau bagaimanapun, jumlah yang sebenarnya anda simpan akan berbeza-beza berdasarkan tabiat membeli-belah dan kesediaan anda untuk mendapatkan tawaran.

3. Beli secara pukal

Item bersaiz pukal yang dijual di tempat seperti Costco atau Sam’s Club boleh menawarkan penjimatan yang lebih besar daripada item bersaiz biasa kerana ia biasanya kos lebih rendah bagi setiap hidangan. Tetapi untuk memanfaatkannya sepenuhnya, adalah penting untuk merancang lebih awal supaya anda dapat menggunakan segala-galanya sebelum tamat tempoh.

Berita baiknya ialah, perancangan lebih awal juga memberi anda lebih kawalan ke atas kos setiap hidangan dan membantu mengelakkan pembaziran. Selain itu, kebanyakan daging, roti dan keju boleh bertahan sehingga tiga bulan dalam peti ais.

4. Tukar barang mahal

Pertimbangkan penggantian makanan dalam makanan anda. Sebagai contoh, jika anda merasakan tekanan daripada harga daging lembu dan daging babi meningkat tahun ini sebanyak kira-kira 15%, anda mungkin mahu menggantikan sesuatu yang lebih murah, seperti ham, yang hanya meningkat dalam harga sebanyak 7.1% tahun ke tahun, menurut kepada data CPI Februari.

Daftarlah sekarang: Dapatkan lebih bijak tentang wang dan kerjaya anda dengan surat berita mingguan kami

jangan ketinggalan: Dapatkan bayaran balik cukai anda dengan lebih cepat dengan mengelakkan 6 kesilapan yang sering diabaikan ini

We wish to thank the writer of this short article for this awesome web content

Berikut ialah paparan item demi item tentang harga barangan runcit anda lebih mahal, disebabkan oleh inflasi


Take a look at our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/