Bertenang untuk kejatuhan harga rumah yang kejam dan perumahan AS berada dalam gelembung besar, kata pakar. Begini betapa teruknya Jeremy Siegel, Paul Krugman dan 5 yang lain berpendapat ia boleh berlaku.

  • Pasaran perumahan AS sedang rancak, kerana kenaikan kadar faedah yang pantas oleh Fed menyebabkan kos gadai janji melonjak.
  • Jualan rumah telah jatuh selama 8 bulan, dan harga menurun. Tetapi ahli ekonomi berkata lebih buruk akan datang.
  • Inilah yang dikatakan oleh Jeremy Siegel, Paul Krugman dan 5 pakar terkemuka yang lain tentang bagaimana perkara yang menyakitkan akan berlaku.

Loceng penggera sudah berbunyi untuk pemilik rumah Amerika, kerana kadar gadai janji yang melonjak menakutkan pembeli – dan kemerosotan dalam pasaran perumahan AS hanya akan menjadi lebih teruk, kata pakar.

Tanda-tanda tekanan telah menjadi jelas. Data terkini menunjukkan bahawa pada bulan September, jualan rumah sedia ada turun 24% — penurunan bulanan kelapan berturut-turut, menandakan slaid terpanjang sejak 2007. Bina Rumah mula merosotdan bilangan penyenaraian rumah baharu jatuh 22%.

Di sebalik pasaran perumahan yang semakin merosot adalah Rizab Persekutuan, yang secara agresif menaikkan kadar faedah untuk melawan inflasi tinggi selama 40 tahun. Itu telah menghantar kadar gadai janji melonjak ke paras tertinggi 20 tahun.

Itu telah menjadikan pembelian rumah lebih mahal, menggesa pembeli untuk berundur — permohonan gadai janji berada pada tahap terendah sejak 1997. Sementara itu, kebimbangan yang semakin meningkat tentang ekonomi yang akan datang kemelesetan ekonomi telah mengurangkan permintaan.

Berikut ialah amaran 7 pakar terkemuka tentang perkara yang akan berlaku seterusnya.

Jeremy Siegel, profesor kewangan Wharton

“Saya menjangkakan harga perumahan jatuh 10% hingga 15%, dan harga perumahan semakin meningkat pada bahagian bawah,” kata Siegel kepada CNBC dalam temu bual baru-baru inidengan menyatakan bahawa harga perumahan mengikut mana-mana penunjuk akan turun.

Didalam temu bual berasingan dengan CNBCbeliau berkata: “Saya fikir kita akan mengalami penurunan harga perumahan kedua terbesar sejak tempoh pasca Perang Dunia II dalam tempoh 12 bulan akan datang. Itu adalah faktor yang sangat, sangat penting untuk kekayaan [and] untuk ekuiti dalam pasaran perumahan.”

Mark Zandi, ketua ekonomi di Moody’s Analytics

“Terapkan. Dengan mengandaikan kadar kekal menghampiri 6.5% semasa dan ekonomi mengharungi kemelesetan, maka harga rumah nasional akan jatuh hampir 10% dari puncak ke palung,” katanya kata dalam tweet baru-baru ini. “Kebanyakan penurunan itu akan berlaku lebih awal daripada kemudian. Dan harga rumah akan jatuh 20% jika terdapat kemelesetan biasa.”

Dalam laporan perumahan baru-baru inibeliau berkata: “Pasaran perumahan adalah sektor ekonomi yang paling sensitif terhadap kadar faedah. Ia berada di barisan hadapan kesan daripada usaha Fed untuk menurunkan inflasi.”

“Akan ada kemerosotan pantai ke pantai dalam pasaran perumahan. Ia akan menjadi kejam. Tiada bahagian pasaran yang kebal.”

David Rosenberg, ahli ekonomi veteran dan ketua Penyelidikan Rosenberg

“Kami mempunyai gelembung perumahan yang besar sekarang. Kebanyakan kunci kira-kira isi rumah adalah hartanah kediaman, dan ia adalah ekuiti,” Rosenberg berkata dalam temu bual RealVision dikeluarkan minggu ini.

Pakar ekonomi itu menunjukkan usaha Fed yang mengetatkan untuk menurunkan inflasi daripada kadar baru-baru ini 8-9% kepada sasaran 2%.

“Mereka mahu pasaran saham turun. Mereka mahu harga rumah turun. Kenapa? Kerana tidak ada peluang bola salji di neraka mereka akan mencapai 2% inflasi pengguna cawan suci mereka, tanpa ada tempoh sekarang deflasi aset. Ia 100% perlu.”

Paul Krugman, ahli ekonomi pemenang Hadiah Nobel

Pakar ekonomi veteran itu bersetuju bahawa kemerosotan teruk akan datang – tetapi dia menjangkakan ia akan mengambil masa yang lama sebelum kadar yang lebih tinggi benar-benar mencecah harga rumah dan permintaan.

“Kenaikan kadar Fed memang menyebabkan kejatuhan mendadak dalam permohonan permit bangunan. Bagaimanapun, guna tenaga pembinaan masih belum mula merosot, mungkin kerana ramai pekerja masih sibuk menyiapkan rumah yang bermula apabila kadar lebih rendah,” katanya berkata dalam sekeping komen baru-baru ini.

“Dan kesan ekonomi yang lebih luas daripada kemerosotan perumahan yang akan datang masih beberapa bulan lagi,” katanya.

Ian Shepherdson, ketua ekonomi di Pantheon Macroeconomics

Shepherdson percaya penurunan mendadak dalam jualan rumah masih belum mencapai tahap terendah, malah pembeli yang meletakkan sasaran mereka lebih rendah ke rumah yang lebih murah masih akan menghadapi pembayaran gadai janji yang lebih besar.

“Kami menjangkakan penurunan 15 hingga 20% pada tahun hadapan, untuk memulihkan nisbah harga kepada pendapatan sebelum COVID,” pakar strategi itu kata dalam nota minggu lepas.

“Ringkasnya, perumahan berada dalam kejatuhan bebas. Setakat ini, kebanyakan hit adalah dalam jumlah jualan, tetapi harga kini juga jatuh, dan mereka mempunyai perjalanan yang jauh.”

Don Peebles, pemaju hartanah dan Ketua Pegawai Eksekutif Peebles Corp

“Saya fikir pasaran perumahan sedang menuju ke arah kemelesetan. Kita akan melihat penurunan harga – penurunan harga telah mula berlaku,” Peebles memberitahu Fox News minggu lepas.

“Saya melihat ini seolah-olah kita mempunyai kereta api barang ini di luar kawalan, memecut laju, memecut dengan kadar faedah yang rendah, dan tiada siapa yang mula memperlahankannya atau menginjak brek. Sekarang tiba-tiba ia akan datang merempuh stesen itu,” katanya.

Chen Zhao, ketua penyelidikan ekonomi di pembrokeran hartanah Redfin

“Pasaran perumahan akan menjadi lebih teruk sebelum ia menjadi lebih baik,” Chao kata minggu lepas, bersama laporan yang mendapati rekod 22% rumah untuk dijual mengalami penurunan harga pada bulan September.

“Dengan inflasi yang masih berleluasa, Rizab Persekutuan berkemungkinan akan meneruskan kenaikan kadar faedah. Ini bermakna kita mungkin tidak melihat kadar gadai janji yang tinggi – pembunuh utama permintaan perumahan – menurun sehingga awal hingga pertengahan 2023.”We would love to thank the author of this short article for this outstanding content

Bertenang untuk kejatuhan harga rumah yang kejam dan perumahan AS berada dalam gelembung besar, kata pakar. Begini betapa teruknya Jeremy Siegel, Paul Krugman dan 5 yang lain berpendapat ia boleh berlaku.


We have our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/